H HP παρουσίασε νέες λύσεις προϊόντων για servers και storage, όλες Software Defined, οι οποίες οδηγούν τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή του ΙΤ, με προϊόντα που θα προσαρμόζονται βέλτιστα στις ανάγκες τους.

Το HP Moonshot αποτελεί τον πρώτο στο κόσμο Software Defined Server κι έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τη νέα εποχή του ΙΤ, προσφέροντας επιδόσεις μέσα στο πλαίσιο ενός υπερδικτυωμένου κόσμου – έως το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές στο Ιnternet.

Το Moonshot αναπτύχθηκε για τη νέα εποχή του ΙΤ, η οποία χαρακτηρίζεται από τέσσερις μεγάλες τάσεις: τεχνολογίες mobile, social media και collaboration, cloud computing και Big Data. Ολα αυτά σε συνδυασμό με την «καταναλωτικοποίηση» του ΙΤ έχουν δημιουργήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο του Internet of Things, όπου κάθε τι συνδέεται στο Internet. Αυτό δημιουργεί πολύ περισσότερα σημεία πρόσβασης στις εταιρικές εφαρμογές και προκαλεί τεράστιο φόρτο στα δίκτυα, στους servers και στο storage που τις υποστηρίζουν.

Η νέα εποχή του ΙΤ
H παραδοσιακή αγορά ΙΤ χαρακτηρίζεται από την ανάγκη κάλυψης των αναγκών ενός οργανισμού, παρέχοντας τον σχετικό εξοπλισμό και τεχνική υποστήριξη σε αυτόν. Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, με πολύ περισσότερες εφαρμογές και χρήστες, με πάρα μεγάλη δυσκολία προσδιορισμού των αναγκών και υποδομών.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι παραδοσιακές υποδομές (virtualization, consolidation κ.λπ.) δεν μπορούν να δώσουν μια αποτελεσματική λύση, καθώς τότε θα χρειάζονταν μια επένδυση έως και 20 εκατομμύρια δολάρια για τα νέα data centers που θα εξυπηρετούσαν αυτές τις ανάγκες, αλλά και 8-10 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για την υποστήριξή τους (ή το ισοδύναμο της ενέργειας που καταναλώνουν ετησίως δύο εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ). Η λογική, λοιπόν, που φέρνει το Moonshoot είναι το χτίσιμο εξειδικευμένων servers που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα workloads.

Oι ανάγκες καθορίζουν την πλατφόρμα
To Μοοnshot υιοθετεί, δηλαδή, την εικόνα ενός server κτισμένου με βάση τις ανάγκες που θα κληθεί να καλύψει. Μπορεί, για παράδειγμα, να διαθέτει μόνο storage, να προσφέρει μόνο υπολογιστική ισχύ ή και τα δύο. Μας προσφέρει, βασικά, κάτι που είναι πιο scalable, πολύ πιο αποτελεσματικό, software defined, ενώ αποτελείται από πιο απλά components που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από mobile συσκευές και σχεδιασμένα ώστε να καταναλώνουν όσο γίνεται λιγότερη ενέργεια.

Επιπλέον, επιτρέπουν την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και εφαρμογών τρεις φορές ταχύτερα. Αυτή είναι η λογική πίσω από το Moonshot. Στόχος του Moonshot είναι να προσφέρει έως 80% λιγότερο χώρο σε σχέση με τους παραδοσιακούς servers, 77% χαμηλότερο κόστος, 89% χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και 97% χαμηλότερη πολυπλοκότητα του hardware (γιατί είναι software defined η αρχιτεκτονική του, άρα χρησιμοποιούνται πολύ πιο απλά δομικά στοιχεία, ενώ όλο το intelligence είναι στο software).

Παρά το ότι στόχος είναι να έχουμε πολλούς περισσότερους servers σε μικρότερο χώρο από ότι πριν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η HP μέσω των blades, υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισής τους σαν να ήταν ένα σύστημα – ή ως ομάδες συστημάτων – και να χρησιμοποιηθούν διασυνδέσεις προς τον έξω κόσμο, χωρίς περιορισμούς. Το Moonshot είναι σχεδιασμένο για dedicated hosting web front end, memory cache, Big Data, desktop infrastructure και accelerators.

