Εκπρόσωποι από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στο χώρο της ναυτιλίας αλλά και στελέχη του κλάδου συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του εναρκτήριου meeting του Smart Maritime Council, μια νέα πρωτοβουλία που ανέλαβε το Smart Maritime Network για να υποστηρίξει τη συνεργασία και την υποστήριξη της προτυποίησης στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για το ναυτιλιακό κλάδο.

Το Smart Maritime Network δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2019, έχοντας ως στόχο να προωθήσει τα οφέλη του ενισχυμένου integration και του διαμοιρασμού δεδομένων ανάμεσα σε στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου και των transport logistics, παρέχοντας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ενημερώνει τον κλάδο για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις καινοτομίες, δημιουργώντας, παράλληλα, το περιβάλλον για το χτίσιμο σχέσεων και την ανταλλαγή γνώσεων.

Θεμελιώδης στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η δημιουργία του Smart Maritime Council, το οποίο θα διοργανώνει μια σειρά από meeting (πέντε συνολικά το 2019) όπου θα συζητιούνται θέματα που άπτονται της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας, της συμβατότητας, της τυποποίησης και της εναρμόνισης των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στο σύγχρονο ναυτιλιακό κλάδο. Το επόμενο meeting έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Αθήνα στις 9 Μαΐου.

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Smart Maritime Council αποτελεί η AMMITEC. Η Κατερίνα Ραπτάκη, ΙΤ Μanager του Navios Group και μέλος ΔΣ της AMMITEC σχολίασε επ’ αυτού: «Όπως συνήθισε να λέει ο Steve Jobs, ‘ο μόνος τρόπος να κάνεις εξαιρετική δουλειά είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις’, και αυτά τα στελέχη πραγματικά αγαπούν τη δουλειά τους. Είναι παθιασμένοι και αφοσιωμένοι σε αυτήν. Είμαι σίγουρη ότι αυτή η νέα πρωτοβουλία θα υπερβεί τις προσδοκίες μας προσφέροντας στο ναυτιλιακό κλάδο έναν νέο forum για έρευνα, διαμοιρασμό γνώσεων και νέες ευκαιρίες σε ένα τόσο απαιτητικό, υψηλά ανταγωνισμό, γεμάτο προκλήσεις και ταχύτατα εξελισσόμενο περιβάλλον».