Κάθε χρόνο η Gartner ρωτά χιλιάδες CIOs από όλο τον κόσμο για να καταγράψει την πρόοδο των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν επωμιστεί και για να πάρει μια εικόνα των προτεραιοτήτων και του τρόπου άσκησης του επαγγέλματός τους.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα που προκύπτει από τη φετινή έρευνα είναι ότι σχεδόν το 95% των CIOs περιμένουν να αλλάξει το επάγγελμά τους ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης.

Η έρευνα Gartner 2018 CIO Agenda, στην οποία έλαβαν μέρος 3.160 CIOs από 98 χώρες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία στην ψηφιακή εποχή απαιτεί μια μετατόπιση από τον πειραματισμό στην δυνατότητα κλιμάκωσης βέλτιστων πρακτικών. Και οι CIOs οφείλουν να προσαρμόσουν αυτήν την κλιμάκωση στον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους. Καθώς η ψηφιοποίηση και η καινοτομία επικρατούν στις επιχειρήσεις και το ΙΤ δίνει περισσότερο έμφαση στην πληροφορία αυτή καθ’ αυτή παρά στην τεχνολογία, ο ρόλος του CIO μετασχηματίζεται από ενορχηστρωτή παράδοσης υπηρεσιών Πληροφορικής σε εκτελεστικό διοικητικό στέλεχος.

Τρεις ξεκάθαρες δράσεις θα βοηθήσουν τους CIOs να αποκτήσουν τον έλεγχο της νέας κατάστασης: πρόβλεψης αλλαγής, καθορισμός και άσκηση νέου ρόλου.

Πρόβλεψη αλλαγής
Σύμφωνα με την έρευνα, το 84% των CIOs από τις εταιρείες που ξεχωρίζουν για τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει επωμιστεί αρμοδιότητες εκτός του ΙΤ, με την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις. Επιπλέον, η ανάπτυξη αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα των επιχειρήσεων για το 2018, σύμφωνα με τους CIOs. Για να μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη και να υπερβεί το εμπόδιο της υφιστάμενης επιχειρηματικής κουλτούρας, το ΙΤ χρειάζεται να διευρύνει τον τρόπο σκέψης του και να τον προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή, ώστε να βοηθήσει τον οργανισμό να υπερνικήσει την εγγενή αντίσταση στην αλλαγή.

Καθορισμός νέου ρόλου
Για να μπορέσουν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους να γκρεμίσουν τους τοίχους που εμποδίζουν την ανάπτυξη, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους CIOs να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, υιοθετώντας ένα επιχειρηματικό προσανατολισμό στις δράσεις τους. Οι CIOs των οργανισμών που ξεχωρίζουν για την απόδοσή τους αναφέρουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ιδανική αναλογία των μετρητικών απόδοσής τους, με το 56% των προσπαθειών και δράσεων τους να επικεντρώνεται στην επιχειρηματική ανάπτυξη και το υπόλοιπο 44% στη διανομή υπηρεσιών Πληροφορικής. Οι CIOs αναφέρουν επίσης ότι δαπανούν δύο ημέρες ανά μήνα κατά μέσο όρο περισσότερο στο επιχειρηματικό κομμάτι της δουλειάς τους σε σχέση με τρία χρόνια πριν. Οι CIOs των κορυφαίων οργανισμών έχουν ανεβάσει ακόμα περισσότερο τον πήχη, αφιερώνοντας τέσσερις περισσότερες ημέρες το μήνα κατά μέσο ρόλο για την άσκηση του ρόλου τους ως επιχειρηματικού εκτελεστικού στελέχους.

Γενικά, οι CIOs των κορυφαίων οργανισμών είναι πιο πιθανό να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών τους και να αναφέρονται απευθείας στον CEO, από ότι οι CIOs σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι CIOs αυτών των οργανισμών καταφέρνουν να διευρύνουν το εύρος των διοικητικών στελεχών που μπορούν να επηρεάσουν, μέσω της συμμετοχής τους στις εκτελεστικές επιτροπές των επιχειρήσεων τους.

Αν και η παροχή υπηρεσιών ΙΤ συνεχίζει να αποτελεί αρμοδιότητα του CIO, η αύξηση των εσόδων και η εφαρμογή δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού αναγνωρίζονται στην έρευνα της Gartner ως κορυφαίες προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις το 2018. Και αν ο CIO θέλει να παραμείνει υπολογίσιμος, θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητες με τις επιχειρηματικές προτεραιότητες της εταιρείας του.

Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι το 46% των CIOs στην περιοχή ΕΜΕΑ έχουν επωμιστεί τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού στην εταιρεία τους, ενώ το 41% είναι υπεύθυνο για την αξιοποίηση της καινοτομίας.


