Στο πλαίσιο του 6ου κύκλου του προγράμματος Digital News Initiative (DNI) της Google, η Athens Technology Center (ATC) θα χρηματοδοτηθεί για την ανάπτυξη εξειδικευμένων audioforensic εργαλείων που θα αξιοποιηθούν για την αναγνώριση τεχνητά δημιουργημένου οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο), των γνωστών ως deepfakes.

Για το έργο αυτό, που έχει λάβει την κωδική ονομασία “Digger”, η ATC θα δουλέψει με δύο από τους πλέον σταθερούς και μακροχρόνιους της συνεργάτες, την Deuthche Welle, τον ειδησεογραφικό κολοσσό της Γερμανίας αλλά και το διάσημο Fraunhofer Institute for Digital Media Technology (IDMT). Στο πλαίσιο του νέου αυτού επιτεύγματος, ο Νίκος Σαρρής, Διευθυντής R&D της ATC δήλωσε: «Με γνώμονα το ζωτικό μας ρόλο στην πολύχρονη και βαθειά εξειδίκευση της εταιρείας στην αγορά των ΜΜΕ, τα τελευταία επτά χρόνια εστιάζουμε στην ανάπτυξη εργαλείων που βοηθούν τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση.

Ενδεικτικά, έχουμε αναπτύξει την πλατφόρμα Truly Media, που επιτρέπει την αξιολόγηση του βαθμού εγκυρότητας του περιεχομένου που ‘ανεβαίνει’ στα social media, παρέχουμε το εργαλείο TruthNest για να καλύψουμε εξειδικευμένες ανάγκες ανάλυσης λογαριασμών του Twitter ενώ ηγούμαστε και της προσπάθειας διαμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Καταπολέμηση της Παραπληροφόρησης. Η νέα αυτή χρηματοδότηση, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας με στόχο να μετατρέπουμε καινοτόμες ιδέες σε πρακτικά εφαρμόσιμες επιχειρηματικές λύσεις».