Η Huawei εξαπόλυσε στο Παρίσι τη νέα της ναυαρχίδα, φιλοδοξώντας να κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή των ανταγωνιστών της και πολύ πιο απλή τη ζωή όσων αρέσκονται να τραβάνε φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα. Με τη χθεσινή παρουσίαση και τη νέα σειρά P30, οι Κινέζοι κατασκευαστές έρχονται για άλλη μια φορά να αναταράξουν το χώρο, θέτοντας νέα στάνταρ στη φωτογράφιση μέσω κινητού.

Κάνοντας τη νύχτα μέρα
Βάσει των όσων ειπώθηκαν στην παρουσίαση, φαίνεται ότι δικαίως επέλεξαν οι Κινέζοι κατασκευαστές το σλόγκαν «Rewrite the rules of photography» για τη νέα ναυαρχίδα τους (σημειωτέο ότι το P στην ονομασία της σειράς υποδηλώνει όντως αυτό που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς, ήτοι το “Photography”). Απόδειξη η εντυπωσιακή ικανότητα της συσκευής στις νυχτερινές λήψεις, με όχημα το φίλτρο Bayer, ένα φίλτρο που κουβαλά στην πλάτη του πιο πολλά χρόνια από τα ίδια τα smartphones, αποτελώντας το θεμέλιο λίθο της μοντέρνας έγχρωμης φωτογραφίας.

Η Ηuawei σε συνεργασία με την Leica εκσυγχρόνισαν το «παλιό» φίλτρο Bayer και κατάφεραν να εκμαιεύσουν από αυτό, κάτι που έως τώρα έδειχνε αδύνατο, εφαρμόζοντας ένα απλό τρικ. Συγκεκριμένα, αντικατέστησαν το πράσινο χρώμα με το κίτρινο, επεμβαίνοντας και αλλάζοντας θεμελιωδώς όλη το μοντέλο δόμησης του φίλτρου. Η αιτία γι’ αυτό είναι πολύ απλή και κρύβει αρκετή λογική από πίσω της. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στη Wikipedia, στην καταχώρηση για το φίλτρο Bayer, αυτό χρησιμοποιεί για τη φωτεινότητα και το κοντράστ το πράσινο χρώμα.Οι Huawei και Leica, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι το κίτρινο χρώμα μπορεί να καταγράψει περισσότερο φως. Εφαρμόζοντας αυτό το σκεπτικό στην κάμερα του P30 – με τον RYYB Huawei SuperSpectrum αισθητήρα – πέτυχαν ένα εντυπωσιακό και μοναδικό αποτέλεσμα. Έως τώρα στην κορυφή του σχετικού benchmark του κλάδου, του DxO Mark, φιγούραρε το Huawei P20 Pro (μαζί με το Mate 20 Pro) με 102400 ΙSO. Το Huawei P30 Pro εκτοξεύει αυτήν την τιμή στο 409600 ISO. Η αλλαγή, λοιπόν, του πράσινου με το κίτρινο στο φίλτρο Bayer, έδωσε τη δυνατότητα στο P30 Pro να τετραπλασιάσει το ISO, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα στις λήψεις που γίνονται στο σκοτάδι. Δημιουργείται, έτσι, η εντύπωση ότι το νέο smartphone μπορεί να δει πράγματα, που δεν γίνονται αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι.

