Οι τράπεζες πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια και να επιδείξουν μεγαλύτερη καινοτομία στην ανάπτυξη προγραμμάτων για χρεωστικές κάρτες αλλά και να καταστήσουν τη χρήση χρεωστικών καρτών πιο δελεαστική πρόταση για τις ίδιες και τους κατόχους καρτών.

Αυτό έδειξε μελέτη της First Data Corporation που δημοσιεύεται σήμερα. Η First Data Corporation είναι από τις εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την επεξεργασία συναλλαγών. Η μελέτη που πραγματοποίησε, με τίτλο «Worldwide Opportunities for Debit» είναι μία από τις πρώτες που εξετάζει την εξάπλωση των χρεωστικών καρτών σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμά τα κίνητρα αυτής της ανάπτυξης αλλά και τις επιπτώσεις της στον τραπεζικό κλάδο. Η μελέτη περιλαμβάνει τα στοιχεία που προέκυψαν από συνεντεύξεις -οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Tower Group για τη First Data- με 34 τράπεζες σε δέκα ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές παγκοσμίως, ανάμεσα τους και η ελληνική.

Η μελέτη “Worldwide Opportunities for Debit” επιβεβαιώνει την αυξητική τάση των χρεωστικών καρτών ως πρωταρχικού μέσου διαχείρισης καταθετικών λογαριασμών. Προτείνει στρατηγικές ανάπτυξης που οφείλουν να υιοθετήσουν οι τράπεζες και προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχουν σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να επωφεληθούν πλήρως από την ευκαιρία που προσφέρουν οι χρεωστικές κάρτες.

«Οι τράπεζες μπορούν να ωφεληθούν από την τάση των καταναλωτών για χρήση χρεωστικών καρτών αν αναπτύξουν εξειδικευμένες μεθόδους κατανόησης των οικονομικών των χρεωστικών καρτών και καταβάλλουν την ίδια προσπάθεια για καινοτομία όπως συμβαίνει με τις πιστωτικές κάρτες», δήλωσε ο Paul Stanley, SVP Financial Services EMEA First Data.

«Ωστόσο, η μελέτη προειδοποιεί ότι η απάτη και οι αυξανόμενες κανονιστικές ρυθμίσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη των χρεωστικών καρτών τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους πελάτες τους». Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μελέτη «Worldwide Opportunities for Debit» ή για να κατεβάσετε την πλήρη μελέτη, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.firstdata.com/en_us/insights/global-debit-study.