Η διεθνής οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητη και τη χώρα μας. Μια χώρα που μπορεί να μην έχει βαριά βιομηχανία, έχει όμως τον τουρισμό, που από μόνος του αποτελεί το ισχυρό της χαρτί. Καθημερινά ωστόσο βιώνουμε καταστάσεις υστερίας που συνδέονται με την παγκόσμια κρίση, η οποία επιδρά αρνητικά και στον τουρισμό μας…

Και όμως υπάρχουν λύσεις ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα του τουρισμού είναι χιλιάδες, άλλες μικρές, άλλες κολοσσοί. Πόσες όμως από αυτές απολαμβάνουν τα οφέλη των νέων τεχνολογιών προκειμένου να είναι και ανταγωνιστικές, ιδιαίτερα τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τον κλάδο. Οι περισσότερες επιχειρήσεις το πρώτο πράγμα που κάνουν εν καιρώ κρίσης, είναι να αναδιπλώνονται και να επαναξιολογούν τα επενδυτικά τους πλάνα και γενικότερα τα επιχειρηματικά τους σχέδια, προσβλέποντας κυρίως στο κέρδος που απαιτεί όμως πάντα χαμηλό ρίσκο. Το λάθος είναι ότι οι περισσότεροι συγχέουμε το χαμηλό ρίσκο και με χρήματα. Δεν είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα. Μία επένδυση δεν πρέπει να είναι απαραίτητα μεγάλη για να αποφέρει αποτέλεσμα, ούτε και θα πρέπει να αποφέρει οπωσδήποτε κέρδος σε χρήματα.

Μπορεί όμως να αποφέρει κέρδος που είναι αναμφίβολα και η παραγωγικότητα μιας επιχείρησης. Ιδιαίτερα ο τουριστικός κλάδος και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα, έχουν ανάγκη από τις λύσεις που προσφέρει σήμερα η τεχνολογία για να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικές, πιο παραγωγικές και τέλος σίγουρα πιο κερδοφόρες, άρα και βιώσιμες.

Τεχνολογία και τουρισμός
Οι εξελιγμένες τεχνολογικές λύσεις που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη οργάνωση και διαχείριση μιας επιχείρησης φιλοξενίας ή και μαζικής εστίασης, αποδεικνύονται καθημερινά θησαυροί για τις εν λόγω επιχειρήσεις, αφού ρίχνουν τελικά το λειτουργικό τους κόστος, απλοποιούν τις καθημερινές τους διαδικασίες και αφήνουν στο τέλος της ημέρας κέρδη και πάνω απ’ όλα ευχαριστημένους πελάτες.

Η σημερινή κατάσταση επιτάσσει σε μία σύγχρονη τουριστική επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά και των εξειδικευμένων εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί από κορυφαίους οίκους του εξωτερικού, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις παρούσες, αλλά και τις μελλοντικές εξελίξεις.

Η στροφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της φιλοξενίας και εστίασης σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, ενισχύουν το ίδιο το προϊόν του τουρισμού, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, δίνοντας ανταποδοτικά οφέλη όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία γενικότερα, κάτι που σήμερα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ.

Οι καιροί το απαιτούν
Οι σύγχρονες εφαρμογές μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες κάθε μεγέθους και είδους τουριστικής επιχείρησης, αφού προσαρμόζονται κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα που τους ζητούνται, ενώ δεν είναι απαγορευτικές σε κόστος. Οι εφαρμογές αυτές μπορεί να είναι απλά συστήματα διαχείρισης για την υποδοχή και εξυπηρέτηση εντολών, συστήματα κρατήσεων για ξενοδοχεία, έως σύνθετα συστήματα πώλησης, τιμολόγησης, λογιστικών, αποθηκών, ασφάλειας κ.α.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη χώρα μας μόλις το 35% των τουριστικών επιχειρήσεων διαθέτουν σήμερα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλων των διαδικασιών τους. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, αν θέλουμε να προσφέρουμε σαν χώρα ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην εξέλιξη που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία. Να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις και στα νέα δεδομένα και να αρπάξουμε ιδιαίτερα τώρα, εν καιρώ κρίσης, την ευκαιρία πριν να είναι αργά.