Η Gartner παρουσίασε πρόσφατα 10 τεχνολογίες που πρόκειται να αποτελέσουν στρατηγικές τάσεις για τους περισσότερους οργανισμούς το 2013. Σύμφωνα με την Gartner, οι στρατηγικές αυτές τεχνολογίες θα έχουν σημαντική επιρροή στις επιχειρήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: Gartner, Επιμέλεια: Ελένη Χρυσαφοπούλου, exrisafopoulou@boussias.com

Μία στρατηγική τεχνολογία μπορεί να είναι μία ήδη υπάρχουσα τεχνολογία που έχει ωριμάσει και/ή έχει γίνει κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Επίσης, μπορεί να είναι μία αναδυόμενη τεχνολογία που προσφέρει την ευκαιρία στρατηγικού επιχειρησιακού πλεονεκτήματος, για όσους την υιοθετήσουν νωρίς. Οι τεχνολογίες αυτές έχουν επιρροή στα μακροπρόθεσμα σχέδια, τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες του οργανισμού. Οι στρατηγικές τεχνολογίες για το 2013 είναι οι εξής:

Φορητές συσκευές
Η Gartner προβλέπει ότι το 2013 τα κινητά τηλέφωνα θα ξεπεράσουν σε χρήση τα PCs, ως η πιο διαδεδομένη συσκευή πρόσβασης στο Internet, ενώ, μέχρι το 2015, περισσότερο από το 80% των τηλεφώνων στις ώριμες αγορές θα είναι smartphones. Ωστόσο, μόνο το 20% αυτών θα διαθέτουν λειτουργικό Windows. Μέχρι το 2015, οι παραγγελιές των tablets θα φτάσουν περίπου το 50% των παραγγελιών laptop και τα Windows 8 θα βρίσκονται, το πιθανότερο, στην τρίτη θέση των προτιμήσεων σε λειτουργικά συστήματα, πίσω από το Android της Google και το iOS της Apple.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν μια ευρεία γκάμα παραγόντων, μειώνοντας τη δυνατότητα τυποποίησης των PCs και των tablet. Οι επιπτώσεις για το IT είναι ότι η εποχή της επικράτησης των PCs με Windows έχει περάσει ανεπιστρεπτί και πλέον τα Windows θα αποτελούν μια από τις πολλές πλατφόρμες και περιβάλλοντα που το τμήμα IT θα πρέπει να υποστηρίξει.

Mobile εφαρμογές και HTML 5
Προς το παρόν, η Gartner διαχωρίζει τα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών mobile σε αρκετές κατηγορίες. Για τα επόμενα δύο χρόνια, κανένα εργαλείο δεν θα είναι απόλυτα ταιριαστό με όλους τους τύπους εφαρμογών mobile, οπότε πρέπει να αναμένουμε την υιοθέτηση πολλών διαφορετικών. Εξι αρχιτεκτονικές mobile – native, special, hybrid, HTML 5, Message και No Client – θα παραμείνουν αρκετά δημοφιλείς, ωστόσο, θα υπάρξει μια μακροπρόθεσμη στροφή από τις γηγενείς εφαρμογές στις εφαρμογές Web, καθώς το HTML 5 αποκτά περισσότερες δυνατότητες.

Παρόλα αυτά, οι γηγενείς εφαρμογές δεν θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται εξ ολοκλήρου και πάντα θα προσφέρουν την καλύτερη εμπειρία στον χρήστη, καθώς και τα πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά. Οι developers θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν νέα σχεδιαστικά πλάνα, ώστε να διανείμουν touch-optimized εφαρμογές mobile που λειτουργούν σε ευρεία γκάμα συσκευών.

