Με στόχο την απεξάρτησή της από το Android της Google, η Huawei ανακοίνωσε το λανσάρισμα του δικού της λειτουργικού συστήματος HarmonyOS, κατά τη διάρκεια παγκόσμιας διαδικτυακής εκδήλωσης. Το νέο λειτουργικό σύστημα, που όπως είπε η εταιρεία αναπτύχθηκε ως πλατφόρμα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT), θα επιτρέπει τη διασύνδεση των smartphones με άλλες συσκευές, όπως smartwatches, λαπτοπ και οικιακές συσκευές, αλλά και αυτοκίνητα.  Όπως αναφέρει το Reuters,  η χρήση του δικού της λειτουργικού θα σημαίνει πως η Huawei δεν εξαρτάται πλέον από το Android. Να σημειωθεί πως οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν τη Google να παρέχει τεχνική υποστήριξη σε νέες συσκευές της κινεζικής εταιρείας, καθώς και πρόσβαση στις Google Mobile Services.

Το HarmonyOS  ξεκίνησε να «τρέχει» σε ορισμένα μοντέλα των smartphone από χτες, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να αντικαταστήσουν το τρέχον λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στην πλατφόρμα Android της Google. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, σκοπός είναι μέχρι το τέλος του έτους, το λειτουργικό σύστημα να χρησιμοποιείται από 200 εκατομμύρια smartphones και 100 εκατ. άλλες «έξυπνες» συσκευές. 

Τα νέα προϊόντα που ανακοίνωσε η εταιρεία

Οι πρώτες HarmonyOS συσκευές που ανακοινώθηκαν χτες στη διαδικτυακή εκδήλωση είναι τα Huawei Watch 3 και Huawei Watch 3 Pro, που αποτελούν τις νέες προσθήκες στη σειρά GT. Το Huawei Watch 3 διαθέτει περιστρεφόμενη κορώνα, δίνοντας τη δυνατότητα για ευκολότερη πλοήγηση στο χρήστη, καθώς και amoled panel. Διαθέτει επίσης, μετρητή καρδιακού παλμού και παρακολούθηση επιπέδων οξυγόνου. Η διάρκεια μπαταρίας σε κανονική λειτουργία φτάνει τις 3 μέρες. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε, επίσης, τα νέα της tablet Huawei Mate Pro και MatePad 11 που είναι και αυτά εξοπλισμένα με το νέο λογισμικό. Το MatePad Pro 12.6 είναι εξοπλισμένο με μια 12.6 ιντσών OLED οθόνη με 2560×1600-pixel resolution σε 60Hz refresh rate. Η έκδοση των 10.8 ιντσών διατίθεται μπαταρία 7.250 mAh μπαταρία ενώ είναι εξοπλισμένο με το M Pencil. Το Huawei MatePad 11 διαθέτει οθόνη 10.95 ιντσών στα 120Hz και επεξεργαστή Snapdragon 865.

Μια μικρή γεύση από την πολυαναμενόμενη σειρά Huawei P50

Να σημειωθεί τέλος ότι η Huawei ανακοίνωσε το λανσάρισμα ακόμα δύο προϊόντων: τη Huawei Mate View οθόνη καθώς επίσης και τα Huawei freebuds 4 ενώ έδωσε και μία μικρή γεύση από την πολυαναμενόμενη σειρά κινητών τηλεφώνων Huawei P50, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για πιθανές ημερομηνίες κυκλοφορίας.