Με αφορμή τα είκοσι χρόνια κυκλοφορίας του, η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, μιλά στο netweek για τη μετάβαση στην ψηφιακή Ελλάδα και τον καίριο ρόλο των μελών του Συνδέσμου στην ανάπτυξη της χώρας.

Πριν από 20 χρόνια, ήμουν στη SyNET, η οποία είχε αντικείμενο υποδομές και υπηρεσίες – ένα κομμάτι αφορούσε Πληροφορική κι ένα άλλο κατασκευαστικά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα σε επαγγελματικά ακίνητα. Σήμερα είμαι στην Κ&Π Τεχνική, εστιάζοντας σε έξυπνα κτήρια, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, θέματα ασφάλειας κλπ. σε συνδυασμό με συμβουλευτικές υπηρεσίες προς άλλες επιχειρήσεις. Η ανάμιξή μου στον ΣΕΠΕ χρονολογείται από το 2003.

NW: Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο τεχνολογικός καταλύτης;
Γιώτα Παπαρίδου: Οι τεχνολογίες που σήμερα έχουμε, το cloud, το blockchain, τα biga data analytics, το IoT, η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις για όλους. Μελέτες δείχνουν πως κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα χρησιμοποιεί ως το 2022 καθημερινά 25 έξυπνα αντικείμενα, ενώ ως το 2030 η διασύνδεση δεδομένων, πληροφοριών και ανθρώπων -δεν μιλάμε για Internet of Things, αλλά για Internet of Everything- θα αυξηθεί κατά 75%. Με δεδομένο ότι τώρα ξεκινάει το 5G, που δίνει τεράστιες δυνατότητες σε υπηρεσίες βασισμένες σε άλλου είδους υποδομές, οι διαφοροποιήσεις θα είναι τεράστιες! Μηχανές και τεχνολογία δίνουν λύσεις, κατασκευάζονται, ελέγχονται και προγραμματίζονται από τον άνθρωπο, για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξέλιξη και την ανάπτυξη.

Πώς θα συνοψίζατε την περασμένη 20ετία;
Έχουν γίνει πολλά την τελευταία 20ετία, ο κόσμος άλλαξε δραστικά, σ’ όλους τους τομείς. Πιστεύω πως τα επόμενα 20 χρόνια, μέσα και από την ψηφιακή επανάσταση, θα αλλάξουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι τους τρεις προηγούμενους αιώνες! To 2000, ένα μεγάλο ορόσημο για την Ελλάδα ήταν το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000-2007) οπότε έχουμε, για πρώτη φορά, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνία της Πληροφορίας με προϋπολογισμό 2,8 δις. Δεν μπορέσαμε να τα απορροφήσουμε όλα, αλλά το Γ’ ΚΠΣ ήταν από τα πιο επιτυχημένα. Το 2001 εγκαινιάστηκε το πρώτο εμπορικό δίκτυο 3G στην Ευρώπη και στο τέλος της ίδιας χρονιάς απελευθερώνεται πλήρως η αγορά τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.
Την ίδια δεκαετία εμφανίζονται και τα κοινωνικά δίκτυα – το 2004 το Facebook, το 2005 το YouTube, το 2006 το Twitter, φέρνοντας σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο που επικοινωνούμε και ζούμε.
Το 2008 ανακοινώνεται η στρατηγική για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες για την περίοδο 2008-2013, με την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε 2 εκατ. νοικοκυριά, το 2011 συστήνεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το 2016 το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης και το 2019 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε υψηλότατο μάλιστα επίπεδο, καθώς ο εποπτεύων υπουργός είναι και υπουργός Επικρατείας.

Αναμφισβήτητα, η COVID-19 έχει λειτουργήσει προς όφελος της ψηφιακής Ελλάδας. Θα είμαστε όμως στο τέλος κερδισμένοι;
Όταν κάποια στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό σαν τον ιό της γρίπης, θα έχουν αλλάξει πολλά. Για παράδειγμα, η συνάντηση της μιας ώρας, στην οποία για να πας και να γυρίσεις ήθελες δυόμιση ώρες, θα γίνεται πλέον με τηλεδιάσκεψη.
Παράλληλα, ακόμα και σε δραστηριότητες οι οποίες σιγά-σιγά θα επανέλθουν στη φυσική τους μορφή, όπως τα συνέδρια, τα οποία είναι ένας τόπος για κοινωνικές επαφές και επικοινωνία, θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις, γιατί θα δούμε πως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η δουλειά μας γίνεται καλύτερα, πιο αποτελεσματικά και ευέλικτα και όχι επειδή αναγκαζόμαστε να το κάνουμε.

