Θα καταφέρει η Amazon να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε άλλους χρυσοφόρους τομείς, πλην των παραδοσιακών τομέων δραστηριοποίησής της;
Η παντοκρατορία της Amazon δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός των ενδιαφερόντων της και τον αμερικανικό στρατό, με δεδομένο μάλιστα το σεβαστό ύψος των προμηθειών που πραγματοποιεί σε τακτική βάση. Η ιστορία «έσκασε» πρώτη φορά τον Ιούλιο, όταν μια τυπική συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας στον Λευκό Οίκο, πήρε επεισοδιακή τροπή καθώς οι παρόντες δημοσιογράφοι ξέφυγαν από το κυρίως αντικείμενο (δηλαδή, τις διμερείς σχέσεις) κι άνοιξαν τη συζήτηση και σε άλλα, εσωτερικά θέματα – κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο. Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντούσε με το γνωστό ύφος του, έως ότου κάποιος δημοσιογράφος αναφέρθηκε σ’ ένα σχετικά άγνωστο συμβόλαιο υπογεγραμμένο από το Πεντάγωνο, γνωστό ως JEDI, ρωτώντας αν ίδιος σκόπευε να εμπλακεί προσωπικά μ’ αυτό. Το συμβόλαιο του υπουργείου Αμύνης ήταν ιδιαιτέρως υψηλού κόστους (περίπου, 10 δις $) και είχε ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών cloud computing, με επικρατέστερο ανάδοχο την Amazon. Η συμφωνία, όμως, είχε τεθεί σε αμφισβήτηση από τις «κλασικές» ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως οι Microsoft, Oracle και IBM, οι οποίες θεωρούσαν πως η Amazon έχαιρε ευνοϊκής μεταχείρισης εκ μέρους της Κυβέρνησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε πως θα δινόταν ιδιαίτερη προσοχή στο διαγωνισμό ανάληψης, δεδομένου και του ύψους του συμβολαίου.
Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Τραμπ επί του θέματος, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το «πάγωμα» του διαγωνισμού για να ελεγχθεί σε βάθος, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αντικειμενικότητά του. Η εξέλιξη αυτή ίσως να μην είναι ανεξάρτητη της ιδιαίτερα προβληματικής σχέσης μεταξύ του CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος (πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο), και του Αμερικανού προέδρου, από την άφιξη του δεύτερου στον Λευκό Οίκο, και τη δημοσίευση πολλών επικριτικών tweets, σε βάρος του πρώτου.
Μένει να δούμε, αν θα καταφέρει η Amazon να επεκτείνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της και σε άλλους χρυσοφόρους τομείς, πλην των παραδοσιακών τομέων δραστηριοποίησής της;
Μαρκ, μη δυσκολεύεις τη ζωή μας…
Προβλήματα με το Facebook δεν έχουν μονάχα οι απλοί χρήστες, αλλά η Δικαιοσύνη, αν και για διαφορετικό λόγο… Αυτό αποκαλύπτει ανοικτή επιστολή την οποία απηύθυνε στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή και CEO του Facebook, ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλλιαμ Μπαρ, την οποία συνυπογράφουν οι ομόλογοί του της Αυστραλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα την αναβολή εφαρμογής της διαδικασίας κρυπτογράφησης από άκρου σε άκρο στις πλατφόρμες μηνυμάτων που ελέγχει το πιο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Στην κοινοποίηση της επιστολής οδήγησε ο προβληματισμός πως η κρυπτογράφηση και περαιτέρω προστασία της ιδιωτικότητας του περιεχομένου των ανταλλασσόμενων μεταξύ χρηστών μηνυμάτων θα δυσκολέψει την ανίχνευση εγκληματικών δραστηριοτήτων, μέσα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες. Αυτή τη δυνατότητα θέλουν για προφανείς λόγους να συνεχίσουν να έχουν οι διωκτικές αρχές, επικαλούμενες το γενικό καλό.
Απαντώντας στην επιστολή, διοικητικά στελέχη του Facebook επέμειναν στο «δικαίωμα διεξαγωγής ιδιωτικών συζητήσεων μέσω διαδικτύου, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη», επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους σε «οποιαδήποτε κυβερνητική προσπάθεια με απώτερο σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε δεδομένα τα οποία θα έθεταν σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των ανά τον κόσμο χρηστών».
Κι ίσως σ’ αυτό το σημείο, το Facebook να έχει δίκιο, καθώς η δημιουργία κάποιας γνωστής στις αρχές «κερκόπορτας» εκτός από την αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης του περιεχομένου, οδηγεί και στην επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας, για οποιαδήποτε κατηγορία χρηστών.