Ηδη η πλατφόρμα Moonshot έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες διεθνώς. Τo 20% του hp.com, για παράδειγμα, τρέχει πάνω σε Moonshot (υποστηρίζει γύρω στις 300.000 σελίδες και δέχεται περίπου 1,5 εκατομμύρια κλικ ημερησίως). Αύγουστο ή Σεπτέμβριο του 2013 αναμένεται να προστεθεί μια έκδοση του Moonshot που θα είναι για dedicated hosting, web front end, analytics, telcos (μαζί με VoIP) και gaming, ενώ προς το τέλος του χρόνου θα έχουμε την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας για virtualization.

Φλεβάρη με Μάρτη του 2014 αναμένεται να έχουμε μια ακόμα έκδοση, ακόμα πιο customizable, η οποία θα περιέχει ένα chip που θα είναι σχεδόν πλήρως προγραμματιζόμενο από την HP, σε συνεργασία με μεγάλους κατασκευαστές, για το τι θα τρέχει. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι το μόνο που θα κάνει το Moonshot να ξεχωρίζει. Το μοναδικά του χαρακτηριστικά είναι ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του.

Αρχιτεκτονική
Αυτό που γίνονταν μέχρι στιγμής (ας πούμε το σημερινό μοντέλο του ΙΤ) ήταν το εξής: παίρνουμε, για παράδειγμα, ένα rack server και τον φορτώνουμε με πολλή μνήμη και δυνατούς επεξεργαστές για να μπορέσει να σηκώσει το virtualization και να τρέξουν ταυτόχρονα πολλά applications στον ίδιο server. Το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από το Moonshot είναι να μπορείς να κάνεις optimization στο hardware, ώστε αυτό να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, να είναι σχεδιασμένο να τρέχει βέλτιστα μια συγεκριμένη εφαρμογή και να οδηγεί σε μια σημαντική μείωση του κόστους – κάτι που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για πολλές επιχειρήσεις σήμερα.

Το Moonshot της πρώτης γενιάς είναι μεγέθους 4U rack και χωράει 45 server cartridges – ότι δηλαδή θα έμπαινε παλιότερα σε ένα rack, το ενσωματώνεις πλέον σε 4U. Στην επόμενη γενιά του, το Moonshot θα αποτελείται από 180 cartridges – το κάθε cartridge θα είναι τετραπλό. Όπως θα περίμενε κανείς από μια enterprise class υποδομή, είναι πλήρως redundant, ενώ όλοι οι servers επικοινωνούν με όλους.

Στο πίσω μέρος του Moonshot έχουμε πέντε ανεμιστήρες με διπλούς κινητήρες (ισοδύναμο με δέκα ανεμιστήρες), τρία τροφοδοτικά (δύο χρειάζονται για τη λειτουργία, ενώ το τρίτο είναι για redundancy) και τα uplink modules (πρακτικά είναι διπλά για να μην υπάρχει πρόβλημα, ώστε αν πέσει το ένα να έχουμε το άλλο). Τα πάντα είναι φυσικά hot pluggable.

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να δει κανείς πώς επικοινωνούν οι servers μεταξύ τους. Υπάρχει, καταρχήν, η δυνατότητα ομαδοποίησης των cartridges μέσα στο σασί. ‘Ετσι μπορείς να έχεις, για παράδειγμα, τρία cartridges, τα οποία μαζί συνθέτουν μια μονάδα storage. Υπάρχει η δυνατότητα να συνθέσεις και κάποια μορφή clustering. Δηλαδή, υπάρχει η δυνατότητα για ομαδοποίηση server cartridges που επιτελούν μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Ολη η καλωδίωση είναι έτοιμη, δεν ασχολείται κανείς με το τι γίνεται μέσα στο case, ενώ το management module ελέγχει εσωτερικά το τι γίνεται στους servers. Yπάρχουν βασικά τρία μοντέλα χρήσης: compute, storage κι ένα υβριδικό (compute & storage). Aνάλογα με το software που τρέχει, επιλέγεται ποιο από τα τρία απαιτείται. Οσον αφορά το storage οι δίσκοι μπορεί να είναι και SSD και κλασικοί σκληροί (ανάλογα με το αν θέλει κανείς ταχύτητα ή όχι), μπορεί να έχουμε RAID, distributed storage, ομαδοποιημένα cartridges κ.λπ. To κεντρικό concept στο Μοοnshot είναι να προσφέρει μία όσο γίνεται πιο ευέλικτη αρχιτεκτονική.

