Ο «παλιός» νιώθει τον τελευταίο καιρό όλο και πιο μοιρασμένος και δεν φοβάται να το ομολογήσει! Από τη μια, χρόνια τώρα, οι τέσσερις κορυφαίες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας στον πλανήτη (γιατί, αυτές είναι οι GAFA του τίτλου: Google – Apple – Facebook – Amazon, άντε και με μισή μεζούρα Microsoft, για να πάρει «γεύση» το κοκτέιλ) μας αγαπάνε και μας φροντίζουν, καλύπτοντας όλες τις τεχνολογικές και ψηφιακές ανάγκες μας – με το αζημίωτο, βεβαίως! Ανάγκες που, λόγω της πανδημίας, εκτοξεύθηκαν και μάλλον θα συνεχίσουν να αυξάνουν στο μέλλον, καθώς η ζωή μας γυρίζει από offline σε online – το τεχνολογικό «ποτάμι», όπως και τα πραγματικά, δεν γυρίζει ποτέ πίσω.
Από την άλλη, οι ίδιες τέσσερις «μονοπωλιακές αυτοκρατορίες» -γιατί, περί αυτού πρόκειται- συνεχίζουν να επεκτείνονται, κατακυριεύοντας τα πάντα. Μην προσπαθήσετε να σκεφτείτε τι ελέγχουν, πιο εύκολο είναι να βρείτε τι δεν… Λίγα πράγματα, σας το λέει ο «παλιός», που έκανε μια «βόλτα» στο Διαδίκτυο, ψάχνοντας. Κι αυτό, μαζί με τις πρακτικές τους που δεν είναι δα οι αθωότερες, γίνεται όλο και πιο πολύ αντιληπτό από χρήστες και κυβερνήσεις. Οι πλατφόρμες τους που ναι, φέρνουν τόσα και τόσα δεδομένα στην οθόνη μας, μας εξυπηρετούν, μας συνδέουν, μας πληροφορούν, μας ενημερώνουν, μας ψυχαγωγούν και παίζουν πολλούς άλλους ρόλους, πάντα «για το καλό μας», την ίδια ώρα μας κατασκοπεύουν, καταγράφουν που πάμε και τι κάνουμε, μας χειραγωγούν στις αγοραστικές (κάποτε και στις ιδεολογικές, λόγω αστοχίας των φίλτρων) επιλογές μας και συχνά μας εκβιάζουν (αν δεν συμφωνείς με την «κακομεταχείριση» της ιδιωτικότητάς σου, συχνά δεν έχεις πρόσβαση σε εφαρμογές ή δεδομένα). Μ’ άλλα λόγια, καθημερινά μας «πουλάνε» και μας «αγοράζουν»…
Βεβαίως, οι έρευνες κι οι εξεταστικές επιτροπές διαδέχονται η μια την άλλη και τα πρόστιμα πέφτουν βροχή στις δυο όχθες του Ατλαντικού, αλλά οι τέσσερις συν-ανταγωνιστές κερδίζουν τόσα πολλά πια, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο, που δεν τους νοιάζουν ούτε αυτά, ούτε οι απειλές του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της μηδαμινής σήμερα φορολογίας τους, με επιβολή ενιαίου παγκόσμιου φόρου – business as usual όσο υπάρχουμε εμείς, τα δισεκατομμύρια των χρηστών. Είναι να μη νιώθει «μοιρασμένος», λοιπόν, ο «παλιός»;