…γράφει η αρκετά μεγάλη γόμα που πρόσφατα απέκτησα. Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει άραγε;

 Κάναμε το λάθος, μικρότερο ή μεγαλύτερο, και θα μας κατατρέχει ψυχικά και πρακτικά για μια ζωή; Εγγυήσεις για την τελειότητα δεν υπάρχουν, ούτε για τον εαυτό μας ούτε για τους άλλους. Όσο λαμβάνουμε αποφάσεις και δρούμε, το ρίσκο είναι αναπόφευκτο. Ναι, να έχουμε προετοιμαστεί, ναι, να είμαστε προνοητικοί, αλλά -όσες προϋποθέσεις κι αν παραθέσω- πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Όσο λοιπόν κι αν αυτομαστιγωθούμε για ένα λάθος μας, το γεγονός δεν αλλάζει. Μόνο το πώς το αντιμετωπίζουμε μπορούμε να ορίσουμε.

Τι μπορούμε πρακτικά να κάνουμε: Πρώτα από όλα, θαρραλέα και ντόμπρα να αναλάβουμε την ευθύνη για το λάθος και να εκφράσουμε τη λύπη μας σε εκείνους που εμπλέκονται. Δεν χρειάζεται να απολογηθούμε σε υπερβολικό βαθμό, ούτε να μας κατατρέχουν οι ενοχές. Πάμε για άλλα με υπευθυνότητα! Στη συνέχεια να αναλύσουμε και να συζητήσουμε -έγκαιρα και πριν αρχίσουν οι φήμες και οι ραδιουργίες- τι δεν πήγε καλά, τι ήταν εντός του ελέγχου μας, τι εκτός. Άρα να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας και την ομάδα να μάθει. Πολύ σημαντικό είναι να δώσουμε λύσεις και εναλλακτικές προτάσεις, δείχνοντας έτσι έμπρακτα ικανότητα και αυτοπεποίθηση.

Στο πλαίσιο της αυτοβελτίωσης χρήσιμο είναι να το συζητήσουμε με ανθρώπους που εκτιμάμε και εμπιστευόμαστε, είτε εντός, είτε εκτός της επαγγελματικής μας ζωής. Οι διαφορετικές οπτικές ανοίγουν το πεδίο επιλογών μας. Αν πρόκειται για σοβαρό λάθος που έπληξε και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μας, η πορεία ανάκαμψης θα είναι μακρά. Αντοχή και σταθερότητα στη συμπεριφορά μας είναι τα όπλα μας. Ο πειραματισμός συνεχίζει, όσο συνεχίζει και η ζωή, αλλά μπορούμε σοφά να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υποπέσουμε στο ίδιο «παράπτωμα».

Συνήθως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, όταν κάνει ένα λάθος, αντικατοπτρίζει και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους άλλους σε ανάλογη περίπτωση. Και να δείχνουμε κατανόηση, τη νιώθουμε κιόλας; Ας γράψουμε το κρίνω με μολύβι, για να μπορούμε να σβήσουμε ό,τι μας κρατάει πίσω, χωρίς να εξυπηρετεί την περαιτέρω ανάπτυξή μας.