Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για μνήμες Flash, δημιουργώντας μια μεγάλη αγορά. Εκτός από τις καταναλωτικές συσκευές, που κατέχουν το 85% της αγοράς μνημών Flash, υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή στα enterprise περιβάλλοντα ΙΤ, στα οποία οι μνήμες Flash κατέχουν το 15% της αγοράς.

Ενώ όσοι υιοθέτησαν πρώτοι την τεχνολογία Flash – κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις του διαδικτύου – το έκαναv για την απίστευτη ταχύτητα που τους προσέφερε, πολλοί από τους Διευθυντές Πληροφορικής μεγάλων επιχειρήσεων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία όπως την πρώτη γενιά της και να τη χρησιμοποιούν για απλές εφαρμογές, όπως είναι η άμεση επέκταση ενός υπερφορτωμένου server ή ενός storage array που υποστηρίζει κάποια μεμονωμένη εφαρμογή.

Καθώς η τεχνολογία Flash ωριμάζει και ενσωματώνεται σε μεγαλύτερες και πιο σύνθετες υποδομές ΙΤ, έρχεται αντιμέτωπη με όλο και περισσότερες προκλήσεις. Νέοι επεξεργαστές και απαιτητικές εφαρμογές δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερους επεξεργαστικούς πυρήνες και μεγαλύτερη ισχύ. Τα data centers αναζητούν λύσεις που θα τους προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να μπορέσουν να επεκταθούν στο σύνολο των servers και του storage, όπως αυτά που συναντάμε σε υβριδικές υποδομές cloud computing. Και κάπως έτσι, ξεκινά το πέρασμα στη φάση της ενηλικίωσης, στη εποχή του Flash 2.0.

Στη νέα εποχή, η τεχνολογία Flash παραμένει ίδια με ελάχιστες αποκλίσεις, ακόμη και όταν οι απαιτήσεις αυξάνονται σημαντικά και με πολύ μικρές διαφοροποιήσεις σε επίπεδο απόδοσης ή κόστους. Προκειμένου να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Flash, οι Διευθυντές Πληροφορικής των επιχειρήσεων χρειάζεται να επανεξετάσουν το πώς θα χρησιμοποιήσουν και πώς θα επεκτείνουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στο σύνολο των φυσικών και εικονικών τους υποδομών.

Πόσους δίσκους flash θα χρειαστούν και πότε, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις υψηλές υπολογιστικές και αναλυτικές ανάγκες των συστημάτων τους; Από ποιόν τομέα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της νέας τεχνολογίας; Ποιες εφαρμογές απαιτούν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα πρόσβασης; Πώς θα λειτουργεί η τεχνολογία Flash σε πολύπλοκες υποδομές που απαρτίζονται από πλατφόρμες διαφορετικού τύπου; Η λογική του software-defined Flash storage δίνει την απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις.

Μια τέτοια φιλοσοφία επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της τεχνολογίας Flash για τη δημιουργία tiered media σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων. Ενα software-defined πλαίσιο διαχείρισης των δίσκων Flash θα βοηθήσει να μικρύνει το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων που υπάρχουν σε ένα data center και των αναπόφευκτων περιορισμών που επιβάλλονται από το hardware, μέσα από τη χρήση ενός software layer για τη διαχείριση του service level, αλλά και των απαιτήσεων σε επίπεδο απόδοσης, κόστους και διαθεσιμότητας.

Η δημιουργία ενός software-defined πλαισίου για τη διαχείριση της τεχνολογίας Flash σε επίπεδο enterprise, της επιτρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός κλασικού ή επόμενης γενιάς datacenter, σε σχέση με τις δυνατότητες επέκτασης, τη διαθεσιμότητα και την απόδοση “multi-platform” υποδομών. Για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων ενός κέντρου, το software layer θα πρέπει να μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των δίσκων Flash που υπάρχουν στις φυσικές και τις εικονικές υποδομές server και storage, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή απόδοση σε περίπτωση απαιτητικών εφαρμογών big data ή άλλου τύπου επεξεργασίας δεδομένων.

Οι προσδοκίες για μεγαλύτερη επεκτασιμότητα, οι οποίες συνοδεύουν την τεχνολογία Flash, δημιουργούν, παράλληλα, απαιτήσεις για προηγμένες υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων. Ενα ενιαίο, software- defined πλαίσιο διαχείρισης της τεχνολογίας Flash μπορεί να καλύψει τέτοιες απαιτήσεις, αξιοποιώντας και βελτιώνοντας “host-based” τεχνολογίες όπως είναι το deduplication, το smarter caching, το pooling και το clustering.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμη κι αν η τεχνολογία Flash περιοριστεί σε μεμονωμένες, μονοδιάστατες χρήσεις, θα εξακολουθεί να βελτιώνει την ταχύτητα του φορητού υπολογιστή ή οποιασδήποτε άλλης ψηφιακής συσκευής. Για να μπορέσει, όμως, να βρει τη θέση της στα εταιρικά συστήματα μεγάλης κλίμακας, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα πρέπει να συνδυαστεί αρμονικά με προηγμένες εφαρμογές διαχείρισης. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε πως θα κινηθεί η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας για τα επόμενα χρόνια.