Η Gartner έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις παγκοσμίως των PCs, tablets και smartphones.

Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι οι κατασκευαστές αυτών των τριών κατηγοριών πουλήσαν συνολικά 3,7% λιγότερες συσκευές από ότι πέρσι. Σύμφωνα με την Gartner, χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σχεδόν 5 δισ. κινητά τηλέφωνα. Φέτος θα πουληθούν συνολικά 1,743 δισ. συσκευές, ήτοι σχεδόν 4% λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Το 2020 η αγορά κινητών θα ανακάμψει ελαφρώς, αναπτυσσόμενη κατά 1,4%.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο χρόνο, επειδή οι νέες τεχνολογίες δεν είναι αρκετά ελκυστικές» τονίζει ο Ranjit Atwal, Senior Research Director στην Gartner. Κυρίως, η ποιότητα και η λειτουργικότητα των premium smartphones έχει φτάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο, που οι κάτοχοι τους δεν τα αλλάζουν πριν περάσουν δύο χρόνια. Η αγορά PCs θα υποχωρήσει φέτος κατά 0,2%, κάτι που αντιστοιχεί σε πωλήσεις 255,7 εκατ. συσκευών συνολικά.

Ενώ τα desktop και τα κλασικά notebooks συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την πτώση τους (-3,6%, 188,4 εκατ. συσκευές), η κατηγορία των ultra mobile Premium PCs θα σημειώσει μια ανάπτυξη της τάξης του 4,5%. To 2020 και το 2021 αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, σε μια αγορά που θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Η αγορά των καταναλωτικών PCs, σύμφωνα πάντα με την Gartner, θα υποχωρήσει φέτος κατά 9,8%. Το μερίδιό τους, δε, θα πέσει κάτω από το 40%. Επιπλέον, η Gartner εκτιμά ότι μετά το peak που σημείωσαν τα Business PCs φέτος ένεκα των μαζικών migration σε Windows 10 συστήματα, και αυτή η κατηγορία θα μπει σε αρνητική τροχιά του χρόνου.