Personal cloud
Το personal cloud σταδιακά θα αντικαταστήσει το PC, ως το μέρος όπου οι χρήστες θα αποθηκεύουν τα αρχεία τους, θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες τους και θα συγκεντρώνουν την «ψηφιακή ζωή» τους. Το cloud θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ των συσκευών που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν στα διαφορετικά στάδια της καθημερινής τους ζωής. Το personal cloud συνεπάγεται μια ιδιαίτερη συλλογή υπηρεσιών, Web destinations και συνδεσιμότητας που θα γίνουν το κέντρο των ηλεκτρονικών και τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων. Οι χρήστες θα το βλέπουν ως ένα φορητό και πάντα διαθέσιμο μέσο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις ψηφιακές τους ανάγκες.

Enterprise App Stores
Οι επιχειρήσεις πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με ένα ιδιαίτερα περίπλοκο μέλλον όσον αφορά στα App Stores, καθώς κάποιοι προμηθευτές θα περιορίσουν τις προσφορές τους σε συγκεκριμένες συσκευές και τύπους εφαρμογών, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να συναλλάσσονται με πολλά App Stores ταυτόχρονα και να χρησιμοποιούν πολλαπλές διαδικασίες πληρωμών. Για τον λόγο αυτό, η Gartner πιστεύει πως πολλοί οργανισμοί θα διαθέτουν εφαρμογές mobile στους εργαζόμενους μέσω ιδιωτικών App Stores. Μέσω αυτών, το IT μετατρέπεται από κεντρικό σχεδιαστή σε διαχειριστή αγοράς, προσφέροντας διακυβερνητικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες στους χρήστες και πιθανόν ένα οικοσύστημα για την υποστήριξη των «apptrepreneurs».

The Internet of Things
Με την έννοια The Internet of Things (IoT) περιγράφουμε πως το Internet θα επεκταθεί, καθώς φυσικά αντικείμενα, όπως οι συσκευές των καταναλωτών, συνδέονται σε αυτό. Τα βασικά χαρακτηριστικά του IoT, που ενσωματώνονται σε μια ποικιλία φορητών συσκευών, περιλαμβάνουν ενσωματωμένους αισθητήρες, τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων και πληρωμές NFC.

Ως αποτέλεσμα, η έννοια mobile δεν θα αναφέρεται μόνο στη χρήση κινητών τηλεφώνων ή tablet, αλλά πλέον θα ενσωματώνεται σε πολλούς νέους τύπους συσκευών. Τα smartphones, αλλά και άλλες έξυπνες συσκευές, δεν χρησιμοποιούν απλά το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αλλά επικοινωνούν μέσω NFC, Bluetooth, LE και Wi-Fi, με μία ευρεία γκάμα συσκευών και περιφερειακών. Το IoT θα επιτρέπει μια μεγάλη ποικιλία νέων εφαρμογών και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα θα δημιουργεί νέες προκλήσεις.

Hybrid IT και cloud computing
Καθώς οι εργαζόμενοι πρέπει, πλέον, να κάνουν περισσότερα με λιγότερους πόρους, τα τμήματα IT πρέπει να παίξουν πολλαπλούς ρόλους, συντονίζοντας τις σχετικές με το IT δραστηριότητες, με το cloud computing να σπρώχνει αυτή την αλλαγή σε ένα άλλο επίπεδο. Πρόσφατη έρευνα της Gartner για τις υπηρεσίες IT αποκάλυψε ότι ο ρόλος του εσωτερικού cloud services brokerage (CSB) γίνεται περισσότερο αντιληπτός, καθώς οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται ότι είναι υπεύθυνοι να βοηθήσουν, ώστε να βελτιωθεί η τροφοδότηση και η κατανάλωση εγγενώς διανεμημένων, ετερογενών και συχνά πολύπλοκων υπηρεσιών cloud για τους εσωτερικούς χρήστες και τους εξωτερικούς συνεργάτες. Ο εσωτερικός ρόλος του CSB εκπροσωπεί το μέσο για να διατηρήσει και να χτίσει ο οργανισμός IT την εσωτερική του επιρροή και να αποτελέσει κέντρο αξίας στην πρόκληση νέων απαιτήσεων σχετικών με την αυξημένη υιοθέτηση του cloud ως προσέγγιση στην κατανάλωση IT.

