Η Google καλείται να πληρώσει στην Γαλλία ένα πρόστιμο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για την παραβίαση του ευρωπαϊκού κανονισμού προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR), όπως διαπίστωσε η Γαλλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (CNIL).

Μεταξύ άλλων,  όπως αναφέρει η Γαλλική Αρχή σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε τη Δευτέρα, οι πληροφορίες που σχετίζονται με τη χρήση των συλλεγόμενων δεδομένων και την περίοδο αποθήκευσής τους δεν ήταν εύκολα προσβάσιμες από τους χρήστες. Ειδικότερα, διανέμονταν σε πολλά έγγραφα, για τα οποία οι χρήστες έπρεπε να κάνουν πολλά κλικ σε links και κουμπιά , ενώ κάποιες από τις παρεχόμενες πληροφορίες ήταν ασαφείς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την CNIL, η συγκατάθεση που ζητά η Google για την προβολή εξατομικευμένης διαφήμισης δεν είναι έγκυρη, καθώς οι χρήστες δεν ενημερώνονται επαρκώς γι’ αυτό. Σημειώνεται ότι ήταν το πρώτο πρόστιμο που επέβαλε η Γαλλική Αρχή μετά την έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού κανονισμού (σύμφωνα με τον οποίο μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και κατά το 4% του ετήσιου τζίρου μιας εταιρείας).

Αιτία για να ξεκινήσει η διερεύνηση της υπόθεσης από την CNIL ήταν οι καταγγελίες δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων – της NOYB (του γνωστού πολέμιου του Facebook, Max Schrems), όπως και της LQDN (La Quadrature du Net). To GDPR προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώνουν τους χρήστες με διαφάνεια για το πώς χρησιμοποιούν τα δεδομένα τους.