H εξέλιξη της τεχνολογίας λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, το προβάδισμα ενός τομέα παρέχει τις συνθήκες άνθισης ή δημιουργίας ενός νέου.

Η ευρεία επέκταση των wearables και των ειδικών συσκευών συνδυαστικά με smartphones & εφαρμογές, θα υποστηρίζουν ανάγκες σχετικά με την υγεία, την φυσική κατάσταση & τις εκτός γραφείου δραστηριότητες. Ήδη, μεγάλοι κατασκευαστές smartphones συνεργάζονται με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα outdoor activities και έχουν σχεδιάσει συσκευές & εφαρμογές που αναβαθμίζουν σημαντικά την εμπειρία των χρηστών, μετρώντας τις επιδόσεις τους, και παρέχοντας συμβουλές οδηγίες για καλύτερα αποτελέσματα.

Το νέο iOS, που θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο του 2014, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα app που θα αποτελέσει μια πλατφόρμα όπου ο χρήστης θα οργανώνει τα δεδομένα που αφορούν στην υγεία του και σε συνδυασμό με συνεργαζόμενους φορείς, για παράδειγμα νοσοκομεία, θα λαμβάνει συμβουλές και θα παρακολουθεί την υγεία του. Η τεχνολογία Bluetooth Low Energy (4.0), η οποία είναι ήδη διαθέσιμη, θα επιτρέψει τη σχεδίαση συσκευών συνεχούς μέτρησης δεικτών (για παράδειγμα, της πίεσης), τα δεδομένα θα αρχειοθετούνται και θα επεξεργάζονται μέσω υπηρεσιών cloud, παρέχοντας στον χρήστη πληροφορίες, συμβουλές και συμπεράσματα.

Στο gaming και στην «ηλεκτρονική διασκέδαση» οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Μέσα σε λίγες δεκαετίες περάσαμε από τα Atari, στις παιχνιδομηχανές νέας γενιάς, όπου ο παίκτης είναι διαδραστικά ενεργό μέλος του παιχνιδιού. Το 3D αναπτύσσεται ταχύτατα, εξελίσσοντας εφαρμογές και παιχνίδια, ανεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών και της φαντασίας των χρηστών, δημιουργώντας έναν ισχυρό μοχλό πίεσης για περισσότερη καινοτομία. Καινοτομίες όπως αυτές της Oculus Rift δείχνουν τον δρόμο που συνδυάζει το Virtual Reality (όχι μόνο στο gaming) και το 3D. Η αναγνώριση Φωνής & περιεχομένου που ίσως είναι ένα από τα αργοπορημένα «χρωστούμενα» της τεχνολογίας, πρέπει να υποστηρίζεται από τις συσκευές.

Υπάρχουν, ήδη, απτά παραδείγματα απλοποίησης της επικοινωνίας των χρηστών με τα smartphones και τις εφαρμογές μέσω φωνής (navigation, προσωπική γραμματέας, κ.ά.). Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες εταιρείες Πληροφορικής, για την πλήρη διασύνδεση του αυτοκινήτου με τα smartphones και παρέχοντας υπηρεσίες cloud πέραν του navigation και Bluetooth. Στο επιχειρηματικό λογισμικό παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη σύγκλιση των συσκευών με τον σταθμό εργασίας. Βιώνουμε τη ραγδαία μετεξέλιξη του PC, ως χρήστες και, προσωπικά, και στο χώρο εργασίας.

Οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ laptop και tablet έχουν καταργηθεί, με τα tablets να αποκτούν κυρίαρχο μερίδιο χρόνου στη χρήση. Η ανάπτυξη των cloud services και η μετακίνηση από τα on-premises στα on-cloud solutions, δρα καταλυτικά υπέρ του mobility και του any device. Εφαρμογές, όπως οι κλασικές σουίτες γραφείου που ήταν προνόμιο των desktops, πλέον είναι διαθέσιμες στο cloud, με πλήρη λειτουργικότητα από οποιαδήποτε συσκευή ή λειτουργικό σύστημα.

Ιδιαίτερα στις επιχειρηματικές εφαρμογές θα δούμε έξυπνες διασυνδέσεις των back- end συστημάτων με cloud services και με τα κανάλια που παράγουν και συγκεντρώνουν κοινωνικές και καταναλωτικές δράσεις, με σκοπό την παροχή στοχευμένων και εξειδικευμένων υπηρεσιών στους πελάτες. Για κάθε επιχειρηματικό κλάδο υπάρχουν πολλές ιδέες που η τεχνολογική εξέλιξη θα επιτρέψει να γίνουν πραγματικότητα, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα που προσφέρει η επιχείρηση και αντιλαμβάνεται το κοινό της.

Κυρίαρχο ρόλο θα παίξουν τα Big Data που παράγονται από συστήματα και εφαρμογές, καταναλώνονται από εφαρμογές για να δοθούν πίσω στα συστήματα (διαρκές feedback loop), τα οποία είναι συνυφασμένα με τα cloud services και τις cloud databases. Ήδη, αναπτύσσεται ταχύτατα η εξέλιξη των Βάσεων Δεδομένων που χειρίζονται «αδόμητα» δεδομένα και αρχεία αντί records. Η εξέλιξη της τεχνολογίας τρέχει ταυτόχρονα σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, με το προβάδισμα ενός τομέα να παρέχει τις συνθήκες άνθισης ή δημιουργίας ενός άλλου. Και αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον.