Στο προσκήνιο βρέθηκαν σχεδόν παράλληλα οι εταιρείες Google και Apple όσον αφορά τον τρόπο που συλλέγουν και εκμεταλλεύονται τη γεωγραφική θέση χρηστών φορητών συσκευών.

Η αρχή έγινε με μια μήνυση εναντίον της Apple και ακολούθησε αυτή της Google. Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε μια εκτενής μελέτη, η οποία αποδεικνύει ότι τα λειτουργικά συστήματα των δύο κατασκευαστών αποθηκεύουν μεγάλο όγκο δεδομένων γεωγραφικής θέσης σε αρχεία που αποθηκεύονται στους υπολογιστές των χρηστών.

Το αρχείο δεν είναι φανερό σε συσκευές iPhone και iPad και σύμφωνα με την Apple αποθηκεύει τις θέσεις κεραιών WiFi και κινητής τηλεφωνίας, ώστε οι συσκευές να αποκτούν ευκολότερα πρόσβαση σε ασύρματα δίκτυα, όταν το GPS σήμα δεν είναι ισχυρό. Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι το λειτουργικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να συλλέγει περισσότερα δεδομένα από όσα είναι απαραίτητα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό των κατόχων.

Την ίδια πρακτική φαίνεται να ακολουθεί και η Google, η οποία έχει σχεδιάσει το λειτουργικό της σύστημα, ώστε να αποθηκεύει τις 50 πιο πρόσφατες συντεταγμένες κεραιών κινητής τηλεφωνίας και τις 200 διευθύνσεις WiFi δικτύων.

Μια σημαντική διαφορά είναι ότι το λειτουργικό σύστημα της Apple αποστέλλει τα δεδομένα σε servers της εταιρείας δύο φορές την ημέρα, ενώ η Google συλλέγει τα δεδομένα αρκετές φορές ανά ώρα. Επίσης, η Google συνδέει τα δεδομένα με ένα μοναδικό ID κάτι που δεν κάνει η Apple.

Και οι δύο εταιρείες ισχυρίζονται ότι ενημερώνουν τους χρήστες τους για τη συλλογή των δεδομένων, η οποία γίνεται με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης των συσκευών τους. Ωστόσο, οι ιδιώτες που έκαναν τις μηνύσεις ισχυρίζονται ότι ο μέσος χρήστης δεν έχει επαρκή ενημέρωση για τις πρακτικές των δύο εταιρειών.