Η ‘αυλαία’ του πρώτου μεγάλου (κι όχι μόνο λόγω της τριήμερης διάρκειάς του) συνεδρίου στην Ελλάδα για την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, του 2ου GenAI Summit, έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με τους οργανωτές του να υπερηφανεύονται δικαίως για πολλά. Σε αντίθεση με το περσινό πρώτο Summit, που είχε ως στόχο το awareness του κοινού, δηλ. να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας (ας μην ξεχνάμε ότι πραγματοποιήθηκε λίγους μόλις μήνες, μετά την «πρεμιέρα» του ChatGPT, στα τέλη Νοεμβρίου του ’22), το φετινό προχώρησε ένα ακόμα βήμα παραπέρα, προωθώντας πλέον την υπεύθυνη και βιώσιμη υιοθέτηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Το NetFax ήταν εκεί και τις τρεις ημέρες και, αν κρίνουμε από τον διάχυτο ενθουσιασμό, τα εγκωμιαστικά σχόλια και την ποσότητα αλλά και ποιότητα των ερωτήσεων που απευθύνθηκαν στους ομιλητές, αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με το παραπάνω.

«Το χάρηκε πολύ ο κόσμος!» μας δήλωσε, χωρίς να μπορεί να κρύψει την ικανοποίησή του, ο ιδρυτής και «ψυχή» του Summit, Γιώργος Νικολετάκης, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, συμπληρώνοντας πως για πρώτη φορά συγκεντρώνεται στην Αθήνα τέτοιο ελληνικό και διεθνές κοινό και τόσοι σημαντικοί ομιλητές, για ένα σχετικά καινούριο θέμα. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περισσότερα από 1000 άτομα παρακολούθησαν την πρώτη ημέρα (Πέμπτη, 29/02), τα οποία αυξήθηκαν σε 1600 τη δεύτερη (Παρασκευή, 01/03) και ξεπέρασαν τα 900 την Τρίτη (Σάββατο, 02/03). Οι ομιλητές ήταν πάνω από 100, μοιρασμένοι σε τρείς παράλληλες ροές, με 40 και πλέον να φτάνουν στην Αθήνα, ειδικά για το τριήμερο. Μεγάλα ονόματα της Τεχνολογίας έστειλαν εκπροσώπους τους (Amazon, Google, Palantir, OpenAI, μαζί με πολλά ελληνικά και διεθνή ιδρύματα – άξια ειδικής μνείας η πολυπληθής αποστολή του Qatar Foundation) και αφίξεις είχαμε από συνολικά 12 χώρες.

Ανησυχίες και ελπίδες
Ένα από τα φετινά στοιχήματα, ήταν η εξειδίκευση του δημόσιου διαλόγου για κάθε θεματική. Έτσι, το «εταιρικό» περιεχόμενο ως προς τη χρήση του GenAI χωρίστηκε σε πέντε ενότητες – επιτυχία, πωλήσεις, marketing, HR και Project Management, ενώ υπήρχαν και κλαδικά verticals, όπως πχ. για retail, healthcare, pharma και ιδιαίτερα για εκπαίδευση, στην οποία αφιερώθηκε σχεδόν το σύνολο της τρίτης ημέρας του Summit. «Μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με κάθε αντικείμενο ολιστικά, χωρίς εξιδανίκευση, αλλά ούτε και φόβο – να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με τις νέες δυνατότητες, που ούτως ή άλλως έρχονται, είναι εδώ πιά. Χαιρόμαστε που οι σύνεδροι ενδιαφέρονται, ανησυχούν, αλλά και ελπίζουν», τόνισε ο Γιώργος Νικολετάκης. Και, όντως, οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στις εισηγήσεις, αλλά κυρίως στις ερωτήσεις του κοινού, ξεκινούσαν από τη συχνή πια υπερπληροφόρηση σε σημείο κορεσμού, για να περάσουν στην παραπληροφόρηση και τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα deep-fakes (ειδικά σε μια χρονιά με σωρεία εκλογικών αναμετρήσεων, όπως η φετινή), στην απόλυτη εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα και γενικά την ψηφιακή ζωή, στα θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας και εκείνα της ιδιαίτερα κρίσιμης για την ομαλή ροή της καθημερινότητάς μας, κυβερνοασφάλειας.
Όσο για τις ελπίδες, ο γράφων τις εντόπισε στο δημιουργικό πνεύμα αρκετών εκπαιδευτικών (άλλωστε, οι συνδιοργανωτές στο Tipping Point έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται για το περσινό μεγάλο βραβείο τους, για το reskilling δασκάλων σε θέματα GenAI), στις συχνότατες επικλήσεις του ηθικού σκέλους στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στην «απελευθέρωση» χρόνου που θα φέρει το ΑΙ σε λίγα χρόνια, αλλάζοντας το τοπίο της εργασίας, στις πρωτοβουλίες για χρήση ΑΙ στη δημόσια διοίκηση, στις συνεχείς δράσεις αξιοποίησής της σχεδόν σε κάθε τομέα, αλλά και στην έντονη και ελπιδοφόρα γυναικεία ανάμιξη σε όλα τα παραπάνω.

Η επόμενη ημέρα
Για φέτος, η αυλαία έκλεισε – τι προβλέπει για το ’25, ρωτήσαμε τον εμπνευστή του Summit. «Στόχος μας, τον επόμενο χρόνο, είναι να πετύχουμε καλύτερη εστίαση στις θεματικές, με εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς, πχ. στην Υγεία. Μάλλον θα χρειαστούμε πάλι τρεις ημέρες, όπως φέτος, αλλά δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και από πλευράς κούρασης διοργανωτών και συνέδρων – είχαμε σχεδόν 25 ώρες, με δυο και τρία πάνελ, ομιλητές, σεμινάρια, κάθε ώρα. Για φέτος, πάντως, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι!», δήλωσε με πλατύ χαμόγελο.