Ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών και πληροφοριακών υποδομών στα πλοία της, το οποίο υλοποιείται σε τρεις φάσεις, τρέχει αυτήν την περίοδο η Neptune Lines.

Η πρώτη φάση, που αφορά την αντικατάσταση των firewall στα πλοία, ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της φάσης εγκαταστάθηκαν στα πλοία της εταιρείας τα infinity firewall της Navarino, ενώ το έργο το έτρεξε εσωτερικά η Διεύθυνση Πληροφορικής. Η δεύτερη φάση, που αφορά την εγκατάσταση vsat δορυφορικών συστημάτων, ξεκίνησε το Μάιο, ενώ πριν ένα μήνα μπήκε το τελευταίο σύστημα. Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικά συστήματα της Global Eagle, ενώ η εγκατάστασή τους έγινε σε συνεργασία με μηχανικούς της τελευταίας.

Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη φάση του project, που έχει να κάνει με την εγκατάσταση servers και thin clients. Οι servers (χρησιμοποιούνται τρία συστήματα της Cisco) ως cluster αναλαμβάνουν να σηκώσουν όλη τη μηχανογραφική υποδομή του πλοίου, ενώ η υλοποίηση αυτής της φάσης γίνεται σε συνεργασία με την Setel Hellas. Την περασμένη εβδομάδα αναβαθμίστηκε με αυτό το σύστημα το Neptune Kefalonia, ενώ ακολουθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο η εγκατάσταση του συστήματος στο Neptune Ithaki.

Εκτιμάται ότι η τρίτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους για να ακολουθήσουν οι όποιες παραμετροποιήσεις και βελτιστοποιήσεις απαιτηθούν. «Με το κλείσιμο της τρίτης φάσης τα πλοία της εταιρείας θα έχουν αποκτήσει μια ομοιομορφία όσον αφορά τις υποδομές τους, χρησιμοποιώντας παντού ίδιες τεχνολογίες, ίδια συστήματα, ίδιους servers και ίδιους clients σε κάθε πλοίο. Κάτι που βοηθάει το πλήρωμα, καθώς αν αλλάξει πλοίο θα συναντήσει μπροστά του τις ίδιες υποδομές» επισημαίνει στο NetFAX ο Χρήστος Καποδίστριας, Senior IT Administrator της Neptune Lines.