Τον απολογισμό της χρονιάς που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται, αλλά και κάποιες προβλέψεις για τα μελλούμενα έκαναν χθες, σε συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανώτερα στελέχη της HP Hellas, επισημαίνοντας ευθύς εξαρχής πως το εν ισχύει motto (ιδιαίτερα χαρακτηριστικό για το σημερινό στίγμα της εταιρίας) είναι «Future Ready». Αντικαθιστώντας τον ασθενούντα, CEO, Νίκο Χρηστάκη, ο Διευθυντής Πωλήσεων Μεγάλων Πελατών Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα για Ελλάδα και Κύπρο, Χάρης Αμούργης, περιέγραψε αρχικά τους τρεις δομικούς πυλώνες στους οποίους εστιάζει η HP (άνθρωποι – χαρτοφυλάκιο – λειτουργίες), όσον αφορά στην καθημερινότητά της. Εξ αυτών, ο πρώτος «στεγάζει» την ψηφιακή ισότητα, την εταιρική δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα, ο δεύτερος καλύπτει τις πολύ μεγάλες αλλαγές που ήδη βιώνουμε, οι οποίες επιβάλλουν ικανή εξοικονόμηση πόρων αλλά και σωστή διαχείριση των τεράστιων δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ ο τρίτος (που απέκτησε πολύ μεγαλύτερο νόημα, μετά την πανδημία και τις ανατροπές που αυτή προκάλεσε στα εργασιακά) έχει να κάνει με τη χρήση περισσότερο αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων ελέγχου, αλλά και τη «μετακόμιση» κάποιων εργοστασίων της από την Άπω Ανατολή σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εμπορικοί πυλώνες
Σε αντίθεση με τους τρεις εσωτερικούς πυλώνες, οι «εμπορικοί» είναι πολύ περισσότεροι, καθώς φθάνουν τους 12. Ανάμεσά τους πρωταγωνιστική θέση κατέχουν τα θέματα ασφαλείας (όπου ήδη αξιοποιούνται και εφαρμογές ΑΙ, παράλληλα με ισχυρή πολιτική zero trust) και η βιώσιμη ανάπτυξη, με ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους, που έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική της εταιρίας. Παράλληλα, η HP ασχολείται ενεργά με την κλιματική αλλαγή στοχεύοντας σε μηδενικές εκπομπ0ές ως το 2030, αναδασώνει μέρη του Αμαζονίου, ενώ αρχίζει να εφαρμόζει σταδιακά μοντέλα τόσο απόσυρσης όσο και επισκευής/επαναπροώθησης μηχανημάτων της στην αγορά. Ιδιαίτερο βάρος δίνει, επίσης, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των δυο φύλλων και στην ψηφιακή ισότητα, με την παροχή ίσων ευκαιριών, αλλά και τη χρηματοδότηση ανάλογων δράσεων από το HP Foundation. Το αυτό ισχύει και για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θεωρώντας ότι το 2024 θα είναι η χρονιά του AI PC και αναμένοντας τεράστιες αλλαγές, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη των χρηστών. Άλλοi σημαντικοί πυλώνες για την εταιρία είναι, επίσης, τα προσωπικά συστήματα -με την εξαγορασθείσα :Poly, να μπαίνει στο παιχνίδι, καθώς μπορεί να προσφέρει πολλά στον χώρο της οπτικοακουστικής επικοινωνίας- αλλά και το gaming.

Οι αριθμοί του ’23
Τέλος, σ’ ό,τι αφορά στα νούμερα της (γενικότερα δύσκολης, παγκοσμίως ) χρονιάς που φεύγει, τα στελέχη της HP Hellas αποκάλυψαν ότι οι πωλήσεις consumer laptop / notebook σημειώνουν σημαντική πτώση κατά 45% (με ελαφρά μείωση μεριδίου), εκείνες των commercial παραμένουν σταθερές, ενώ μείωση κατά περίπου 10% σημειώνουν και οι πωλήσεις εκτυπωτών, αλλά με το μερίδιο της εταιρίας να παραμένει σταθερό.