Η Κοινωνία της Πληροφορίας διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή 377 έργα, σε διάφορες φάσεις ωριμότητας, τα οποία αθροίζουν συνολικά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας καθοριστικά στο μεγάλο ψηφιακό άλμα που πραγματοποιεί η χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε χτες ο γενικός διευθυντής Έργων της ΚτΠ, Δημήτρης Γιάντσης, κατά την ομιλία του στο 10o Cloud Computing Conference, που διοργανώθηκε στο Εθνικό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως είπε ο κ. Γιάντσης η ΚτΠ, ο εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνηση, από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει προχωρήσει στην προκήρυξη 277 διαγωνισμών προϋπολογισμού αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ έχει συνάψει 319 συμβάσεις που ξεπερνούν σε αξία τα 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιάντσης χαρακτήρισε -εύσχημα- τη χώρα μας ως ένα «ψηφιακό εργοτάξιο» ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στο ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο αποτελεί μια τεράστια χρηματοδοτική δεξαμενή για την υλοποίηση όλων αυτών των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού με «μπροστάρη» την Κοινωνία της Πληροφορίας. Αναφορά έγινε μεταξύ άλλων στα δυο σημαντικά έργα Government Cloud που υλοποιούνται- το G-Cloud Next Generation και το έργο «Παροχή Κεντρικών Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών – Public Cloud και τα οποία εισάγουν μια νέα φιλοσοφία στο μοντέλο λειτουργίας και διαχείρισης των Πληροφοριακών Συστημάτων του δημόσιου τομέα και συντελούν στη δημιουργία πληροφοριακών υποδομών υψηλής διαθεσιμότητας (high availability) και άμεσης επεκτασιμότητας (scalability).