Η Google, μετά το «τσουχτερό» πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την ΕΕ, εισάγει μια νέα επιλογή στα κινητά τηλέφωνα Android που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, που επιτρέπει την εγκατάσταση πρόσθετων browsers και μηχανών αναζήτησης.

Αυτή η επιλογή θα ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με update στις παλιές και νέες συσκευές. Ειδικότερα, μετά την εγκατάσταση του update θα εμφανιστούν δύο πρόσθετες οθόνες επιλογής που δεν υπήρχαν έως τώρα: μια για τα Search apps και μια για τον browser. Και οι δύο  θα περιέχουν συνολικά πέντε εναλλακτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ήδη εγκατεστημένες σε μια συσκευή – θα απεικονίζονται σε τυχαία σειρά και θα επιλέγονται βάσει της δημοτικότητάς τους, σύμφωνα με την Google.

Και όταν ο χρήστης εγκαθιστά, για παράδειγμα, έναν browser της επιλογής τους, αυτός θα ορίζεται αυτόματα ως default για τη συσκευή. Αυτή η αλλαγή ήταν απαίτηση της Κομισιόν και έρχεται κατόπιν της  επιβολής προστίμου ύψους 4,3 δισ. ευρώ, που επέβαλε η ΕΕ το περασμένο έτος στη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet. Η Google είχε ζητήσει από τους κατασκευαστές συσκευών Android να περνάει η κυκλοφορία Internet σε αυτές, μέσα από τη μηχανή αναζήτησης της, «αξιοποιώντας το Android για να εδραιώσει περαιτέρω τη δεσπόζουσα θέση της μηχανης αναζήτησης της στην αγορά» όπως είχε δηλώσει τότε, η επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την πολιτική Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.