Οι εφαρμογές Mobile Web σε HTML5 αποτελούν το μέλλον. Βασίζονται σε τεχνολογίες Open Web και δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες συσκευές, παρέχοντας στους κατασκευαστές ένα νέο και φιλικότερο τρόπο πρόσβασης στην πληροφόρηση, όπως κι ένα μέσο διασκέδασης και επικοινωνίας.

Η γλώσσα HTML5 (HyperText Markup Language 5) αποτελεί μια τυπική γλώσσα προγραμματισμού για το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές Mobile Web. Ηδη χρησιμοποιείται από το 43% των κατασκευαστών λογισμικού στη Βόρεια Αμερική και από το 39% στην Ευρώπη, ενώ στην Ασία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 58%. Ενα από τα κλειδιά της επιτυχίας της HTML5 είναι η ικανότητά της να αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία εφαρμογών, εφάμιλλων των γηγενών εφαρμογών των κινητών συσκευών (για παράδειγμα video, γραφικά, υπηρεσίες πλοήγησης και προσδιορισμού γεωγραφικής θέσης).

Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία εφαρμογών για κινητές συσκευές, που να είναι προσβάσιμες από διαφορετικές πλατφόρμες. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την περίφημη φράση του Tim Berners Lee «Write once, run everywhere». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρίες – όπως οι Financial Times και το Amazon – έχουν ήδη αναπτύξει επιτυχώς τις δικές τους διαδικτυακές εφαρμογές σε HTML5.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η HTML5 υποστηρίζεται, ήδη, από 336 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, ενώ έως το 2016, αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια, πενταπλασιάζοντας την αγορά και δημιουργώντας ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.Πράγματι, η HTML5 αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Οι διαδικτυακές εφαρμογές που υλοποιούνται σε HTML5 «ξεφεύγουν» από τα γνωστά app stores -τα οποία παρέχουν εφαρμογές που υποστηρίζονται αποκλειστικά από συγκεκριμένες συσκευές- με αποτέλεσμα να είναι συμβατές με πάρα πολλά είδη συσκευών μέσω των browsers. Συνεπώς, δεν υπόκεινται στο γνωστό επιχειρηματικό μοντέλο διαμοιρασμού των εσόδων «70% – 30%» που επιβάλλουν τα γνωστά καταστήματα εφαρμογών και αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για νέα έσοδα για τις εταιρίες κινητής, αλλά και τους παρόχους περιεχομένου.

Η HTML5 θα κυριαρχήσει. Είναι αναπόφευκτο. Πρόσφατα οι εταιρείες κινητής δέχθηκαν ένα βαρύ πλήγμα: αφενός οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας αντικαταστάθηκαν από εφαρμογές σε συσκευές τελευταίας γενιάς, αφετέρου η κίνηση των SMS έχει μειωθεί σημαντικά (εφόσον έχει ως επί το πλείστον αντικατασταθεί από τα social media, τα e-mails και τις υπηρεσίες instant messaging). Τώρα, έχουν μια μοναδική ευκαιρία να προετοιμαστούν για τις εξελίξεις και να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν το νέο διαδικτυακό οικοσύστημα εφαρμογών προς όφελός τους. Υπάρχει, ήδη, ένα κατάστημα διάθεσης HTML 5 εφαρμογών. Αυτό αποδεικνύει στους κατασκευαστές λογισμικού και στους τελικούς χρήστες, ότι μπορεί κανείς να δημιουργήσει καινοτόμες εφαρμογές κι ένα επιτυχημένο mobile οικοσύστημα cloud, χωρίς τη χρήση native τεχνολογιών.

Tα app stores που διαθέτουν HTML 5 εφαρμογές μπορούν να δημιουργήσουν μια ακμάζουσα αγορά, όπου οι κατασκευαστές λογισμικού θα έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα από τις εφαρμογές τους. Χρησιμοποιώντας; δε, τη μέθοδο πληρωμής μέσω των εταιρειών κινητής, οι κατασκευαστές λογισμικού μπορούν να κερδίζουν χρήματα από τη χρήση των εφαρμογών τους και οι εταιρείες κινητής έσοδα από διαδικτυακές εφαρμογές.

Οι διαδικτυακές εφαρμογές σε HTML5 τραβούν την ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας των κατασκευαστών εφαρμογών για κινητά. Σε αυτό το πλαίσιο, τα app stores που διαθέτουν εφαρμογές HTML 5 ενώνονται με τη διεθνή τάση εταιρειών και κατασκευαστών που ασπάζονται τα πρότυπα του Open Web για να δημιουργήσουν νέες αγορές, πρωτοπόρα προϊόντα και ακμάζουσες υπηρεσίες.