Προς τα κάτω διόρθωσε η Gartner τις εκτιμήσεις της για τις επενδύσεις σε τεχνολογίες Πληροφορικής το τρέχον έτος: έτσι προβλέπει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,6% σε σχέση με το 1,1% που είχε εκτιμήσει αρχικά, με τις συνολικές επενδύσεις φέτος να αγγίζουν τα 3,74 τρισ. δολάρια.

Βασική αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση,  οι ανησυχίες για ύφεση ένεκα του επερχόμενου Brexit, όπως και οι παράπλευρες επιπτώσεις του υφιστάμενου εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα. Σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, ωστόσο, παρατηρούνται διακυμάνσεις: Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι δαπάνες στο ΙΤ θα αυξηθούν κατά 3,7% στη Βόρεια Αμερική και κατά 2,8% στην Κίνα, ενώ σχεδόν σε όλες τις χώρες θα υπάρχει έστω και μια μικρή ανάπτυξη.

Το cloud θα συνεχίζει να αποσπά το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών στο IT και δη στην περιοχή των υποδομών. Πριν το 2018 η εστίαση δίνονταν, όσον αφορά το cloud, κυρίως στις εφαρμογές και στο Business Process Outsourcing. Πλέον έχουν προστεθεί και άλλες κατηγορίες software, όπως τα πακέτα γραφείου, αλλά και τα Content και Collaboration Services. Σύμφωνα με τον John-David Lovelock, Research Vice President της Gartner, «οι δαπάνες σε παλιές τεχνολογικές περιοχές, όπως τα data centers, θα συνεχίσουν την πτωτική πορεία τους».

To ίδιο ισχύει για συσκευές, όπως PCs, Laptops και Tablets,ειδικά, δε, στην ευρεία καταναλωτική αγορά. Ένεκα των εφαρμογών cloud η ωφέλιμη διάρκεια ζωής αυτών των συσκευών θα επιμηκυνθεί, καθώς ακόμα και συσκευές μικρότερης ισχύος θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των νέων εφαρμογών. Ως εκ τούτου η Gartner θεωρεί ότι η αγορά συσκευών το 2019 θα συρρικνωθεί κατά 4,3%, με το συνολικό της τζίρο να ανέρχεται στα 682 εκατ. δολάρια.