Σύμφωνα με την Gartner, το πρώτο τρίμηνο του 2019 (Ιανουάριος - Μάρτιος) πουλήθηκαν συνολικά 4,6% λιγότερα PCs σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ως βασική αιτία αυτής της εξέλιξης την ανεπάρκεια διαθεσιμότητας επεξεργαστών της Intel για το low end τμήμα της αγοράς. Ως αποτέλεσμα αυτού οι μεγάλοι κατασκευαστές συστημάτων έριξαν το βάρος τους στην high end αγορά ενώ στράφηκαν και σε εναλλακτικές λύσεις (όπως είναι η AMD). Αυτό εξηγεί γιατί οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές του χώρου, παρά την πτωτική τάση της αγοράς, κατάφεραν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, όπως και τα μερίδιά τους (από το 56,9% στο 62%).

Ως εκ τούτου η Lenovo, που κρατά τα ηνία της αγοράς, αύξησε τις πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους κατά 6,9% (στις 13,2 εκατ. συσκευές) και το μερίδιό της στο 22,5% (από 20,1%). Μικρότερη ήταν η αύξηση των HP Inc. (+0,8%) και Dell (+1,5%) που καταλαμβάνουν τη 2η και 3η θέση της αγοράς με 21,9% και 17,6% μερίδια αντίστοιχα. Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν οι Apple (-2,5%) και Asus (-7,3%).