Η Vodafone, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, βρίσκεται κοντά στην απόκτηση των δραστηριοτήτων της αμερικανικής Liberty Global σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες σε μια συμφωνία ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ, η οποία θα επεκτείνει το αποτύπωμα της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Για να προχωρήσει η συμφωνία θα πρέπει προηγουμένως να πάρει έγκριση από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές, με τις δύο εταιρείες να εκτιμούν ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Η Liberty Global, με ηγετική θέση παγκοσμίως στην αγορά καλωδιακών υπηρεσιών, θα πουλήσει στη Vodafone τις δραστηριότητές της σε Γερμανία, Ουγγαρία, Τσεχία και Ρουμανία, οδηγώντας στη δημιουργία ενός τηλεπικοινωνιακού κολοσσού, που θα μπορεί να προσφέρει στους πελάτες του ένα συνολικό πακέτο, με υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, Internet και καλωδιακής τηλεόρασης.

Με την επέκταση της στην Ευρώπη, η Vodafone θα είναι σε καλύτερη θέση ώστε αντιμετωπίσει την Deutsche Telekom, τον κυρίαρχο φορέα της περιοχής με το εμπορικό της σήμα T-Mobile. Σηματοδοτεί επίσης την τελευταία προσπάθεια εδραίωσης του κατακερματισμένου ευρωπαϊκού τομέα, όπου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι προσπαθούν να αντισταθμίσουν το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και την πτώση κερδοφόρων πηγών εσόδων, όπως η περιαγωγή δεδομένων και τα μηνύματα κειμένου. Παράλληλα, η εξαγορά θα δημιουργήσει ένα ισχυρό αντίπαλο δέος για την Deutsche Telekom, ο Διευθύνων Σύμβουλος της οποίας εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συμφωνία στις συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.