Στην εποχή της κρίσης και των ουκ ολίγων προβλημάτων που ταλανίζουν το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ικανά στελέχη του ΙΤ παίρνουν την απόφαση να αφήσουν πίσω τους την ελληνική πραγματικότητα και να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η αλήθεια είναι πικρή και μας κάνει όλους να προβληματιζόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι. Αρκετά ικανά στελέχη του ΙΤ από τη χώρα μας αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό, στρεφόμενα σε πιο υγείες οικονομίες από την παραπαίουσα, τα τελευταία χρόνια, ελληνική οικονομία. Η κρίση είναι, ωστόσο, το κερασάκι στην τούρτα, αποκαλύπτοντας μια κατάσταση που χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια την ελληνική πραγματικότητα που, σε μεγάλο βαθμό, μας έχει φέρει στο σημείο αυτό.. Μέσα από 23 χρόνια τριβής με την ελληνική πραγματικότητα – από το 1992 έως και το 2015 – και τις εμπειρίες που απέκτησα στην επαγγελματική μου καριέρα στην Ελλάδα, θα επιχειρήσω να εξηγήσω γιατί ικανά στελέχη του ΙΤ αναγκάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη καριέρα στο εξωτερικό (και γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό), αφήνοντάς πίσω τους μια μίζερη κατάσταση.

Από την κατάληψη στο λίκνο της τεχνολογίας
Τελειώνοντας τη Σχολή Ηλεκτρολόγων του ΕΜΠ το 1982 και χάνοντας ένα εξάμηνο λόγω καταλήψεων και lock-out, πήρα την πρώτη πικρή γεύση της ελληνικής πραγματικότητας. Η εικόνα όπου άξιοι και επιμελείς φοιτητές παραχωρούσαν τη μοίρα τους σε καταληψίες, δίχως να καταβάλουν την παραμικρή προσπάθειας αντίστασης, ήταν το πρώτο «χαστούκι» (wake up call) για μένα που, δυστυχώς, λόγω ηλικίας και έλλειψης εμπειρίας δεν του έδωσα το ειδικό βάρος που θα έπρεπε. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο ΕΜΠ συνειδητοποίησα ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές ήταν το επόμενο βήμα που έπρεπε να ακολουθήσω στην πορεία εξέλιξης μου. Έτσι, μετά από δύο χρόνια σπουδών στο New York University – φυσικά, δίχως καταλήψεις ή συνδικαλιστικές τρικλοποδιές – απέκτησα το μεταπτυχιακό μου (Masters Computer Science).

Σχεδόν αμέσως, μέσα από συνεντεύξεις που έλαβαν χώρα μέσα στο Πανεπιστήμιο, προσλήφθηκα στα ερευνητικά κέντρα Bell Labs της AT&T, όπου εργάστηκα για επτά συναπτά έτη. Αυτό μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω επαγγελματίες και επιστήμονες πολλών εθνικοτήτων και από διαφορετικές κουλτούρες. Όλοι είχαν τις αναστολές τους και το συναισθηματικό βάρος που κουβαλούσαν από την πατρίδα τους. Κάποιοι θεωρούσαν κατώτερες τις γυναίκες, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν φυλετικές ευαισθησίες. Όλοι, ωστόσο, αναγκάστηκαν – λόγω επιλογής – να συμβιβαστούν και να δουλέψουν ομαδικά σε ένα περιβάλλον, όπου οι κανόνες ήταν και ξεκάθαροι και επιβεβλημένοι. Ή τηρείς τον κανόνα ή σε τιμωρούν (όπως ορίζει ο κανόνας). Δεν υπήρχε η παραμικρή απόκλιση. Όλα προχωρούσαν ομαλά. Υπήρχε η δυνατότητα σχεδιασμού και εξέλιξης, υπήρχαν ευκαιρίες, γνώσεις και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Η επιστροφή
Για λόγους καθαρά συναισθηματικούς (και, ουσιαστικά, παράλογους) αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα το 1992 – 10 χρόνια μετά το πρώτο μου «χαστούκι». Οι γνωριμίες που αποκτά κανείς κατά την επαγγελματική του εξέλιξη είναι σημαντικές και βοηθούν στο να ανοίγουν πόρτες. Στην Ελλάδα, βέβαια, μιλάμε για μια άλλη πραγματικότητα – το ποιον γνωρίζεις στην Ελλάδα είναι το άλφα και το ωμέγα – άσχετα από τα πτυχία και τις ικανότητες που διαθέτεις. Βρέθηκα λοιπόν – λόγω γνωριμίας που απέκτησα στα Bell Labs – στο Πανεπιστήμιο Πατρών όπου, λόγω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, υπήρχαν οι πόροι, ώστε να προσληφθώ και να βοηθήσω στο «εκ του μηδενός» χτίσιμο ενός εργαστηρίου ηλεκτρονικών υπολογιστών. Βέβαια, με βοήθησαν σημαντικά οι εμπειρίες μου. Έζησα, έτσι, για δύο χρόνια, για δεύτερη φορά και υπό διαφορετική οπτική γωνία την ελληνική Πανεπιστημιακή πραγματικότητα– αυτή του διδακτικού προσωπικού. Δυστυχώς, ο κοινός παρανομαστής συνέχισε να ήταν ο συνδικαλισμός και η αδυναμία τήρησης των κανόνων.