Οσον αφορά το πρώτο μοντέλο των Moonshot, το οποίο είναι ήδη εμπορικά διαθέσιμο στην ελληνική αγορά, αυτό απευθύνεται καθαρά σε service providers που τους ενδιαφέρει το static web hosting, ενώ πολύ σύντομα οι Moonshot θα γίνουν αρκετά πιο mainstream. Στην παρούσα φάση, πάντως, ο Moonshot εστιάζει σε αυτούς που θέλουν να κτίσουν υπηρεσίες του cloud (κατά κύριο λόγο public cloud services), cloud service providers και μεγάλους οργανισμούς με private cloud. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε data mining, Big Data Analytics, ενώ θα υπάρξουν και πιο στοχευμένες υλοποιήσεις του.


To storage της επόμενης εποχής
To storage της νέας εποχής του IT, όπως την οραματίζεται η HP, με τις νέες απαιτήσεις, με τη νέα μορφή που παίρνει η αγορά θα είναι πολύ ευέλικτο. Η HP δεν σχεδιάζει απλά μηχανήματα για να τα πουλήσει μετά στους πελάτες, αλλά βλέπει αρχικά τι θέλουν οι πελάτες και μετά προετοιμάζει τα μηχανήματα και τις υποδομές, ώστε να μπορούν οι πελάτες να τα ενσωματώσουν στην IT υποδομή τους.

Τα νέα προϊόντα storage της HP χαρακτηρίζονται από μια νέα αρχιτεκτονική, η οποία καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα. Παλιότερα υπήρχαν πολλές προϊόντικές γραμμές storage – low end, midrange, high end. Αυτό που έκανε η HP είναι ότι πήρε την high end γραμμή που ήταν πολύ ευέλικτη και μέσω αυτής έφτιαξε ξανά τα συστήματα midrange και low end, με τη λογική ενός πιο ευέλικτου μοντέλου που επεκτείνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

HP 3PAR StoreServ 7450: για απαιτητικά online transactions
Πρώτο παράδειγμα της νέας γενιάς storage της HP είναι η σειρά HP 3PAR StoreServ 7450. Ενα πλεονέκτημα αυτής της σειράς είναι ότι αποτελείται από νέους controllers για τους ενσωματωμένους SSDs, δίνοντας πολύ μεγάλο IOPS (της τάξης των 525.000) και πολύ γρήγορο response (πολύ χρήσιμο για applications που κάνουν εκατομμύρια online transactions,τα οποία απαιτούν πάρα πολύ γρήγορο response). Αυτό, γενικά, είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Άλλωστε δεν σημαίνει ότι αν βάλει κανείς SSDs σε συστήματα storage αυτά γίνονται άμεσα πολύ γρήγορα.

Το σύστημα StoreServ 7450 πετυχαίνει τα 525.000 IOPS με κάτω από 1msec response, όταν, για παράδειγμα, το παλιότερο 7400 είχε 325.000 IOPS με 2msec response. H βελτίωση αυτή είναι θέμα controller, αρχιτεκτονικής, αλλά και του τρόπου υλοποίησης του συστήματος storage. Γι’ αυτό και το σύστημα StoreServ 7450 δεν παίρνει απλούς δίσκους, καθώς έχει σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες της παραπάνω αγοράς. Συν τις άλλοις το 7450 καλύπτει και τις σημερινές ανάγκες για data encryption και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αρνητική επίδραση στις επιδόσεις.

StoreVirtual VSA: το Software Defined storage
Επειδή η αγορά έχει γίνει περίπλοκη, υπάρχει και το StoreVirtual, το οποίο, μέχρι τώρα, υλοποιούνταν σε blade μορφή ή σε servers, ενώ το συναντάμε σε πολλούς providers στην Ελλάδα. Αυτό που γίνονταν έως τώρα είναι ότι έπαιρνες ένα module μαζί με το software, ένα δεύτερο, ένα τρίτο κ.ο.κ. και πάνω σε αυτό έκτιζες το storage. To νέο που παρουσίασε η HP είναι το StoreVirtual VSA. Αυτό στην ουσία αποτελεί ένα Software Defined storage, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να μην χρησιμοποιείς φυσικό storage σε κάποιες υποδομές.

