Οι περισσότεροι από μας έχουμε την εμπειρία μια περιήγησης σε ένα διάσημο Μουσείο. Εχουμε σταθεί μπροστά σε σημαντικούς πινάκες, έχουμε χαθεί στη μαγεία τους, έχουμε πλησιάσει κοντά για να δούμε μια πινελιά του Βαν Γκογκ, μια σκιά του Ελ Γκρέκο, μια μονοκοντυλιά του Πικάσο. Η εμπειρία όμως αυτή δεν θα ’ναι πια ποτέ η ίδια μετά το Google Art Project.

Ο κολοσσός της Πληροφορικής αξιοποίησε την τεχνολογία για την πλοήγηση στο εσωτερικό κλειστών χώρων (εσωτερικό StreetView) και δημιούργησε κάτι μοναδικό: μια διαδικτυακή περιήγηση σε 17 μεγάλα μουσεία, με πάνω από χίλια διάσημα έργα τέχνης σε περισσότερα από 385 δωμάτια. Ενα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών του εσωτερικού επιλεγμένων γκαλερί, οι οποίες στη συνέχεια ενώθηκαν, επιτρέποντας αυτήν την εκπληκτική αίσθηση. Παράλληλα μπορεί κανείς να ξεναγηθεί σε λεπτομέρειες για τα έργα και τους ζωγράφους, να ακούσει ηχογραφημένα σχόλια και να δει βίντεο από το YouTube τα οποία παράγουν τα ίδια τα μουσεία για τα έργα τους.

 Αλλά το πραγματικά συγκλονιστικό είναι αλλού: καθένα από τα μουσεία επέλεξε από ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε απίθανη λεπτομέρεια με τη χρήση τεχνολογίας φωτογραφίας super high resolution, ή «gigapixel», με κάθε εικόνα να περιέχει περίπου… 7 δισ. pixels! Ετσι, μπορεί κανείς να δει λεπτομέρειες σε έργα που είναι αδύνατον να φανούν με γυμνό μάτι… σαν να βλέπεις ένα κύτταρο στο μικροσκόπιο!

  Μιλάμε για μια πλήρως διαδραστική, αμφίδρομη (εικονική βεβαία) εμπειρία που συναγωνίζεται πλέον, για να μην πω υπερβαίνει, την «αληθινή». Θα είναι  άραγε αυτός ένας νέος τρόπος να βλέπουμε την τέχνη; Μήπως το επόμενο βήμα θα είναι και τρισδιάστατη «βουτιά» μέσα στο ίδιο το έργο;

 Μια επίσκεψη στο www.googleartproject.com θα σας αφήσει πραγματικά άναυδους. Και πιθανόν με μεγαλύτερη διάθεση να ταξιδέψετε επί τόπου για να πιστοποιήσετε την μαγεία που βλέπετε μέσα από το «ψηφιακό μικροσκόπιο» της Google…