Άσκηση νέου ρόλου
Το πρώτο μέρος όσον αφορά το νέο ρόλο του, είναι ο CIO είναι να κτίσει την απαιτούμενη δυναμική κλίμακας για υποστηρίξει το ψηφιακό οικοσύστημα που σχηματίζεται στον οργανισμό του. Αυτό συνεπάγεται τη διεκπεραίωση νέων καθηκόντων, όπως είναι ο σχεδιασμός της εμπειρίας χρήστη, το API product management, και η ανάληψη των καθηκόντων ενός Chief Analytics Officer ή ενός Cloud Architect. Για τους CIOs, τα data και τα analytics παραμένουν στην κορυφή της λίστας των τεχνολογιών που οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι CIOs θεωρούν ότι τα BI/analytics αποτελούν τις πιο σημαντικές τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους να διαφοροποιηθούν και να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 26% των CIOs από την περιοχή ΕΜΕΑ αναφέρει ότι περιμένει η δουλειά τους να αποκτήσει ένα περισσότερο επιχειρηματικό χαρακτήρα, ενώ 22% αναμένει μια μεγαλύτερη εστίαση στα analytics. Αναγνωρίζουν, επίσης, τα BI & αnalytics (26%) και η ψηφιοποίηση (17%) αποτελούν τεχνολογικές περιοχές που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους να διαφοροποιηθούν και να πετύχουν.

Επιπλέον, οι CIOs θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσουν τα IT χαρτοφυλάκια τους και να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις off-premises δυνατότητες, μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες τους για τις on-premises υποδομές. Όσον αφορά τις αναδυόμενες τεχνολογικές προτεραιότητές τους, οι τεχνολογίες ψηφιακής ασφάλειας βρίσκονται στην κορυφή, με το ΑΙ να αναπτύσσεται αλματωδώς, κυρίως όσον αφορά την ενίσχυση της εμπειρίας των πελατών τους και την καταπολέμηση της απάτης. Επιπλέον, αρκετοί CIOs στην περιοχή ΕΜΕΑ έχουν αναπτύξει projects ή πειραματίζονται με την ψηφιακή ασφάλεια (76%), το Internet of Things (39%) και την τεχνητή νοημοσύνη (28%).

Οι CIOs υιοθετούν διάφορες τακτικές για να αναπτύξουν το digital business στον οργανισμό τους. Σύμφωνα με τη μελέτη της Gartner, το 47% των CIOs διαθέτει μια dedicated ομάδα digital business, ενώ μόλις το 16% αυτών των ομάδων αποτελείται μόνο από στελέχη του ΙΤ.

Για το 47% των CIOs η ομάδα digital business τρέχει ως ξεχωριστή ομάδα που αναφέρεται απευθείας στο CEO, ενώ για το 23% αυτή η ομάδα αναφέρεται απευθείας στον CIO.

Η επιτυχία στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού βασίζεται λιγότερο σε αυτό που κτίζουν οι CIOs και περισσότερο στις υπηρεσίες που ενσωματώνουν. Σε αυτήν την εποχή ο CIO μετατρέπεται σε ένα άρτιο ενορχηστρωτή των υπηρεσιών που παρέχει το τμήμα του, με την προσθήκη των καθηκόντων ενός επιχειρηματικού ηγέτη να συμπληρώνει τη συνταγή. Μια συνταγή που την έχουν δοκιμάσει με επιτυχία οι ηγετικές επιχειρήσεις σήμερα και την οποία απομένει να δοκιμάσουν και οι υπόλοιποι. Τώρα, μάλιστα, είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να το πράξουν.

Προκλήσεις
Οι προκλhσεις που αφοροyν την κουλτούρα και τους ανθρώπους της επιχείρησής τους, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες για τους CIOs, όπως καταγράφει η Gartner στην έρευνά της. Το 48% των CIOs στην περιοχή ΕΜΕΑ αναγνωρίζει την «κουλτούρα» ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κλιμάκωση από τις αρχικές φάσεις των δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού που τρέχουν στις επιχειρήσεις τους. Η αλλαγή της κουλτούρας δεν είναι κάτι που γίνεται απότομα αλλά χρειάζεται το χρόνο της. Η Gartner προτείνει στους CIOs να ξεκινήσουν αποτυπώνοντας ξεκάθαρα γιατί χρειάζεται η αλλαγή στην κουλτούρα υπό μια επιχειρηματική οπτική, και στη συνέχεια να αιτιολογήσουν τι συγκεκριμένα πράγματα χρειάζεται να αλλάξουν.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι φοβούνται την αλλαγή. Το λάθος που μπορεί να κάνει ένας CIO στην προκειμένη περίπτωση είναι να επιχειρήσει να εφαρμόσει πολύ γρήγορα τις απαιτούμενες αλλαγές κάτι που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε συγκρούσεις. Για να πείσει την εταιρεία του να ασπαστεί τον ψηφιακό κόσμο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στους ανθρώπους της ότι δεν είναι κακό να γίνονται και λάθη.

Μια ακόμα πρόκληση έχει να κάνει με την κλιμάκωση. Οι CIOs μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις σε μικρή κλίμακα, αλλά τα πράγματα αλλάζουν άρδην και δυσκολεύουν αρκετά όταν χρειάζεται να κλιμακώσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους. Στην προκειμένη περίπτωση χρειάζεται ένα καλύτερος προγραμματισμός και η εφαρμογή της κλιμάκωσης με προσεκτικά και καλά σχεδιασμένα βήματα.