Ο C.I.O. & C.D.O. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ανακεφαλαιώνει στο netweek 20 χρόνια τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών.

Ο C.I.O. & C.D.O. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ανακεφαλαιώνει στο netweek 20 χρόνια τεχνολογικών εξελίξεων στον κλάδο των χρηματοοικονομικών.

NW: Ποια είναι τα milestones στον τραπεζικό τομέα τα είκοσι τελευταία έτη;
Γιαννης Τσαβδαρίδης: Κατά την τελευταία 20ετία, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει αλλάξει σημαντικά. Η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία είχε τεράστιο αντίκτυπο στη βιομηχανία, δημιουργώντας νέες προκλήσεις αλλά φέρνοντας Προσθήκη Νέουκαι νέες ευκαιρίες. Σε γενικές γραμμές, οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος τον 21ο αιώνα αφορούν στον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των τεράστιων όγκων δεδομένων που έχει φέρει η τεχνολογική εποχή. Αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματική διαχείριση και επεξεργασία δεδομένων είναι πλέον κρίσιμο μέρος της καθημερινής λειτουργίας. Εκτός από τη διαχείριση, τα δεδομένα πρέπει να αποθηκεύονται με ασφάλεια, κι έτσι άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που αγκαλιάζουν το Cloud Computing. Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές κυρώσεις για την απώλεια δεδομένων, καθώς και την καταστροφική επίδραση που θα είχε μια σημαντική παραβίαση τους στη φήμη ενός οργανισμού, οι εταιρείες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια πληροφορικής.

Η σημαντική πρόοδος που έγινε στην ασφάλεια, επιταχύνθηκε και από τη χρήση του διαδικτύου και των κινητών συσκευών. Το κινητό είναι πλέον η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα τραπεζικών συναλλαγών, όχι μόνο για μεμονωμένους καταναλωτές, αλλά και για επιχειρήσεις. Ομοίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες αλληλεπιδρούν με τους πελάτες τους, προσφέροντας επιπλέον διαφάνεια στον κλάδο.

To online banking
Με τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές προέκυψαν τα οφέλη του χαμηλότερου κόστους συναλλαγής, της ευκολότερης ενοποίησης των υπηρεσιών και των πιο στοχευμένων δυνατοτήτων μάρκετινγκ. Η έλευση της ασύρματης τεχνολογίας και η ευρεία υιοθέτηση των smartphones, έφεραν την επόμενη σημαντική αλλαγή στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – το mobile banking. Η κινητή τραπεζική επέτρεψε στους ανθρώπους να διαχειρίζονται την οικονομική τους ζωή από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Ανοιχτή τραπεζική
Τα τελευταία χρόνια και ενώ δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη ισχύ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αλλαγή που πρόκειται να δημιουργήσει μια τεράστια μετατόπιση στη δυναμική της αγοράς: η ανοιχτή τραπεζική (Open Banking). Η PSD2 και το Open Banking απαιτούν από τις τράπεζες να μοιράζονται -με την έγκριση του πελάτη-, μέσω διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών (API), πρόσβαση σε λογαριασμούς πελατών και πληροφορίες λογαριασμού με τρίτους παρόχους πληρωμών (TPP). Στην τελευταία δεκαετία σημειώθηκε μια θεαματική αύξηση των δυνατοτήτων των υπολογιστών, των ολοένα και πιο εξελιγμένων εταιρικών εφαρμογών και μια έκρηξη του όγκου των δεδομένων που δημιουργούνται και υποβάλλονται σε επεξεργασία, καθιστώντας αναγκαία την αύξηση της χωρητικότητας των Data Center. Για το λόγο αυτό, το Cloud Computing έγινε γρήγορα mainstream στον τραπεζικό τομέα. Η τεχνολογία άλλαξε τις προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στον τομέα των πληρωμών. Με τη δυνατότητα άμεσων πληρωμών, Instant Payments, περισσότερες συναλλαγές γίνονται ψηφιακά αντί σε μετρητά, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληρωμές έγιναν λιγότερο ακριβές και πιο φιλικές προς τον χρήστη.

