Μπορεί στην Ελλάδα της κρίσης να ακούγεται ολίγον ειρωνικό ως αναφορά, αλλά οι αγοραστικές μέθοδοι εξακολουθούν και εξελίσσονται μέσω της τεχνολογίας. Είχαμε το χάρτινο χρήμα, ύστερα το πλαστικό και τώρα το ψηφιακό.

Πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, η Google, μαζί με τις Citi, MasterCard και First Data & Sprint, παρουσίασαν το πρώτο demo του Google Wallet, ενός application που θα μετατρέπει το κινητό μας σε πορτοφόλι! Θα μπορούμε με μια κίνηση να πληρώνουμε χρησιμοποιώντας απλά το κινητό μας και τις Επικοινωνίες Κοντινού Πεδίου (NFC),  ένα σετ ασύρματων τεχνολογιών που επιτρέπουν συναλλαγές. Μια σάρωση και τέρμα! Η εταιρεία προτίθεται να ρίξει σύντομα το προϊόν στην αγορά.

Φυσικά η ιδέα δεν έρχεται χωρίς τα… περιρρέοντα παραφερνάλια της. Ο στόχος είναι η εύκολη πληρωμή, η έκπτωση σε ορισμένα προϊόντα, μια μέθοδος που να δίνει στους εμπόρους περισσότερες ευκαιρίες να προσφέρουν κουπόνια αλλά, κυρίως, μια γέφυρα μεταξύ του online και offline εμπορίου.

Το  Google Wallet είναι ένα κινητό application, άρα είναι σε θέση να κάνει περισσότερα από ένα κανονικό πορτοφόλι. Μπορεί κανείς να αποθηκεύσει τις πιστωτικές του κάρτες, τις πρόσφορες, τις δωροεπιταγές. Ο στόχος της εταιρείας για το μέλλον είναι ο χρήστης να είναι σε θέση να αποθηκεύει στο ψηφιακό του «πορτοφόλι» και boarding passes, εισιτήρια μέχρι και ηλεκτρονικά κλειδιά… Το Google Wallet θα λειτουργεί σε κάθε τερματικό MasterCard PayPass (υπάρχουν 300.000 σε όλον τον κόσμο).

Ουσιαστικά πρόκειται για την απαρχή ενός εμπορικού οικοσυστήματος. Προς το παρόν, το προϊόν είναι συμβατό με το Nexus S 4G, αλλά πρόκειται να «ανοίξει» και σε άλλα κινητά.

Ολα αυτά βέβαια  συμβαίνουν ενώ ο κολοσσός του τομέα ηλεκτρονικών πληρωμών Pay Pal κατηγορεί την Google για κλοπή, έχοντας ήδη καταθέσει μήνυση εναντίον της…

Στο κέντρο της διαμάχης των εταιρειών βρίσκεται ο αντιπρόεδρος του τμήματος πληρωμών της Google,  Οσάμα Μπέντιερ, πρώην εργαζόμενος επί 9 χρόνια στην  Pay Pal, ο οποίος λέγεται πως πριν φύγει μετέφερε «ευαίσθητα δεδομένα» από το σύστημα της εταιρείας στο λάπτοπ του… Το Wallet  αναμένεται, αλλά το σενάριο για την digital espionage ταινία μου φαίνεται είναι ήδη στα σκαριά…