Τετραπλή φωτογραφική ισχύ
Δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή ικανότητα της νέας ναυαρχίδας των Κινέζων κατασκευαστών να «βλέπει» στο σκοτάδι, που την κάνουν να ξεχωρίζει. Το P30 Pro είναι ουσιαστικά ένα κινητό με τριπλή κάμερα και με έναν έξτρα αισθητήρα. Η κύρια κάμερα του λειτουργεί με διάφραγμα F/1.6 και τραβά φωτογραφίες στα 40MPixels. Για να αυξηθεί η ευαισθησία στο φως και να ελαχιστοποιηθούν οι «κουνημένες» φωτογραφίες, συνδυάζονται, σε κανονικές συνθήκες τέσσερα pixels σε ένα μεγαλύτερο. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το P30 Pro υποστηρίζει την οπτική σταθεροποίηση εικόνας στην κυρίως κάμερά του. Επεμβάσεις έχει κάνει η Huawei και στη δεύτερη κάμερα της με τηλεφακό (τηλεσκοπική κάμερα), προσφέροντας πλέον την υποστήριξη 5x οπτικού ζουμ. Για να γίνει αυτό εφικτό σε ένα τόσο λεπτό smartphone, το φως εκτρέπεται από ένα πρίσμα κατά 90 μοίρες πλευρικά σε πέντε φακούς. Το ζουμ, με διάφραγμα F/3,4, είναι κατάλληλο για λήψεις ημέρας και γίνεται σε ανάλυση 8MPixels. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κάμερες της συσκευής, το ζουμ μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 10x χωρίς απώλεια στις λεπτομέρειες, ενώ μπορεί να υποστηρίξει έως και 50x μεγεθύνσεις. Ακόμα, το P30 Pro, όπως και το Mate 20 Pro, διαθέτει ένα υπερευρυγώνιο φακό με διάφραγμα F/2,2, που επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών στα 20MPixels και υποστηρίζει τις φωτογραφίσεις σε αποστάσεις έως και τα 2,5 εκατοστά.

Τέλος, αυτό που η Huawei χαρακτηρίζει έως τέταρτη κάμερα, είναι ουσιαστικά ένας Time-of-flight (TOF) αισθητήρας, κάτω από το LED φλας. Αυτό που κάνει είναι να μετρά το χρόνο που χρειάζεται μια εκπεμπόμενη δέσμη φωτός για να αντανακλαστεί,προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο λεπτομερείς πληροφορίες βάθους. Έτσι είναι εφικτή η λήψη πολύ μακρινών αντικειμένων με μοναδική οξύτητα στην απόδοσή τους. Συν τις άλλοις, φαίνονται καλύτερα και οι λήψεις πορτραίτων στην περιοχή των μαλιών.Ο αισθητήρας μπορεί ακόμα, μετά από update, να μετρήσει σε πραγματικό χρόνο 3D αντικείμενα.

Φυσικά, σε όλα αυτά βοηθά και μέσω Machine Learning ο εκπαιδευόμενος νευρωνικός επεξεργαστής του smartphone. Επεμβάσεις έχει κάνει η εταιρεία και στη λειτουργία βίντεο. Για παράδειγμα, έχει εισάγει ένα dual mode, στο οποίο εμφανίζονται, με την οθόνη χωρισμένη στα δύο, λήψεις από την τηλεσκοπική κάμερα και τον υπερευρυγώνιο φακό.

Επαρκή αυτονομία, μοντέρνος σχεδιασμός
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Huawei P30 Pro μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακά όσο αυτά που εστιάζουν στη φωτογραφία, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει να αναφερθούν. Η νέα ναυαρχίδα (P30 Pro) διαθέτει οθόνη OLED στις 6,47 ίντσες, λειτουργεί σε ανάλυση FHD+ και είναι εξοπλισμένη με μπαταρία των 4.200mAh που υπόσχεται μεγάλη αυτονομία – το σύστημα 40W Huawei SuperCharge φορτίζει τη συσκευή από το 0% στο 70% μέσα σε 30 λεπτά – κάτι που της δίνει αυτονομία πάνω από μία ημέρα με εντατική χρήση.

