Δύο έργα για λογαριασμό περιφερειακών δήμων της χώρας και συγκεκριμένα για εκείνους της Ηγουμενίτσας και του Αγρινίου ανέλαβε η Geospatial Enabling Technologies (GET).

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υλοποίηση έργου διαχείρισης των γεωχωρικών πληροφοριών του δήμου Ηγουμενίτσας. Εκσυγχρονίζοντας τα μέσα διαχείρισης της γεωπληροφορίας, ο δήμος έχει ως στόχο να προχωρήσει στον σχεδιασμό και στην υποστήριξη λήψης αποφάσεων. Για το δήμο Αγρινίου η GET ανέλαβε την υλοποίηση του έργου επέκτασης και αναβάθμισης του συστήματος GIS. Πρόκειται για μία κίνηση από πλευράς του δήμου στο πλαίσιο ανάπτυξης και εφαρμογής λύσεων έξυπνης πόλης στις αστικές περιοχές της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Αγρινίου.

Συμβάλλοντας στην κεντρική διαχείριση κάθε μορφής πληροφορίας
Όπως αναφέρει στο NetFAX ο διευθύνων σύμβουλος της GET, Γαβριήλ Μαυρέλλης, «τα νέα έργα εντάσσονται στην κατηγορία λύσης για τη δημιουργία υποδομής γεωχωρικών πληροφοριών. Μέσω αυτής συμβάλλουμε στην κεντρική διαχείριση κάθε μορφής πληροφορίας που σχετίζεται με τη θέση, με στόχο την απόκτηση κοινής επιχειρησιακής εικόνας, την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων και την παροχή σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον επαγγελματία και στον πολίτη».

Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρέλλη, η οργάνωση της πληροφορίας υλοποιείται σε μία κεντρική χωρικά ενεργοποιημένη βάση δεδομένων, ενώ η πρόσβαση στα δεδομένα πραγματοποιείται με τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών, που βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα (OGC, ISO, Inspire).

«Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να υποστηρίξουμε εξειδικευμένες κάθετες εφαρμογές σε τομείς όπως το περιβάλλον, ο χωρικός σχεδιασμός, ο πολιτισμός, η ενέργεια», εξηγεί. Σε επίπεδο τεχνολογίας, ο ίδιος διευκρινίζει ότι η GET βασίζεται στην αξιοποίηση ελεύθερων – ανοικτού κώδικα λογισμικών (ΕΛ/ΛΑΚ) και εργαλείων.

«Το λογισμικό GET SDI PORTAL, το περιβάλλον ανάπτυξης διαδικτυακών χαρτογραφικών εφαρμογών που χρησιμοποιούμε, έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από εμάς και αποτελεί και αυτό ελεύθερο λογισμικό που διατίθεται με το αδειοδοτικό μοντέλο GPL3», καταλήγει ο επικεφαλής της GET.