Την είσοδό της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των μπαταριών τεχνολογίας λιθίου για οχήματα βιομηχανικής χρήσης ανακοίνωσε την Τετάρτη 3 Απριλίου η Sunlight, μέλος του ομίλου εταιριών Olympia.

Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία αξιοποίησε τη δεκαετή τεχνογνωσία της επάνω στην παραγωγή μπαταριών λιθίου για στρατιωτικές εφαρμογές, ενώ έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο 6 εκατ. ευρώ για τη νέα σειρά μπαταριών λιθίου για  βιομηχανική χρήση. Η συγκεκριμένη αγορά, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, έχει ήδη μέγεθος 7 δισ. ευρώ παγκοσμίως, που αναμένεται να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για αυτή την αγορά η εταιρεία παρουσίασε τη σειρά προϊόντων Li.ON FORCE, τα οποία, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Βασίλης Μπίλλης, ενσωματώνουν μία σειρά παγκόσμιων καινοτομιών, όπως τα 17 επίπεδα ασφάλειας, τη real time πρόσβαση στη μπαταρία (αλλά και την αλλαγή παραμέτρων λειτουργίας της) από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω της πλατφόρμας Glocal, όπως επίσης και η εξάλειψη της ανάγκης μεταφοράς της μπαταρίας στο εργοστάσιο σε περίπτωση βλάβης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% της νέας σειράς μπαταριών «προέρχεται» από την Ελλάδα (είτε σε επίπεδο hardware, είτε σε επίπεδο τεχνογνωσίας για την ανάπτυξή τους) ενώ, μετά από σχετική ερώτηση του NetFAX, ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι το επόμενο βήμα της εταιρείας στον τομέα αυτό είναι η είσοδος στην αγορά των μπαταριών λιθίου για φωτοβολταϊκά συστήματα, που αποτελεί μία ακόμα μεγαλύτερη αγορά.

Σε ότι αφορά στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, ο κ. Μπίλλης ανέφερε ότι κατευθύνεται σε τρεις βασικούς τομείς: περεταίρω ανάπτυξη των υπαρχουσών παραγωγικών μονάδων της βόρειας Ελλάδας, επένδυση σε νέες τεχνολογίες μπαταριών, και δημιουργία παραγωγικών μονάδων και σε άλλες χώρες, εκτός της Ιταλίας όπου ήδη υπάρχει παρουσία, ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό η Sunlight «κοιτάζει» την αγορά της Β. Αμερικής.

Σε σχετική ερώτηση για επέκταση στην αγορά μπαταριών λιθίου για αυτοκίνητα, απάντησε πως δεν είναι στους άμεσους στόχους της εταιρείας, η οποία σε αυτή τη φάση θα αξιοποιήσει το υπάρχον πελατολόγιό της για την προώθηση της νέας σειράς μπαταριών λιθίου, σημειώνοντας ότι για το σκοπό αυτό η εταιρεία προωθεί και νέους τρόπους αγοράς, όπως αυτόν του leasing.Τέλος, ο επικεφαλής της Sunlight ανέφερε ότι όλες οι σχετικές επενδύσεις χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους, ενώ πρόσθεσε πως δεν αποκλείει για το μέλλον μία πιο στενή σχέση με κάποια χρηματιστηριακή αγορά, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.