Αποσκοπώντας στην αξιοποίηση της εποχής του Open Banking η IBM λανσάρει μια πλατφόρμα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα συστήματα legacy και τα APIs, βοηθώντας παράλληλα τις τράπεζες να συμμορφωθούν με τις νέες κανονιστικές απαιτήσεις (όπως είναι το PSD2).

To Open Banking εξελίσσεται σε μια από τις hot περιοχές στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ενισχυόμενο από τους νέους κανονισμούς σε Ευρώπη και Μ. Βρετανία, την αλλαγή συμπεριφοράς των πελατών και τα ανερχόμενα fintechs. Η ΙΒΜ υποστηρίζει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός για να υποστηριχθούν οι τράπεζες, ώστε να ξεπεράσουν τις υφιστάμενες προκλήσεις και να αξιοποιήσουν νέα κανάλια εσόδων. Αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει η νέα πλατφόρμα Open Banking της IBM, επιτρέποντας στις τράπεζες να ακολουθήσουν μια βαθμιαία προσέγγιση στο open banking, ανοίγοντας τα παλιά τους (legacy) συστήματα και αξιοποιώντας τα APIs.

Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στα cοre συστήματα και το cloud, η πλατφόρμα ενεργεί δημιουργώντας ένα επίπεδο microservices  πάνω στα υφιστάμενα τραπεζικά συστήματα, επιτρέποντας την εύκολη και plug & play ενσωμάτωσή της. Σύμφωνα με την IBM, η νέα πλατφόρμα επιτρέπει τη βελτίωση και αναζωογόνηση των υφιστάμενων συστημάτων, γλιτώνοντας από το κόστος μιας πιθανής πλήρης ανακαίνισης των υποδομών.

Η νέα πλατφόρμα διαθέτει ένα οικοσύστημα που περιλαμβάνει APIs από τα IBM Financial Services και third-party εταιρείες fintech, επιτρέποντας στους χρήστες της να επιλέξουν από μια σειρά APIs, προσθέτοντας δυνατότητες financial risk assessment, πληρωμών, τεχνητής νοημοσύνης και blockchain στα apps τους. Η IBM ανέπτυξε, επίσης, μια PSD2 λύση, η οποία συνεργάζεται με την πλατφόρμα open banking για να βοηθήσει τους πελάτες να ενεργοποιήσουν βασισμένες σε PSD2 πρότυπα πληρωμές από τα core συστήματά τους.