To First Global Challenge ’24, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός («συναγωνισμό», τον χαρακτήρισε ο Dean Kamen, ιδρυτής αυτού του θεσμού, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα) στον χώρο της εκπαιδευτικής ρομποτικής παγκοσμίως, ανοίγει απόψε, στις 19:00, την αυλαία του στο Καλλιμάρμαρο, με μια λαμπρή τελετή έναρξης, επιπέδου Ολυμπιακών αγώνων. Άλλωστε, στους κανονισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ανέτρεξαν ο κ. Kamen και οι συνεργάτες του το 2017, όταν θέλησαν να αναβαθμίσουν σε παγκόσμιο τον ήδη κραταιό αμερικανικό διαγωνισμό (έτος εκκίνησης το 1992 και εκατομμύρια συμμετοχές) με αντικείμενο την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, (βλέπε STEM).

Μετά την Ουάσιγκτον, την Πόλη του Μεξικού, το Ντουμπάι, (το ’20 και το ’21 η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε virtually, λόγω πανδημίας) τη Γενεύη και τη Σιγκαπούρη, η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη της διοργανώτριας χώρας, έπειτα από πολύμηνες συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (και ειδικά του υφυπουργού Κωνστ. Κυρανάκη) και του MellonLab, εκπαιδευτικού οργανισμού καινοτομίας και προώθησης προγραμμάτων STEM που, μαζί με το υπουργείο, θα είναι οι εθνικοί συνδιοργανωτές. Υποστηρικτές της σημαντικής διοργάνωσης, ο Δήμος Πειραιά (ως οικοδεσπότης, οργανώνει πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις), το ΣΕΦ (η διοίκησή του έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη διευκόλυνση των αγώνων, που θα διεξαχθούν εκεί), ο όμιλος ΟΤΕ (που εξασφάλισε την αναγκαία δικτύωση επιπέδου 1 GBps), η Viohalco (με ενίσχυση mentoring/coaching σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά και follow-up ειδικά για τα μέλη της ελληνικής ομάδας) και, τέλος, η ΕΡΤ (που ενεργοποίησε από χθες ειδικό κανάλι στο ERTflix και θα καλύψει «ζωντανά» όλες τις εξελίξεις ως την Κυριακή).

Τεχνολογία και αλληλεγγύη
Μετά τις αρχικές εισηγήσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου («δεν υπάρχουν αδιέξοδα, τα παιδιά θα παρουσιάσουν νέες ιδέες και λύσεις για το μέλλον, μακριά από τον εθισμό της οθόνης», σημείωσε) και του υφυπουργού, Κώστα Κυρανάκη (‘ευκαιρία για τη νέα γενιά να διαμορφώσει το μέλλον της, αλλά επίσης μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η φιλοξενία αυτού του τεράστιου, μεγαλειώδους και παγκόσμιου θεσμού’, το δικό του σχόλιο), ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του Dean Kamen, θρυλικού επιστήμονα, επιχειρηματία και συμβούλου της αμερικανικής κυβέρνησης, με πάνω από 1000 πατέντες στο όνομά του.

Μίλησε για τον «ήρωά του» Αρχιμήδη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επεσήμανε τη σημασία του φετινού κύριου ζητούμενου («Feeding the future» – λύσεις επισιτισμού με τη βοήθεια ρομποτικής και ΑΙ), ευχήθηκε η ιστορική ολυμπιακή εκεχειρία των δυο εβδομάδων να κρατούσε 52 και τόνισε ότι στους 3000 μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και θα πάρουν μέρος στις τεχνολογικές δοκιμασίες περιλαμβάνονται και παιδιά κρατών σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το Σάββατο, στο ΣΕΦ, θα παραστεί για να χαιρετήσει τους αγωνιζόμενους ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ εξετάζεται -κατά τον κ. Κυρανάκη- το ενδεχόμενο οι διακριθέντες σε αγώνες ρομποτικής να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα ΑΕΙ.