Για την υποστήριξη της λειτουργίας της συσκευής, φροντίζει, ο επεξεργαστής Kirin 980, αλλά και τα 8GB RAM. Ο σχεδιασμός,δε, της σειράς Huawei P30, δημιουργήθηκε με ένα νάνο-οπτικό έγχρωμο φινίρισμα εννέα στρώσεων που εμπνέεται από τη μοναδική χρωματική παλέτα και την εμφάνιση των αλατιού. Το Huawei P30 Pro των 6,47 ιντσών και το Huawei P30 των 6,1 ιντσών, έρχονται στα χρώματα Breathing Crystal, Aurora και Black. Ο εμπρόσθιος σχεδιασμός της οθόνης, σχεδόν χωρίς πλαίσιο, ενσωματώνει τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος για γρήγορη και ασφαλή ταυτοποίηση. Το Huawei P30 Pro διαθέτει επίσης την τεχνολογία Huawei Acoustic Display που καταφέρνει να αποδίδει ήχο υψηλής ποιότητας μέσω από την οθόνη – ηχείο του. Όλες οι συσκευές της σειράς Huawei P30 ενσωματώνουν ένα επεκτάσιμο σύστημα αρχείων (Extendable Read-Only File System – EROFS) που βελτιώνει την απόκριση. Το τελευταίο EMUI 9.1 υποστηρίζει επίσης το Huawei Share OneHop για απρόσκοπτη μεταφορά αρχείων μεταξύ συσκευών Huawei, είτε smartphones είτε laptops. Ο Richard Yu, CEO του Huawei Consumer BG, δήλωσε: «Η σειρά Huawei P30 φέρνει την επανάσταση μετά από δεκαετίες προσπαθειών και ανάπτυξης της τεχνολογίας της κάμερας. Θα ξαναγράψει τους κανόνες στη φωτογραφία και θα αλλάξει εντελώς την αντίληψη που έχει ο κόσμος για τη φωτογράφηση μέσω κινητών τηλεφώνων… Η σειρά Huawei P30 δίνει το στίγμα της επόμενης γενιάς smartphones, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να απαθανατίσουν την πραγματική ομορφιά που βρίσκεται στον κόσμο γύρω τους, μέσα από μια συσκευή που χωράει στην παλάμη του χεριού τους».

To μοντέλο Huawei P30 Pro με 6GB RAM και 128GB ROM διατίθεται στα 949 ευρώ, το μοντέλο Huawei P30 Pro με 8GB RAM και 256GB ROM διατίθεται στα 1.049 ευρώ και, τέλος, το μοντέλο Huawei P30 με 6GB RAM και 128GB ROM διατίθεται στα 749 ευρώ.

Η οικογένεια HUAWEI Watch GT μεγαλώνει
Kατά τη διάρκεια του λανσαρίσματος της σειράς P30 o Richard Yu ανέφερε ότι το Huawei Wattch GT θα διατίθεται πλέον και στην έκδοση active. Πρόκειται για μια έκδοση που διαθέτει την ίδια πρόσοψη των 46mm με το κλασικό Huawei Watch GT (το οποίο διαθέτει έγχρωμη οθόνη αφής Amoled HD 1,39 ιντσών, ανάλυσης 454x454pixels). Με όνομα εμπνευσμένο από τα Grand Tourers, πολυτελή αυτοκίνητα επιδόσεων, φτιαγμένα για μεγάλα ταξίδια με υψηλές ταχύτητες, το Huawei Watch GT χρησιμοποιεί ένα καινοτόμο διπλό chipset και αρχιτεκτονική έξυπνης διαχείρισης ενέργειας που φροντίζει για την εναλλαγή μεταξύ της κατάστασης επιδόσεων και της εξοικονόμησης ενέργειας ανάλογα με τις δραστηριότητες του χρήστη, με σκοπό τη μέγιστη διάρκεια αντοχής της μπαταρίας.

Το Huawei Watch GT Active αντέχει έως και δύο εβδομάδες με κανονική χρήση που μπορεί να περιλαμβάνει: ολοήμερη χρήση με τη λειτουργία καρδιακού ρυθμού ενεργοποιημένη, την καταγραφή ύπνου ενεργή κατά τη νύχτα, ειδοποιήσεις μηνυμάτων και 90 λεπτά άσκησης την εβδομάδα. Χωρίς την καταγραφή της άσκησης και με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, το Huawei Watch GT Active μπορεί να παραμείνει χωρίς φόρτιση έως και 30 ημέρες. Επιπλέον, η λειτουργία Huawei TruSleep 2.0, φροντίζει την ακριβή καταγραφή του ύπνου και της ποιότητάς του, αναγνωρίζοντας τις βασικές διαταραχές. Επιπλέον, προσφέρει πάνω από 200 συμβουλές και προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου καθώς και εξατομικευμένες υπηρεσίες συνδυάζοντας μετρήσεις καρδιακού ρυθμού, αναπνοών και ανάλυσης δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την καλύτερη διαχείριση της φυσικής κατάστασης και ποιότητας ζωής γενικότερα.