AI και Blockchain
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις τράπεζες είναι ευρέως διαδεδομένη, και περιλαμβάνει λειτουργίες back office, συμμόρφωση, εμπειρία πελατών, παράδοση προϊόντων, διαχείριση κινδύνων και μάρκετινγκ. Η τεχνολογία blockchain υιοθετείται από αρκετές τράπεζες και αποσκοπεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας κόστους και της ασφάλειας σε όλο το φάσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Επίσης, χρησιμοποιείται στις διατραπεζικές μεταφορές, στον εξορθολογισμό και την αυτοματοποίηση διαδικασιών μέσω έξυπνων συμβάσεων.

Πώς έχει μεταβληθεί ο ρόλος του CIO;
Ο ρόλος του CIO έχει αλλάξει δραματικά από την αρχή της ψηφιακής εποχής και θα γίνει ακόμη πιο καθοριστικός τα επόμενα χρόνια. Οι CIO οφείλουν να ανταποκριθούν στις επιταγές της εποχής, οι οποίες εξελίσσουν και διαμορφώνουν τον ρόλο τους. Πριν από την αρχή των τεχνολογικών εξελίξεων, ο ρόλος του CIO θεωρείτο συχνά υποστηρικτικός και συνίστατο στη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των συστημάτων της επιχείρησης.

Στη νέα ψηφιακή εποχή, οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν γρήγορα τον κόσμο και θέτουν προκλήσεις σε καθιερωμένες επιχειρηματικές πρακτικές, καθιστώντας τον νέο CIO στρατηγικά τοποθετημένο στην επιχειρηματική ιεραρχία. Η επιτυχία ενός CIO δεν καθορίζεται μόνο από αυτά που δημιουργεί, αλλά και από τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται, όπως οι υποδομές, οι εφαρμογές και η ασφάλεια. Ο CIO θα πρέπει να συνεργάζεται με στελέχη άλλων τμημάτων, όπως μάρκετινγκ, ανθρώπινο δυναμικό, χρηματοδότηση, προμήθειες, διαχείριση παραγγελιών πωλήσεων και αλυσίδα εφοδιασμού για βέλτιστη οργανική ευελιξία. Επιπρόσθετα, σημαντική είναι και η συνεργασία του με τον CFO, τον CEO και τον COO. O υφιστάμενος ρόλος του Chief Information Officer θα εξαφανιστεί ουσιαστικά. Μπορεί ο τίτλος του να παραμείνει ίδιος, αλλά θα διαφοροποιηθεί η έννοιά του καθώς θα μετατραπεί σε Chief Innovation Officer. Η σαφής στροφή προς τις καινοτόμες διαδικασίες σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και η τεχνολογία πρέπει να συνεργαστούν στενά για τη δημιουργία νέων βελτιωμένων και διαφοροποιημένων διαδικασιών.

Ποια ήταν η συμβολή του netweek;
Έχοντας συμπληρώσει 38 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στο τομέα της Πληροφορικής των Τραπεζών και όντας φανατικός αναγνώστης του περιοδικού, θα μπορούσα να σας βεβαιώσω ότι η επιτυχία του netweek, πέρα της εξαιρετικής ύλης του, κρύβει πίσω της το όραμα των δημιουργών του, καθώς και την αγάπη και το πάθος όλων των συνεργατών που συμμετέχουν στην έκδοσή του.
Στο πέρασμα των ετών, παραμένει μία από τις σημαντικότερες πηγές ενημέρωσης, της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς, για προϊόντα & υπηρεσίες που αφορούν την τεχνολογία, καθώς κι ένα μέσο έγκυρης προβολής του έργου των ανθρώπων που ασχολούνται με το αντικείμενο.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα στελέχη στο IT;
Με το σημερινό ρυθμό ανάπτυξης των Τεχνολογιών Πληροφορικής, είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πώς θα είναι το τοπίο σε μερικές δεκαετίες. Κάποιοι από τους τομείς που θα αναδυθούν τα επόμενα χρόνια είναι τα Bots, η μηδενική έρευνα, δίκτυα σχεδιασμένα για τις ανάγκες μας, το Cloud AI, τα Big Data & AI, η εξάπλωση του 5G και βέβαια το Security, καθώς όλη αυτή η διασπορά της πληροφορίας απαιτεί την ανάλογη ασφάλεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι, στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη χρήση πολλών από τις παραπάνω τεχνολογίες. Η αγάπη για αυτό που κάνεις και η φιλοσοφία να σκέφτεσαι out-of-the-box, θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο που θα μπορούσα να προτείνω στα νέα παιδιά του IT Industry, καθώς σε διαφοροποιεί και σε κάνει ξεχωριστό.