Παγκόσμια έρευνα της Amadeus εντοπίζει τις αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος που θα «απογειώσουν» την εμπειρία των επιβατών στα αεροδρόμια.

Έρευνα της Amadeus, Επιμέλεια Ισαβέλλα Ζαμπετάκη / [email protected]

Μια νέα έρευνα με τίτλο «Πλοήγηση στα Αεροδρόμια του Μέλλοντος» εντοπίζει τις αλλαγές συμπεριφοράς στα σύγχρονα αεροδρόμια και χαρτογραφεί τις τεχνολογίες που θα επιχειρήσουν τα επόμενα χρόνια να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες κατά τη διάρκεια της «απόλυτης ταξιδιωτικής εμπειρίας».

Η έρευνα, την εκπόνηση της οποίας ανέλαβε η Travel Tech Consulting Inc, αποκαλύπτει ότι οι επιβάτες ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τακτικά, σημαντικά προβλήματα ενώ βρίσκονται στα αεροδρόμια, όπως για παράδειγμα όταν πραγματοποιούν το check-in, όταν παραλαμβάνουν και παραδίδουν τις αποσκευές τους και όταν περνούν από τους ελέγχους ασφαλείας.

Οι ταξιδιώτες απαιτούν βελτιώσεις στη διαχείριση προβλημάτων και αποσκευών
Κατά 43%, η διαχείριση προβλημάτων κατέλαβε την πιο σημαντική θέση μεταξύ των ζητημάτων που χρήζουν βελτίωσης. Επιπλέον, οι καινοτομίες και οι βελτιώσεις στη διαχείριση των αποσκευών είναι σημαντικές για το 34% των επιβατών, δεδομένου ότι περίπου ένα παρόμοιο ποσοστό έχει βιώσει καθυστερήσεις κατα τη διάρκεια του check-in, της παράδοσης και παραλαβής αποσκευών.

Αυξημένη ζήτηση για νέες ενημερωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες self-service
Περίπου το 40% των ταξιδιωτών θα ήταν διατεθειμένοι να υιοθετήσουν υπηρεσίες που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στις φορητές συσκευές τους σχετικά με πτήσεις και πληροφορίες για τις αποσκευές τους, καθώς επίσης και οδηγίες για το αεροδρόμιο. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ζητούν περισσοτερες επιλογές self-service, όπως τη δυνατότητα να αγοράζουν επιπρόσθετες υπηρεσίες στα σημεία εξυπηρέτησης στα αεροδρόμια και επιλογές αυτοπαρακολούθησης των αποσκευών.

Η εμπειρία στα αεροδρόμια επιδρά στην αντίληψη που έχουν οι ταξιδιώτες για τις αεροπορικές εταιρείες
Κατά μέσο όρο, εάν οι πελάτες χρειαστεί να περιμένουν σε ουρά για περισσότερο από 30 λεπτά κατά τη διάρκεια του check-in, η αντίληψή τους για την αεροπορική εταιρεία που χρησιμοποιούν θα επηρεαστεί αρνητικά κατά 10%.

Ταξίδι στο μέλλον
Κοιτάζοντας προς το 2020, η έρευνα σκιαγραφεί αισιόδοξα το πως συγκεκριμένες αναδυόμενες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν για να επιλύσουν τις προκλήσεις που παρουσιάζει η ταξιδιωτική εμπειρία στα αεροδρόμια, όπως:

• One-touch check-in και ανίχνευση προόδου: Η τεχνολογία near-field communication (NCF) που διατίθεται στα smartphones και τα tablet PCs θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την δυνατότητα του one-touch check-in για τον επιβάτη και θα μπορούσε ακόμη να δώσει την δυνατότητα στις αεροπορικές εταιρείες να εντοπίζουν τους επιβάτες τους στα αεροδρόμια, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

• Μόνιμες ετικέτες αποσκευών: Η τεχνολογία RFID θα χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μόνιμες ετικέτες αποσκευών που θα αναγνωρίζουν τις πληροφορίες των τακτικών επιβατών και θα επιτρέπουν τον εντοπισμό των αποσκευών στο αεροδρόμιο, στο αεροπλάνο και στον τελικό προορισμό του επιβάτη. Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τις αποσκευές σε πραγματικό χρόνο, μια πραγματικά πολύτιμη υπηρεσία όταν παρουσιάζονται προβλήματα.
• Πράκτορες με tablet PCs: Δεδομένης της διάδοσης των tablet PCs, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα μπορούσαν στο μέλλον να έχουν σαν βάση το αεροδρόμιο και να παρέχουν πληροφορίες στους επιβάτες, όπου χρειάζεται ή να προσφέρουν βοήθεια στο σημείο του check-in στις ώρες αιχμής.