Στρατηγικό Big Data
Το Big Data μετατοπίζει την προσοχή από τα ατομικά projects προς την επιρροή στην αρχιτεκτονική των στρατηγικών πληροφοριών της επιχείρησης. Η διαχείριση του όγκου δεδομένων, της ποικιλίας, της ταχύτητας και της πολυπλοκότητας επιφέρει αλλαγές σε πολλές παραδοσιακές προσεγγίσεις. Η πραγματικότητα αυτή οδηγεί τους οργανισμούς να εγκαταλείψουν την ιδέα ενός επιχειρησιακού κέντρου δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων.

Αντί αυτού, κινούνται προς την επιλογή πολλαπλών συστημάτων που περιλαμβάνουν διαχείριση περιεχομένου, κέντρα δεδομένων, αγορές δεδομένων και εξειδικευμένα συστήματα αρχειοθέτησης, τα οποία συνδέονται με τις υπηρεσίες δεδομένων και τα metadata, που θα εξελιχθούν στη «λογική» επιλογή κέντρου δεδομένων της επιχείρησης.

Actionable analytics
Τα analytics διανέμονται στους χρήστες την ώρα της δράσης και όταν χρειάζονται. Με τις βελτιώσεις στην απόδοση και τις δαπάνες, οι ηγέτες του IT μπορούν να αποδώσουν analytics για κάθε ενέργεια της επιχείρησης. Ο mobile πελάτης, ο οποίος συνδέεται με τις μηχανές analytics που βασίζονται στο cloud και με τις αποθήκες big data επιτρέπει τη χρήση της βελτιστοποίησης και την προσομοίωση παντού και για κάθε ενέργεια. Αυτό το νέο βήμα παρέχει προσομοίωση, πρόβλεψη, βελτιστοποίηση και άλλα analytics, για να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την ευελιξία των αποφάσεων τη στιγμή κάθε ενεργής διαδικασίας της επιχείρησης.

In Memory Computing
Το In Memory Computing (IMC) μπορεί να παρέχει ακόμη και ευκαιρίες μετασχηματισμού. Η εκτέλεση συγκεκριμένων χρονοβόρων διαδικασιών μπορεί να συμπιεστεί σε μερικά λεπτά ή ακόμη και δευτερόλεπτα, επιτρέποντας σε αυτές τις διαδικασίες να παρέχονται με τη μορφή υπηρεσιών πραγματικού – ή σχεδόν πραγματικού – χρόνου, είτε μέσω εσωτερικών είτε εξωτερικών χρηστών με τη μορφή υπηρεσιών cloud. Εκατομμύρια δραστηριοτήτων μπορούν να σκαναριστούν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων για να ανιχνευθούν συσχετισμοί και πρότυπα που οδηγούν σε αναδυόμενες ευκαιρίες και απειλές.

Η πιθανότητα ταυτόχρονης ροής συναλλαγών και αναλυτικών εφαρμογών πάνω στο ίδιο σύνολο ανοίγει νέους ορίζοντες για την επιχειρησιακή καινοτομία. Αρκετοί πωλητές θα διανείμουν λύσεις βασισμένες στο in-memory μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάνοντας την προσέγγιση αυτή επικρατούσα τάση.

Ολοκληρωμένα οικοσυστήματα
Η αγορά αυτή τη στιγμή κινείται προς πιο ολοκληρωμένα συστήματα και οικοσυστήματα και μακριά από «χαλαρά» συνδεδεμένες ετερογενείς προσεγγίσεις. Η επιθυμία του χρήστη για χαμηλότερα κόστη, απλότητα και περισσότερη ασφάλεια ηγούνται αυτής της τάσης. Για τους κατασκευαστές σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των λύσεων και η απόκτηση μεγαλύτερου περιθωρίου στην πώληση, καθώς και η προσφορά μιας πλήρους λίστας λύσεων σε ένα ελεγχόμενο περιβάλαν, αλλά χωρίς την ανάγκη παροχής hardware.