Ως μία επένδυση η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα θεωρείται από πηγές της αγοράς, με τις οποίες μίλησε το NetFAX, η συσκευή – ψηφιακή βοηθός, MAIC, της MLS. Θα θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε χθες την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και Τυποποίησης για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, με βάση τις καταστάσεις του 2018.

Kατά τις ίδιες πηγές η εταιρεία προχώρησε στην προσθήκη άυλων στοιχείων στο ενεργητικό της για έξοδα RnD, με την προοπτική να αποκομίσει σε βάθος χρόνου συγκεκριμένα έσοδα στην επιχείρηση από την MAIC. Ωστόσο τα έσοδα που υπολόγιζε ότι θα είχε από την MAIC δεν ήρθαν ποτέ με αποτέλεσμα η αξία των άυλων στοιχείων να φθίνει σημαντικά. Στην περίπτωση της MLS η αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων ανήλθε στα 25,5 εκατ. ευρώ το 2018 – αποτελώντας το 121% του ετήσιου κύκλου εργασιών και το 98,5% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων -, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ το 2017.

Επένδυση 5,2 εκατ. ευρώ για τη MAIC
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία επένδυσε έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, ποσό 8,3 εκατ. ευρώ σε άυλα περιουσιακά στοιχεία και για την ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης όπως η MAIC. Αναλυτικότερα, η εταιρεία επένδυσε στη διάρκεια του 2018, ποσό 5,2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της MAIC – την οποία λάνσαρε στις αρχές του 2019 – και επιπλέον 3,2 εκατ. ευρώ για προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και tablet, τα οποία είχαν ήδη αρχίσει να κινούνται πτωτικά σημαντικά στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Από το σύνολο των άυλων στοιχείων τα άυλα περιουσιακά στοιχεία για τη MAIC ανέρχονταν σε 10,35 εκατ. ευρώ. Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Γιάννης Καματάκης, ο οποίος ήταν ένας από τους τρεις επενδυτές στην εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων 3Κ Investments μαζί με τον Τάκη Κανελλόπουλο του Τιτάνα και τον Γιώργο Κουφόπουλο, αποσύρθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από την επιχείρηση, έχοντας να αντιμετωπίσει τις ήδη έντονες πιέσεις που δεχόταν η βασική του επιχειρηματική δραστηριότητα στην MLS.

Γιάννης Κυριακόπουλος: Ανεπαρκής για μία ακόμα φορά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Σε επικοινωνία που είχε το NetFAX και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλο για το θέμα, ανέφερε ότι: «Είχε προηγηθεί ενημέρωση προς την Ένωση Επενδυτών, σχετικά με επιστολή που είχε σταλεί προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αριθμό πρωτοκόλλου 27/8/19, στην οποία γινόταν αναφορά για την MLS από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες. H απάντηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – είχε προηγηθεί η υπόθεση της Folli Follie – ήταν ότι δεν υφίστανται στοιχεία, που να δείχνουν ότι οι οικονομικές καταστάσεις δεν είναι σύμφωνες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Κατά τη γνώμη μου πάντως, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φάνηκε για μία ακόμα φορά ανεπαρκής. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι εάν σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και Τυποποίησης που θα προκύψει, έχουν γίνει πράξεις που είναι αντίθετες με τη νομοθεσία».

MLS: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής
Το NetFAΧ επικοινώνησε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ τόσο με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και με την MLS χωρίς ωστόσο να λάβει περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα. Η εταιρεία πάντως σε ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι: «θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής και των ομολόγων της».