Σ’ αυτό το τεύχος, με αφορμή τη σημαντική διάκριση της νεοφυούς ProboTEK στον διαγωνισμό #GreeceVSVirus και την άμεση χρηματοδότηση για την υλοποίηση της πρότασής της, καλεσμένος μας είναι ο Γιώργος Δελαπόρτας, CΕO της εταιρείας.
Επάνω του και τον φάγαμε τον ιό;
Δεν θα έλεγα ακριβώς ότι τον «φάγαμε» γιατί, δυστυχώς, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς… Αυτό που διδαχθήκαμε είναι να είμαστε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και να δουλεύουμε σε πολύπλοκα συνεργατικά μοντέλα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, είχαμε τη χαρά να συμμετάσχουμε στο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Η επόμενη μέρα μετά Ιό, #GreeceVSVirus» ως μέλος του Internet of Things οικοσυστήματος που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Uni Systems, και να διακριθούμε με τη λύση «Medi-Drone» ως μια από τις 20 εταιρείες της τελικής φάσης σ’ ένα διαγωνισμό όπου συμμετείχαν περισσότερες από 270.
Η πρόταση μας βασίστηκε στο κυριότερο πρόβλημα που αναδείχθηκε κατά την αντιμετώπιση του ιού, στον περιορισμό της εξάπλωσης. Η διαχείριση του COVID-19 έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για πολύ μικρότερους χρόνους αντίδρασης κατά τη μεταφορά βιολογικού υλικού και φαρμάκων. Θεωρούμε ότι η λύση μας καλύπτει το μεγάλο κενό στη μεταφορά υγειονομικού-βιολογικού υλικού σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, αλλά και απομακρυσμένα ορεινά σημεία. Συνδυάζει αυτόνομα ρομποτικά drones, Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση και σειρά άλλων τεχνολογιών. Ο συνδυασμός και η ενσωμάτωση τόσο διαφορετικών τεχνολογιών που οδήγησαν στην τελική λύση, υποστηρίζεται ένθερμα από τη Uni Systems. Η συμμετοχή μας στο ΙοΤ οικοσύστημά της, μας βοήθησε να απαντήσουμε σ’ αυτές τις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε τη λύση που διασφαλίζει την ορθή διαχείριση και μεταφορά, υπό δύσκολες συνθήκες.
Και μετά τον COVID, τι;
Η φιλοσοφία και ο στόχος μας ως εταιρεία είναι πάντοτε, οι λύσεις που προσφέρουμε να αποτελούν τη βάση εφαρμογών. Χτίζουμε τα θεμέλια ώστε να μπορούμε, με την υφιστάμενη υποδομή, να υποστηρίζουμε διαφορετικές ανάγκες και να αξιοποιούμε πολύ γρήγορα και εύκολα τους υπάρχοντες πόρους, προκειμένου να ενσωματώσουμε ή/και να αναπτύξουμε μια νέα λύση. Η ίδια κουλτούρα διέπει όλα μας τα έργα όπως, για παράδειγμα, αυτό που ξεκινάει σύντομα, των First Responders (RESPOND-A) – (Αύξηση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης, σε κρίσεις και καταστροφές).
Και φωτιές σβήνετε, έμαθα…
Βεβαίως και σβήνουμε φωτιές ή, για να το πούμε πιο σωστά, έχουμε τη δυνατότητα να τις προλάβουμε και να τις σβήσουμε μέσω της πλατφόρμας AiRFLOW (Autonomous & Intelligent Robotic FLight for Orchestrated Work) και του έργου «Fire Guardian», Πρόκειται για μια καινοτόμο λύση, η οποία περιλαμβάνει επιθεωρήσεις στο πεδίο, εντοπισμό εστιών και πυρόσβεση με αυτόνομα ρομποτικά drones.
Η λογική της ενοποιημένης πλατφόρμας (κοινή βάση – πολλαπλές λύσεις), ακολουθεί όλες τις προσπάθειες και τα έργα μας.
Το πρότυπο σύστημά μας αξιοποιεί πολλαπλά μικρού τύπου αυτόνομα drones ή UAV με ανάπτυγμα πτέρυγας, τα λεγόμενα drones εντοπισμού, και ειδικού τύπου drones πυρόσβεσης. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας έχουμε τρία σημαντικά οφέλη, με θετικό αντίκτυπο για την οικονομία, την κοινωνία, τα δημοσιονομικά και το περιβάλλον: μειώνονται σημαντικά ο κίνδυνος απώλειας ζωών, ο χρόνος αντίδρασης και, τέλος, τα κόστη.
Η ισχύς εν τη ενώσει, τελικά;
H ιδέα των αυτόνομων ρομποτικών drones με ακολουθεί από το 2016. Για μένα, τα drones αποτελούν το επόμενο βήμα, τη φυσική συνέχεια από την τεχνολογία του χθες στο σήμερα! Σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όλοι έχουμε δει ιπτάμενα ρομπότ να βοηθούν σε καθημερινές εργασίες – αυτό είχα στο μυαλό μου από παιδί. Όμως, η ιδέα και η όρεξη δεν αρκούν. Η δυνατή ομάδα είναι η πεμπτουσία της μετάβασης μιας ιδέας σε προϊόν. Έτσι ξεκίνησε η πορεία μου με τον φίλο Τάσο Σμπόνια, τεχνικό Η/Υ και δικτύων/υποδομών – ήταν το πρώτο μέλος και αποφασίσαμε να αναλάβω εγώ ως CEO κι εκείνος ως CTO στην εταιρεία που θα φτιάχναμε, όταν συμπληρωνόταν η ομάδα.