Αστάθεια, η μόνη …σταθερή αξία
Η πανεπιστημιακή ζωή – αν και ανέμελη – δεν ήταν για μένα. Και πάλι λόγω πανεπιστημιακών επαφών και γνωριμιών βρέθηκα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ – τον μοναδικό, τότε, επαγγελματικό προορισμό για μηχανικούς. Η αλήθεια είναι ότι η ΙΝΤΡΑΚΟΜ είχε μαζέψει αρκετούς επαναπατριζόμενους Έλληνες και βρέθηκα, έτσι, ανάμεσα σε πολλούς άξιους επαγγελματίες που προσπαθούσαν και αυτοί να τα βγάλουν πέρα με την ελληνική πραγματικότητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ορμώμενος από τις τηλεπικοινωνιακές μου ανησυχίες και μετά από επαγγελματικούς σταθμούς σε Cosmoline και Τράπεζα Πειραιώς, κατέληξα στην τότε Ergodata και μετά στην InfoQuest.

Εκεί μου δόθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία της επαγγελματικής μου καριέρας. Είχα, λοιπόν, την τύχη να συμμετάσχω στη δημιουργία της Q-Telecom, της μεγαλύτερης, ίσως, καθαρά ελληνικής ιδιωτικής επένδυσης που έγινε ποτέ στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Έλληνες επιχειρηματίες, με τη βοήθεια Ελλήνων μηχανικών, έχτισαν από το μηδέν μια εταιρεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, η οποία κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων φορέων και να καταλήξει στο να πωληθεί στην τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής που σήμερα είναι γνωστή ως Wind.

Τα χρόνια της Q-Telecom ήταν μια όαση σε όσα έζησα στην Ελλάδα και πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι της Q, λίγο – πολύ, αισθάνονται το ίδιο. Από συγκυρία ή τύχη, η ομάδα της Q απέδειξε ότι οι Έλληνες μπορούν να επιτύχουν – ακόμη και στην Ελλάδα – αρκεί να βρεθούν σε ένα περιβάλλον σχετικής σταθερότητας. Η «ομάδα της Q» μπορούσε να καθίσει σε ένα τραπέζι και να αποφασίσει σε μια μέρα να στρίψει το τιμόνι της επιχείρησης 180 μοίρες. Αυτό όταν οι περισσότερες εταιρείες θα χρειαζόντουσαν εβδομάδες για να αποφασίσουν ποιοι θα έπρεπε να καθίσουν στο τραπέζι. Από την Wind – όπου και πάλι έζησα καλές επαγγελματικές στιγμές – αποχώρησα το 2010 και από μισθωτός έγινα αυτοαπασχολούμενος.

Αναζητώντας ισορροπία
Ο ελεύθερος επαγγελματίας / αυτοαπασχολούμενος στην Ελλάδα ήταν ανέκαθεν απροστάτευτος. Στην πορεία ο κλάδος απέκτησε εχθρούς και σήμερα βρίσκεται συνέχεια στο στόχαστρο του κράτους που, στη προσπάθειά του να συνεχίσει να τρέφει το πελατειακό του πανωφόρι, επιβάλει υπερφορολόγηση και ουσιαστικά τον εξαναγκάζει σε εξαφάνιση. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι όταν διαταραχθεί κάποια ισορροπία, η φύση θα βρει τρόπο να επανέλθει σε νέα κατάσταση ισορροπίας – σε άλλο επίπεδο. Στη φάση αυτή βρίσκεται η Ελλάδα. Έχουν ήδη αναχωρήσει εταιρείες, επαγγελματίες και οικογένειες ολόκληρες, είτε γιατί δεν αντέχουν οικονομικά την κατάσταση είτε γιατί απλώς δεν θέλουν να συνεχίσουν να …τροφοδοτούν με κάρβουνο μια αρρωστημένη μηχανή.

Μια μηχανή που, δυστυχώς, συνεχίζει να καίει παραγωγικές και καινοτόμες δράσεις, στην προσπάθειά της να συντηρήσει μια στρατιά από – κατά τεκμήριο – μη ικανά άτομα που αρέσκονται στο να ζουν παρασιτικά εις βάρους όλων, εξαρτωμένοι σε μεγάλο βαθμό από το κράτος. Σήμερα, συγκαταλέγω τον εαυτό μου στους «καβουρνοαρνητές» που, πλησιάζοντας τα εξήντα, πήρα την απόφαση να επιστρέψω στο εξωτερικό, γιατί έτσι δεν θα νοιώθω ανασφάλεια. Ναι, ξεκινώ από την αρχή σε αυτήν την ηλικία, αλλά με διαφορετικούς, τώρα, στόχους που δεν είναι καθαρά επαγγελματικής ή οικονομικής φύσεως. Η στόχευση τούτη τη φορά είναι διπλή: να σβήσει η αρρωστημένη μηχανή μήπως και αντικατασταθεί με μια του ορθολογισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης και να δώσω την ευκαιρία στα παιδιά μου να ζήσουν σε μια ευνομούμενη, αξιοκρατική πολιτεία, όπου οι ευκαιρίες θα μοιράζονται απλόχερα και δίκαια.

* Tα όσα αναφέρονται στα παραπάνω άρθρο αποτελούν άποψη που εκφράζει αποκλειστικά τον συγγραφέα και όχι το netweek.