Σε συμφωνία με τους εκδοτικούς οίκους για τον καθορισμό ορίου στη δωρεάν διάθεση του ειδησεογραφικού τους περιεχομένου κατέληξε η Google εν μέσω διαμαρτυριών από πολλά μέσα ενημέρωσης - κυρίως από τον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ - ότι επωφελείται οικονομικά από την ανωτέρω πρακτική.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα “First Click Free” της Google, οι εκδότες θα μπορούν πια να εμποδίζουν την απεριόριστη πρόσβαση στα ειδησεογραφικά sites με συνδρομή. Οι χρήστες που επιλέγουν να δουν περισσότερες από πέντε ειδήσεις την ημέρα θα κατευθύνονται σε σελίδες συνδρομής για να πληρώσουν την περαιτέρω πρόσβαση, όπως μετέδωσαν το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το εν λόγω πρόγραμμα κατευθύνει τους αναγνώστες από το Google ή το Google News σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας. Αν και κανονικά τους απαγορεύει να έχουν περαιτέρω δωρεάν πρόσβαση, όπως παραδέχτηκε η εταιρεία, αρκετοί χρήστες έκαναν κατάχρηση του προγράμματος, καθώς επέστρεφαν στο Google και στη συνέχεια έκαναν όσα “κλικ” ήθελαν σε άλλες ειδήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούσαν να βλέπουν δωρεάν απεριόριστες διαδοχικές ειδήσεις.

Σε νέες δηλώσεις του, ο 78χρονος μεγιστάνας των media, Ρούπερτ Μέρντοχ, έστρεψε τα πυρά του σε υπηρεσίες όπως το Google, υποστηρίζοντας ότι “τρώνε από τα έτοιμα” και εκμεταλλεύονται “τις σκληρές προσπάθειες και τις επενδύσεις των άλλων”. “Για να το πω με αγένεια, αυτό είναι κλοπή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, παράλληλα, ότι οι εφημερίδες πρέπει να κάνουν καλύτερη δουλειά στο να πείσουν τους καταναλωτές ότι η υψηλής ποιότητας και αξιόπιστη ειδησεογραφία δεν προσφέρεται δωρεάν. “Η καλή δημοσιογραφία είναι ένα ακριβό προϊόν”, πρόσθεσε ο Μέρντοχ και επανέλαβε την πρόθεσή του να αρχίσει να χρεώνει την πρόσβαση στους διαδικτυακούς τόπους των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει μέσω της News Corp.