Ένα σύστημα που αντλεί ισχύ από χιλιάδες επεξεργαστές και συνεπεξεργαστές Intel ανακοινώθηκε ως ο ταχύτερος υπερυπολογιστής παγκοσμίως στην 41η έκδοση της λίστας των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών. Το σύστημα, γνωστό ως «Milky Way 2» περιλαμβάνει 48.000 συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi και 32.000 επεξεργαστές Intel Xeon και λειτουργεί με μέγιστη απόδοση στα 54,9 PFlops, υπερδιπλασιάζοντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου κορυφαίου συστήματος στην προηγούμενη έκδοση της λίστας.

Το νέο σύστημα είναι το πρώτο σύστημα βασισμένο αμιγώς σε τεχνολογία Intel. Η Intel επίσης ανακοίνωσε την επέκταση της σειράς των συνεπεξεργαστών Intel Xeon Phi και αποκάλυψε λεπτομέρειες της δεύτερης γενιάς των προϊόντων Intel Xeon Phi με κωδική ονομασία «Knight Landing».

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του κλάδου των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) αναμένεται να αυξάνεται με ρυθμό 36% από 11 δις. δολάρια σε 15 δις. δολάρια τα επόμενα 4 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 80% των υπερυπολογιστών που περιλαμβάνονται στην 41η έκδοση της λίστας Top500 αντλούν ισχύ από επεξεργαστές Intel. Από τα συστήματα που πραγματοποίησαν την πρώτη εμφάνισή τους στη λίστα, τα συστήματα με την ισχύ της Intel απαρτίζουν το 98%.