Σκέφτομαι τα κακά που έφερε η πανδημία, η οποία άλλαξε τα πάντα από κοινωνικές συμπεριφορές ως ατομικά δικαιώματα, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της Ευρώπης και των προηγμένων κρατών, με συνεχείς ανατροπές. Όμως, αυτό το σοκ έχει και κάτι θετικό: έχουμε πλέον μια διαφορετική εικόνα, μιας νέας ψηφιακής Ελλάδας, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά κι αυτό είναι βασικό: δεν λύσαμε όλα τα ζητήματα, όμως -με την υποστήριξη και τον συντονισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης- άλλαξαν πολλά και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο βλέπει την ψηφιακή τεχνολογία η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών -πέρα από το κινητό και τα κοινωνικά δίκτυα. Όσο θα αυξάνεται ο βαθμός αποδοχής και γνώσης, θα προχωράμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό θα ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και την καινοτομία, θα βοηθήσει και τον συντονισμό της χώρας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Το Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης έχει ως βασικό πυλώνα τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας, το ίδιο θέτει ως προτεραιότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Deloitte, με βάση το σύστημα εισροών-εκροών και με δεδομένο πως σε κάθε χώρα διεθνώς η ανάπτυξη του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας συμβαδίζει με την ανάπτυξη του ΑΕΠ, σε ένα αισιόδοξο σενάριο (καθόλου υπερβολικό, καθώς μιλάει για ετήσια ανάπτυξη του κλάδου Ψηφιακής Τεχνολογίας κατά 5%) σε μια πενταετία θα έλθουν 80 δις € ως προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνολικά 415.00 νέες θέσεις εργασίας, ένα πολύ μεγάλο νούμερο! Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των ψηφιακών ικανοτήτων αυξάνει τις θέσεις εργασίας σημαντικά..

Μπορεί να έχουμε μεγάλες ελλείψεις αυτή τη στιγμή σε κάποιες κατηγορίες προσωπικού (ο κλάδος μας, ειδικά, ήταν ο πρώτος σε απώλειες), αλλά συνεχίζουμε να έχουμε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, γι’ αυτό και η Ελλάδα προσελκύει πολλές διεθνείς εταιρείες οι οποίες ιδρύουν εδώ τα ερευνητικά τους κέντρα.
Η πρόσφατη εκλογή του Γιάννη Σύρρου στην προεδρεία του WITSA είναι, επίσης, σημαντική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά αναλαμβάνει την προεδρεία Ευρωπαίος κι αυτός είναι Έλληνας – πρόκειται για μια ψηφιακή αναβάθμιση του ελληνικού κλάδου ΤΠΕ, που σίγουρα θα ενισχύσει το κύρος της χώρας.

Πώς βλέπετε το ρόλο του netweek ως μέρος αυτής της εξελικτικής διαδρομής;
Με αφορμή τα 20 χρόνια που έκλεισε το περιοδικό, μπορώ να πω ότι έκδοση του netweek αποτελεί διαχρονικά ένα σημαντικό και αξιόπιστο βήμα για τον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας – από τις σελίδες του αναδεικνύονται η καινοτομία, η προστιθέμενη αξία του κλάδου, οι λύσεις και οι εφαρμογές που προτείνει, αλλά και οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις ΤΠΕ, προσφέροντας επιχειρηματική αξία και δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πιστεύω πως επί 20 χρόνια, με συνέπεια και υπευθυνότητα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αγοράς και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς άλλους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Σας θέλουμε δίπλα μας!

Η Γιώτα Παπαρίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι έγγαμη. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέχοντας B.Sc. στην Πληροφορική & Οικονομικές Επιστήμες και Μ.Sc. στα Εφαρμοσμένα Μα¬θηματικά. Έχει διατελέσει Διευθύντρια Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα και Διευθύντρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών & Έργων στην πολυεθνική Digital Equipment Hellas S.A. Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία SyNET AEBE στην οποία ήταν Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος ως τον Δεκέμβριο του 2009. Από το 2003 είναι μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας κατέχοντας διάφορες θέσεις ευθύνης και εξελέγη πρόεδρός του, τον Ιούλιο του 2019. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2005 ως και τον Οκτώβριο του 2012 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., εκπροσωπώντας τον ΣΕΠΕ στον οργανισμό αυτό.