Στην ουσία έχεις έναν server (οποιασδήποτε μορφής), ο οποίος τρέχει κάποιο virtual περιβάλλον, ενώ αυτό που κάνει η HP είναι να χρησιμοποιεί ένα Virtual Machine για να τρέχει το software του storage. Αυτό το storage πηγαίνει και παίρνει τους δίσκους που υπάρχουν στον server. Μπορεί, ωστόσο, αυτοί οι δίσκοι να είναι κι ένα εξωτερικό enclosure. Οτι δίσκο, δηλαδή, μπορεί να δει ο server – είτε είναι μέσα του, είτε εξωτερικά – μπορεί το VSA να τον πάρει και να τον διαχειριστεί.

Μετά από πάνω βάζουμε ένα δεύτερο Virtual Machine, ένα τρίτο κ.ο.κ. Τι επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο; Ολα αυτά μαζί δημιουργούν ένα ενιαίο storage, που σημαίνει ότι αυτή η υποδομή βλέπει από κάτω ένα ενιαίο shared storage με πλήρη λειτουργικότητα, χωρίς να υπάρχει ένα φυσικό storage. Ουσιαστικά, παίρνει κανείς όλη τη λειτουργικότητα του storage, με τη διαφορά ότι αυτό τρέχει μέσα στο Virtual Machine. Και μάλιστα χωρίς μείωση στις επιδόσεις.

Ενας ακόμα λόγος που οδηγεί στο shared storage είναι το clustering – για παράδειγμα, δύο VMs μπορούν να γίνουν κατά κάποιο τρόπο cluster και να αποκτήσει κανείς redundancy. Ενας ακόμα λόγος είναι το backup (για τη λήψη των snapshots που απαιτούνται), ένας επιπλέον λόγος είναι για να γίνει data consolidation ή για να δημιουργηθεί ένα remote site.

ΜSA 2000: τετραπλάσια ταχύτητα
H σειρά ΜSA αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές low end storage της HP. Στη νέα της έκδοση 2000, το MSA είναι έως και τέσσερις φορές ταχύτερο από ότι πριν – το οποίο ήταν, ήδη, πολύ γρήγορο για την ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε υποδομή στην ελληνική αγορά. Διαθέτει περισσότερες κάρτες, 16Gbit FC και SSD δίσκους, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει και αυτό encryption (κάτι που είναι πολύ σημαντικό σήμερα για όλα τα προϊόντα storage).

MSL Series with New 6480: tapes αλά καρτ
Τέλος, η HP έχει περάσει τη φιλοσοφία της για τη νέα εποχή του ΙΤ και στα tapes της. Σε αυτή την κατηγορία προϊόντων η εταιρεία έκοψε μια ολόκληρη σειρά, ενώ ανακοίνωσε τη νέα σειρά MSL Series with New 6480, η οποία στην ουσία είναι modular, επιτρέποντας στον πελάτη να κτίζει και να επεκτείνει το storage ανάλογα με τις ανάγκες του. Ξεκινάει, αρχικά, από ένα μικρό μοντέλο midrange των 80 slots, το οποίο μπορεί κανείς να επεκτείνει έως τα 560 slots. Αυτό το μοντέλο μπορεί να καλύψει τις περισσότερες ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Με τις νέες της προϊοντικές λύσεις για το storage η ΗP σκοπεύει να βοηθήσει τις µικρές και µικροµεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις κυβερνητικές υπηρεσίες, ώστε να μεγιστοποιούν τις επενδύσεις τους στο storage. Ολες οι νέες λύσεις storage διατίθενται µαζί µε το Simply StoreIT program, το οποίο προσφέρει εκπαίδευση, marketing και κίνητρα στους συνεργάτες του δικτύου της HP για να αντιµετωπίσουν µε ταχύτητα τις προκλήσεις των µικρών και µικροµεσαίων πελατών τους και να κυνηγούν νέες ευκαιρίες κέρδους.