Τα επόμενα δυο μέλη τα γνωρίσαμε σ’ ένα event σχετικά με τεχνολογίες IoT. Ήταν δύο εξαιρετικοί επαγγελματίες, με κοινό mindset. Η Ελένη Ιωαννίδου, με 30 χρόνια εμπειρίας στις πωλήσεις, είναι πλέον η PR & Sales Manager κι ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος με 14 έτη εμπειρίας στο management και τη στρατηγική διαχείριση είναι ο COO της εταιρείας. Σήμερα, η ProboTEK έχει συνεργασίες με γνωστές εταιρείες του χώρου της Πληροφορικής και των drone. Η μεγαλύτερη είναι με την Uni Systems του ομίλου Quest, μέσω του IoT οικοσυστήματος που έχει δημιουργήσει.
Τεχνητή Νοημοσύνη, είπαμε;
Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία προχωρεί εκθετικά, με ραγδαία καθημερινή ανάπτυξη, και πραγματικά κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη φτάσει στο επίπεδο να αντιλαμβάνεται τα πράγματα σαν τον άνθρωπο. Χρησιμοποιείται ήδη στην καθημερινότητά μας όπου, με αλγόριθμους και λογισμικά ανάλυσης, οι εταιρείες μαθαίνουν από συμπεριφορές του κοινού ως Αεροναυτική…
Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι η ευκολία που μας παρέχει, μέσω των «έξυπνων» συσκευών, ωστόσο το αρνητικό είναι πως -σε τέτοιες περιπτώσεις- χάνεις μέρος της ιδιωτικότητάς σου. Εκεί, όμως, πρέπει να ζυγίσουμε τι θέλουμε… Στην εταιρεία χρησιμοποιούμε ΑΙ για να απλοποιήσουμε σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν στην πτήση των drones, αλλά και τη διαχείριση της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο, στο πλαίσιο του AiRFLOW (Autonomous & Intelligent Robotic FLight for Orchestrated Work). Όσο για το μέλλον, είναι γεγονός πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη.
Μοναχικός ο δρόμος;
Λόγω της πρόσφατης περιπέτειας με τον COVID-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα επιταχύνθηκε. Η τηλε-εργασία απορρύθμισε τη λειτουργία σε κάποιες επιχειρήσεις, καθώς δεν ήταν έτοιμες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της επόμενης ημέρας. Στον δικό μας κλάδο, της Πληροφορικής, από πολλά χρόνια η τηλε-εργασία συνεισφέρει θετικά, παρέχει ευελιξία και εξοικονόμηση χρόνου, ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις κερδίζουν από τη μείωση κόστους των παγίων τους. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η ομάδα να έχει κοινό mindset και κουλτούρα, όπως η δική μας, της ProboTEK. Βεβαίως, μας είναι πολύ δύσκολο να βρούμε προσωπικό που να συνδυάζει διαπροσωπικές και επαγγελματικές ικανότητες – το φαινόμενο του brain drain δεν είναι καινούργιο και, δυστυχώς, πολύ αξιόλογα μυαλά έχουν μεταναστεύσει.
Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας, όσον αφορά στην ψηφιακή διακυβέρνηση, βρίσκεται στην 27η θέση στα 28 κράτη- μέλη της ΕΕ.
Make a wish…
Εύχομαι οι ενέργειες και δράσεις, όπως το #GreeceVSVirus, που συμβάλλουν στην ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και λύσεων, να συνεχιστούν και μάλιστα με πιο εντατικό ρυθμό, στη χώρα μας. Αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στο απαιτητικό, γεμάτο προκλήσεις και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, πρέπει να ενισχύσουμε τις νέες δομές και μοντέλα συνεργειών που τώρα δημιουργούνται.
Εδώ κρύβεται και η μεγάλη ευκαιρία σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα! Η Πολιτεία πρέπει να αγκαλιάσει και να στηρίξει ένθερμα αυτές τις συνέργειες, γιατί μόνο έτσι οι δράσεις τους θα γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικές. Αυτό μας δίδαξε η συμμετοχή μας στο ΙοΤ Cluster της Uni Systems. Χρειάζεται ενθάρρυνση, κίνητρο και επιβράβευση τόσο ηθική όσο και υλική, ώστε αρχικά να αποφύγουμε και στο μέλλον να αντιστρέψουμε το brain drain. Ας συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό αυτού του τόπου. Προσωπικά, συνηθίζω να λέω ότι «Το ανέφικτο είναι μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο μου…» NW
Ο Γιώργος Δελαπόρτας (36 ετών, σήμερα) είναι αρχιτέκτονας-μηχανικός Η/Υ, ειδικός στην Ασφάλεια Πληροφορικής (xάκερ) και επιχειρηματίας. Είναι επιχειρηματίας με μακρά εμπειρία στη δημιουργία επιχειρήσεων και Enterprise Architect. Τα τελευταία 12 χρόνια, εργάστηκε σε πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς κι απέκτησε εμπειρία στον χώρο της Διαστημικής Βιομηχανίας, όπου συνεργάστηκε με ESA, NASA, AIRBUS, THALES Group κ.ά. Συμμετείχε σε παγκόσμια αμυντικά έργα με στρατιωτικά και τεχνολογικά ινστιτούτα, ενώ το 2012 βραβεύτηκε από το ινστιτούτο «Who is Who», ως ένας από τα νεότερα και με μεγαλύτερη επιρροή πρόσωπα της χρονιάς. Είναι ενεργό μέλος της κοινότητας ανοιχτού κώδικα με πέντε μεγάλα έργα.