Το βερολινέζικο startup Data Artisans εξαγοράστηκε από την Alibaba, το κινέζικο κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, καθώς η Alibaba αξιοποιεί τις υπηρεσίες του γερμανικού startup, από το 2016. «Χαιρόμαστε που η Artisans συνεργάζεται με την Alibaba για να αναπτύξουν από κοινού μια νέα πρωτοβουλία για τις τεχνολογίες Big Data ανοικτού κώδικα» αναφέρουν ο CEO (και συνιδρυτής), Kώστας Τζούμας και ο CTO (και συνιδρυτής)  της εταιρείας, Stephan Ewen. H Data Artisans ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια από την αρχική ομάδα που δημιούργησε το project Apache Flink, το οποίο επιτρέπει τη «γρήγορη, αξιόπιστη και ουσιαστική ανάλυση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων» και μάλιστα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Το σημαντικό: τα δεδομένα δεν χρειάζεται προηγουμένως να αποθηκευτούν. Το Apache Flink, στην ανάπτυξη και αξιοποίηση του οποίου επικεντρώνεται η Data Artisans, αποτελεί μια Open Source τεχνολογία, η οποία διατίθεται δωρεάν και ελεύθερα σε developers. Τα έσοδα της εταιρείας, ως εκ τούτου, δεν προέρχονται από τον κώδικα που έχει αναπτύξει/συνεισφέρει,  αλλά από τις υπηρεσίες που προσφέρει, όπως, για παράδειγμα, ανίχνευσης απάτης, αλληλεπίδρασης με χρήστες του Internet και χρηματοτοοικονομικών συναλλαγών.

Σύμφωνα, δε, με την Data Artisans η κοινότητα του Flink αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο του Apache λογισμικού. Στους πελάτες του βερολινέζικου startup περιλαμβάνονται αρκετές εταιρείες, όπως οι Netflix, Uber και Huawei. «Από κοινού οι Data Artisans και Alibaba όχι μόνο θα συνεχίσουν τη συνεισφορά τους στο Apache Flink και τα Open Source Big Data, αλλά θα την επιταχύνουν» αναφέρουν οι δύο συνιδρυτές του startup. Σύμφωνα, τέλος, με τα δημοσιεύματα, η Alibaba δεν σκοπεύει να αλλάξει την έδρα του startup, ενώ θα απορροφήσει όλο το εργατικό δυναμικό του.