Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό της HP αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις αναμένουν πως οι οικονομικοί κύκλοι θα συνεχίσουν να είναι απρόβλεπτοι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισαν την ανάγκη για μια πιο ευέλικτη τεχνολογική προσέγγιση, ώστε να ανταποκριθούν στις αλλαγές των αναγκών των πελατών. Για τις ανάγκες της έρευνας διεξήχθησαν: 435 λεπτομερείς συνεντεύξεις με επικεφαλής τμημάτων πληροφορικής και εξειδικευμένα στελέχη από μεγάλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο καθώς και 164 λεπτομερείς τηλεφωνικές συνεντεύξεις με διευθύνοντες σύμβουλους και επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Το 25% των συνεντεύξεων αφορούσε επιχειρήσεις που απασχολούσαν από 500 έως 999 υπαλλήλους, με τις υπόλοιπες συνεντεύξεις να αφορούν οργανισμούς με πάνω από 1.000 υπαλλήλους.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, η αγορά λύσεων storage για επιχειρήσεις σημείωσε για άλλη μια φορά πτώση σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την IDC. Ωστόσο, σημειώθηκε ανάπτυξη της τάξης του 7% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποδεικνύει την αύξηση των επενδύσεων σε λύσεις storage. Καθώς η αγορά αρχίζει να ανακάμπτει, οι επιχειρήσεις απαιτούν περισσότερες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων. Σύμφωνα με την IDC, το μέγεθος των συστημάτων storage με βάση δίσκους αυξήθηκε κατά 21% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 2.661 petabytes. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την αποθήκευση αυτού του όγκου δεδομένων θα χρειάζονταν πάνω από 5,3 δισεκατομμύρια CD.

Το 2010 αναμένεται η ανάδειξη νέων τεχνολογιών που δημιουργούν μια συγκλίνουσες υποδομές, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Αναφορικά, οι κυριότερες εξ αυτών είναι: α) Storage Virtualization, β) Storage με βάση το cloud computing, γ) Αποφυγή αποθήκευσης επαναλαμβανόμενων δεδομένων (data deduplication), δ) Τεχνολογία Solid State Storage και ε) Green Storage.