Μπορούμε να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη στις νομικές λειτουργίες και να υψώσουμε φοβικά νομικά τείχη στην λειτουργία της, ή, να την δούμε δημιουργικά και να αξιοποιήσουμε ορθά όλες τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.
Οι νομικές λειτουργίες αποτελούν μια απίστευτα πολύπλοκη, δαπανηρή και κρίσιμη μονάδα σε κάθε επιχείρηση. Για να διασφαλιστεί ότι μια σύμβαση είναι «ασφαλής κινδύνου» από άκρο σε άκρο, πρέπει τα αρμόδια στελέχη να είναι σε θέση να βρίσκουν με σιγουριά τη σωστή στρατηγική για κάθε περίπτωση εταιρικής σύμβασης και ταυτόχρονα να αποφύγουν λάθη και παραλείψεις. Σήμερα, με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα συστήματα ΑΙ να «κερδίζουν» έδαφος σε κάθε λειτουργία ενός οργανισμού, βρισκόμαστε μπροστά σε μια άλλη πραγματικότητα και νέες τεχνολογικά διαθέσιμες πρακτικές. Η ευρύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών ΑΙ στις λειτουργίες νομικού περιεχομένου μιας επιχείρησης, προσφέρει νέα εργαλεία και δυνατότητες για την πλοήγηση της σε περίπλοκες νομικές υποθέσεις ή συντάξεις περίπλοκών συμβάσεων, με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, διευκολύνοντας το έργο του νομικού τμήματος της και μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους που απαιτούνται.
Αναλύσεις δεδομένων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, προγνωστικές αναλύσεις για την αξιολόγηση κινδύνου, εργαλεία ευφυΐας συμβάσεων, διαπολιτισμική και πολυγλωσσική κατανόηση, έξυπνη νομική έρευνα καθώς και μετάφραση και επικοινωνία με τεχνητή νοημοσύνη είναι μερικοί μόνο τρόποι με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη αναδιαμορφώνει θετικά το τεχνικό σκέλος των νομικών υπηρεσιών μιας επιχείρησης, συμπυκνώνοντας τους απαιτούμενους χρόνους που χρειάζεται για την εργασία κατώτερου επιπέδου, έναντι του ανώτερου επιπέδου (χάραξη στρατηγικής).
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να προοδεύει, οι επιχειρήσεις οφείλουν να επενδύσουν στις legal tech λύσεις και στη μόνιμη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού τους σε αυτές, οι δε επαγγελματίες νομικοί, να αγκαλιάσουν αυτές τις τεχνολογίες και να τις αξιοποιήσουν ώστε να βοηθηθούν στο να παρέχουν ανώτερες νομικές υπηρεσίες.
Η άνοδος της υιοθέτησης της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει τεράστιες τράπεζες δεδομένων και οι πιο προνοητικοί οργανισμοί αναπτύσσουν τις δεξιότητες για να τα αξιοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως και σε όλους τους τομείς, στα νομικά θέματα όμως ακόμα περισσότερο, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας δύο βασικά θέματα:
1. πώς θα εκπαιδεύσουμε μηχανές και θα τις εκπαιδεύσουμε ώστε να είναι αποτελεσματικοί «συγκυβερνήτες» για τους νομικούς στο έργο που καλούνται να κάνουν;
2. Τι είδους μαθήματα θα τους διδάξουμε, τι είδους δεδομένα θα τους τροφοδοτήσουμε και τι είδους οδηγίες θα τους δώσουμε;
Τα δεδομένα, όταν αξιοποιούνται με ηθικούς, ανθρωποκεντρικούς όρους και σε ασφαλές περιβάλλον, μπορούν να μας βοηθήσουν να αναλύσουμε το παρελθόν και το παρόν για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον. Και είτε το αποτέλεσμα είναι πιο αποτελεσματικές λειτουργίες, καλύτερη συμμόρφωση, μεγαλύτερη ικανότητα διαχείρισης και μετριασμού κινδύνων ή πρόβλεψη των αναγκών μιας σύμβασης, δεν μπορεί παρά να είναι καλό.