Σύμφωνα με έρευνα της GfK, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, και κυρίως, η μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και η διπλή αύξηση του Φ.Π.Α. έπληξαν την αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2010, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009.

Αυτό είχε ως επακόλουθο τις χαμηλότερες πωλήσεις τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων των τελευταίων ετών (στα 697 εκατ. ευρώ ο τζίρος). Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσαν τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία παρουσίασαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+10,1%), πιθανότατα λόγω των αυξημένων επιδοτήσεων από πλευράς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικά, smartphones παρουσίασαν αύξηση της τάξεως άνω του 80% όσον αφορά των αριθμό των πωληθέντων τεμαχίων. Αυξημένες κατά 7,9% ήταν και οι πωλήσεις των επίπεδων τηλεοράσεων λόγω της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ο τομέας των μικροσυσκευών παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (-34%), κυρίως λόγω των χαμηλών πωλήσεων κλιματιστικών (μείωση 44%), ένας τομέας που βίωσε μία δύσκολη χρονιά, δεδομένου ότι δεν υπήρξαν επιδοτήσεις όπως το 2009. Ο τομέας των φωτογραφικών είναι η δεύτερη κατηγορία που μειώθηκε σημαντικά, -24,3%, ενώ ο αυτός των προϊόντων πληροφορικής παρουσίασε πτωτική πορεία κατά -9,1%, παρά τις θετικές επιδόσεις των netbooks.

Τέλος, η κατηγορία των φορητών υπολογιστών μειώθηκε για πρώτη φορά, σε ποσοστό 4% σε ετήσια βάση, ενώ οι οθόνες παρουσίασαν μείωση κατά 29%.