Σε ένα δύσκολο στοίχημα ποντάρει η Hewlett Packard προκειμένου να στηρίξει την εξαγορά της 3Com.

Η εξαγορά, η οποία έγινε με γνώμονα τη δημιουργία ενός ευρύτερου πορτφόλιο δικτυακών λύσεων, αλλά και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης cloud based πλατφόρμας, οδηγεί την HP στην επιλογή να αντικαταστήσει παγκοσμίως το δικτυακό της εξοπλισμό με συστήματα από το πορτφόλιο της 3Com. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο, το οποίο ουσιαστικά θα προσθέσει στο πελατολόγιο της 3Com, τη δεύτερη εταιρεία με πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας και φυσικά θα δημιουργήσει τα εχέγγυα, ώστε και άλλες εταιρείες να εμπιστευτούν τις λύσεις της 3Com.

Σε αυτήν τη φάση, χαμένη από την επιλογή της HP φαίνεται να είναι η Cisco, καθώς ο δικός της εξοπλισμός αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της παρούσας δικτυακής υποδομής της HP. Η κίνηση της Cisco πριν από λίγο μήνες να ανακοινώσει ότι μπαίνει στην αρένα των servers, παρουσιάζοντας μάλιστα τα V-Blocks σε συνεργασία με την EMC, δεν άφησε ασυγκίνητη την HP, η οποία πλέον “αποσκοπεί στο να μη χάσει σημαντικό μερίδιο από τους servers και παράλληλα να κερδίσει μερίδιο στο δικτυακό εξοπλισμό”, όπως δήλωσε ο Στέφανος Γιουρέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της HP Hellas.

Η Hewlett Packard καταβάλει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προσπάθειες να μετατραπεί από μια εταιρεία εκτυπώσεων σε μια εταιρεία παροχής τεχνολογικών λύσεων. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ο τομέας τεχνολογικών λύσεων πέτυχε κύκλο εργασιών 53,6 δις δολάρια συνεισφέροντας στα εταιρικά κέρδη κατά 7,2 δις δολάρια, ενώ ο τομέας του Imaging & Printing είχε λιγότερο από το μισό κύκλο εργασιών, αλλά συμμετείχε στα κέρδη με 4,3 δις δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε η HP για το 2009, η περιοχή ΕΜΕΑ φαίνεται να δημιουργεί τη μεγαλύτερη επιβράδυνση στην ανάπτυξή της με 17% ετήσια μείωση. Η HP Hellas, υποβοηθούμενη σημαντικά από τις πωλήσεις των φορητών υπολογιστών, έκλεισε το 2009 με μείωση του κύκλου εργασιών της κατά 3%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 312 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση του προσωπικού της κατά από 272 σε 293 άτομα, συμπεριλαμβανομένης και της προσάρτησης των δραστηριοτήτων της εξαγορασθείσας EDS.

Για το 2010, o Στέφανος Γιουρέλης πιστεύει ότι η ελληνική αγορά πληροφορικής θα κινηθεί με τους ρυθμούς του 2009, ενώ για την HP Hellas στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των τεχνολογικών λύσεων, αλλά και η ενδυνάμωση της θέσης στους προσωπικούς υπολογιστές.