Οι παγκόσμιες δαπάνες στο ΙΤ θα αγγίξουν το 2019 τα 3,76 τρις. δολάρια, αυξανόμενες κατά 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όπως καταγράφει η Gartner σε πρόσφατη μελέτη της.

«Παρά την ανασφάλεια που τροφοδοτείται από τις φήμες ύφεσης, το Brexit, τους εμπορικούς πολέμους και τους δασμούς, το πιθανότερο σενάριο όσον αφορά τις επενδύσεις στο ΙΤ είναι η ανάπτυξη», σύμφωνα με τον John-David Lovelock, Research Vice President της Gartner. «Ωστόσο τα τμήματα που θα οδηγήσουν αυτή την ανάπτυξη στο μέλλον αλλάζουν δυναμικά. Οι δαπάνες μετακινούνται από κορεσμένες αγορές, όπως κινητά τηλέφωνα, PCs και υποδομές data centers, σε υπηρεσίες cloud και συσκευές IoT».

Mε την μετάπτωση στο cloud, μια σημαντική κινητήρια δύναμη των δαπανών στο ΙΤ, oι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού θα καταγράψουν σημαντική ανάπτυξη, με τις παγκόσμιες δαπάνες software να αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,5% το 2019. To 202 οι δαπάνες σε software θα αυξηθούν κατά 8,2% και θα αγγίξουν τα 466 δις. δολάρια. Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν το 2019 τις δαπάνες τους για το επιχειρηματικό software, εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους θα διοχετευτεί σε υπηρεσίες Software as a Service (SaaS).

Παρά την επιβράδυνση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, αναμένεται μια ανάπτυξης της αγοράς συσκευών κατά 1,6%. Οι μεγάλες και ισχυρές, αλλά κορεσμένες, αγορές smartphones, όπως είναι αυτή της Κίνας, των ΗΠΑ και της Δ. Ευρώπης, επηρεάζονται από τους κύκλους αναβάθμισης. Το 2018 οι χρήστες προτίμησαν να κρατήσουν τις συσκευές τους με την αγορά κινητής τηλεφωνίας να υποχωρεί κατά 1,2%.