Η Oracle κάνει για ακόμα μία φορά την έκπληξη με την εξαγορά της Sun Microsystems. Η Oracle, η οποία έχει ξοδέψει περισσότερα από 30 δισ. δολάρια για εξαγορές τα τελευταία χρόνια, αξιοποίησε την ευκαιρία που της δόθηκε έπειτα από την αρνητική τροπή που πήραν οι συνομιλίες μεταξύ IBM και Sun.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, στελέχη του Διοικητικού Συμβουλίου της IBM προσδοκούσαν πως η Sun θα αποδεχόταν τελικά την προσφορά τους. Αλλά τελικά οι ιθύνοντες της Sun, επέλεξαν την προσφορά της Oracle, η οποία προσφέρει 9,50 δολάρια για κάθε μετοχή της Sun σε μετρητά. Έτσι, συνολικά η εξαγορά θα ξεπεράσει τα 7,38 δισ. δολάρια, ποσό που κατατάσσει την εν λόγω συμφωνία ως την εξαγορά της δεκαετίας στο χώρο της πληροφορικής. “Η απόκτηση της Sun μεταμορφώνει τη βιομηχανία του IT και της πληροφορικής”, δήλωσε ο Larry Ellison, CEO της Oracle, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Oracle θα αποκτήσει τον έλεγχο στα σημαντικά προϊόντα software που διαθέτει η Sun, όπως η Java και το Solaris. Εδικά η Java είναι από τα πλέον δημοφιλή προγράμματα λογισμικού στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή web sites και εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Ο L. Ellison περιγράφει χαρακτηριστικά την Java ως “το πιο σημαντικό λογισμικό που έχει αποκτήσει η Oracle”. Πάντως, τα σχέδια της περιορίζονται μόνο στο software αφού η Oracle σκοπεύει να μετατρέψει και το hardware κομμάτι της Sun σε κερδοφόρο business unit.