Στην ανακοίνωση άντλησης πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. δολαρίων προχώρησε η Aleph Alpha, start up στον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI), με έδρα τη Χαϊδελβέργη. Κορυφαίοι επενδυτές, οι οποίοι συμμετέχουν στον εν λόγω γύρο χρηματοδοτήσεων καθιστώντας έναν από τους μεγαλύτερους σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι όμιλος Schwarz (στον οποίο ανήκουν τα Lidl και Kaufland), ο οποίος θα αποτελεί εφεξής τον μεγαλύτερο μέτοχο της Aleph Alpha και το Innovation Park Artificial Intelligence (IPAI), του Ιδρύματος Dieter Schwarz, με κύριο αντικείμενο την κατασκευή, στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου της Ευρώπης για θέματα ΑI έως το 2027.

Μεταξύ άλλων μετόχων της Aleph Alpha συγκαταλέγονται οι εταιρείες Bosch και SAP, η συμβουλευτική, Christ & Company, η Hewlett-Packard και η Burda Principal Investments, ο επενδυτικός βραχίονας venture capitals του ομίλου MME Hubert Burda Media.

Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ΑΙ με έδρα τη Γερμανία
Η Aleph Alpha ειδικεύεται, αφενός, στην ανάπτυξη πολυγλωσσικών μοντέλων ΑΙ για τη δημόσια διοίκηση και τη βιομηχανία και αφετέρου στην καινοτόμο τεχνολογική ιδέα που είναι γνωστή ως «εθνική κυριαρχία δεδομένων» (data sovereignty).

Η εταιρεία δήλωσε ότι το νέο κεφάλαιο που αντλεί από την αγορά θα αξιοποιηθεί προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης της στο παγκόσμιο τεχνολογικό σκηνικό της Τεχνητής Νοημοσύνης προκειμένου να «αντέξει» στον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται κυρίως από πλευράς ΗΠΑ και από την εταιρεία OpenAI, η οποία πριν από περίπου ένα χρόνο με το καινοτόμο προϊόν της ChatGPT προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον των Microsoft, Google, Amazon, οι οποίες παράλληλα αναπτύσσουν κορυφαία μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με τις δικές τους ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των εταιρειώνψSchwarz Group, SAP, Bosch δήλωσαν ότι η εν λόγω επενδυτική συμμετοχή τους στην Aleph Alpha, στοχεύει παράλληλα στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ΑΙ με έδρα τη Γερμανία, ώστε να διασφαλιστεί έτσι η μείωση της εξάρτησής τους από προϊόντα αντίστοιχων με την Aleph Alpha παρόχων, οι οποίοι έχουν έδρα τις ΗΠΑ και την Ασία.