Στην πρώτη συνέντευξή του, αποκλειστικά για το netweek, ο νέος πρόεδρος της AMMITEC, μιλά για τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα των Διευθυντών ICT στον ναυτιλιακό κλάδο, όπως επίσης και για τις πολυεπίπεδες δράσεις που ετοιμάζει ο σύλλογος.

Μέσα από τη συζήτηση με τον νέο πρόεδρο της AMMITEC γίνεται φανερό ότι ο Θεμιστοκλής Σάρδης έχει αναλάβει τα νέα του καθήκοντα -από τις αρχές Νοέμβρη- με μεγάλο αίσθημα ευθύνης, δίνοντας παράλληλα ένα σπάνιο -σύμφωνα με τη δική μου άποψη, τουλάχιστον- παράδειγμα ηθικής. Διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στον ναυτιλιακό κλάδο και -από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- έχεικερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του ήδη από τα προηγούμενα χρόνια ως αντιπρόεδρος, αλλά και ως μέλος ένα πρώτα μέλη του Συλλόγου. Έχει τα προσόντα, τη διάθεση να εργαστεί, να συνεργαστεί και -κυρίως- να εμπνεύσει τους συνεργάτες του, με στόχο τη συλλογική πρόοδο του ICT στη Nαυτιλία, αλλά και του ίδιου του κλάδου. Εμείς, του ευχόμαστε, καλή επιτυχία!

netweek: Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά η εκλογή σας στη θέση του προέδρου της AMMITEC; Ποιο ήταν το σκεπτικό της υποψηφιότητας σας;

Θεμιστοκλής Σάρδης: Πριν απαντήσω στην ερώτηση, επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για τον σύλλογο προς ενημέρωση των αναγνωστών σας. Η AMMITEC (the Association of Maritime Managers in Information Technology and Communications) είναι ο σύλλογος των επαγγελματιών πληροφορικής στην Ναυτιλία. Ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία του Δρ. Πάνου Νομικού, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος μας. Σήμερα έχει πάνω από 130 τακτικά μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της χώρας. Πηγή εσόδων μας, πέρα από τις συνδρομές των μελών μας, είναι οι χορηγοί μας, εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Η πρόσφατη εκλογή μου στο προεδρείο της ήταν για μένα πολύ σημαντική, τολμώ να πω ορόσημο στην επαγγελματική μου ζωή, πρωτίστως για την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπο μου οι συνάδελφοι μου. Ανέλαβα τον ρόλο μου με αίσθημα ευθύνης και με στόχο να συνεχίσει ο σύλλογος να είναι σημείο αναφοράς στον κλάδο μας. Η υποψηφιότητά μου ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη της μακροχρόνια σχέσης μου με το σύλλογο. Τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια ήμουν αντιπρόεδρος, με πρόεδρο τον εξαιρετικό συνάδελφο Στέλιο Σαμπάνη, ενώ είμαι μέλος του συλλόγου σχεδόν από τις πρώτες μέρες και πάντα με ενεργή συμμετοχή στα πεπραγμένα.

Ποιος είναι ο ρόλος της AMMITEC σήμερα και ποιες οι δράσεις της; Σκέφτεστε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε τομείς ενδιαφέροντος για την Ένωση;
Ο ρόλος της AMMITEC, από την πρώτη μέρα δημιουργίας της, ήταν να φέρει κοντά τα στελέχη της πληροφορικής στην ναυτιλία με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την ενημέρωση πάνω στις τεχνολογικές εξελίξεις και την προώθηση του ρόλου του Διευθυντή Πληροφορικής στον κλάδο. Αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, όμως αλλάζει συνεχώς η ίδια η τεχνολογία και το κανονιστικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε.

Έτσι, έχουμε δώσει έμφαση στην διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία παρέχονται δωρεάν στα μέλη μας, την συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες. Eνδεικτικά αναφέρω τα Digital Ship, Smart Maritime Network, IT Directors Forum, κ.ά. ενώ σε κάποια από τα οποία, όπως το ετήσιο ShipIT, είμαστε συνδιοργανωτές. Η θεματολογία των δράσεων μας, έχει να κάνει πάντα με τις τάσεις της επικαιρότητας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επικεντρωθεί στο digitalization, την κυβερνοασφάλεια, το Cloud και την μετάβαση προς αυτό και ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ πάντα προσπαθούμε να προσεγγίσουμε από πολλές πλευρές τις ανάγκες των μελών μας. Επιπλέον, ο σύλλογος εκδίδει δύο με τρεις φορές το χρόνο ένα newsletter με άρθρα μελών μας καθώς και των χορηγών μας.

Το τελευταίο μας σπέσιαλ newsletter με θέμα την κυβερνοασφάλεια εκδόθηκε τον Δεκέμβριο και έχει πάρει πολύ καλές κριτικές. Τα newsletter είναι προσβάσιμα σε όλους από την ιστοσελίδα μας στον σύνδεσμο https://www.ammitec.org/index.php/resources/newsletters. Παράλληλα, συνεχώς συζητάμε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πιθανές νέες δράσεις προς όφελος της ναυτιλιακής κοινότητας.

Περνώντας στο αντικείμενο της εργασίας σας, ποια είναι τα κύρια θέματα που κινούν το ενδιαφέρον των Διευθυντών ICT σήμερα; Σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές τάσεις της εποχής, ποια είναι τα trend που διακρίνετε;

Το κύριο θέμα που απασχολεί τον χώρο μας, και όχι μόνο, τα τελευταία χρόνια είναι το θέμα της κυβερνοασφάλειας. Πρόσφατα μάλιστα είχαμε μια σημαντική κυβερνοεπίθεση στον χώρο το οποίο επηρέασε διψήφιο αριθμό εταιρειών, χωρίς ευτυχώς να αφήσει σοβαρά προβλήματα. Αυτή η επίθεση ήταν και το έναυσμα για την έκδοση του τελευταίου μας newsletter που ανέφερα προηγουμένως. Άλλο μεγάλο trend είναι επίσης και η μετάβαση στο Cloud, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές εταιρίες και μάλιστα τολμώ να πω ότι οι ναυτιλιακές είναι ανάμεσα στους πρωτοπόρους της μετάβασης αυτής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στην χρήση big data και analytics, η οποία είναι συνεχώς αυξανόμενη. Βλέπουμε πολλές εταιρείες να συλλέγουν δεδομένα από εκατοντάδες sensors στα πλοία τους και να τα χρησιμοποιούν για την βελτιστοποίηση της απόδοσης τους. Παράλληλα, γίνονται σοβαρές προσπάθειες και στο κομμάτι του AI, καθώς με ενδιαφέρον βλέπουμε να εμφανίζονται πολλές και αξιόλογες ελληνικές start-ups σ’ αυτόν τον τομέα.

Η αξία της συνεχούς εκπαίδευσης, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν αρκεί μόνο η εκπαίδευση των στελεχών IT, αλλά αφορά και άλλα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, έως ένα βαθμό. Κάνετε εκπαιδευτικές δράσεις τώρα ή προγραμματίζετε κάποιες;

Όπως ανέφερα και προηγουμένως πιστεύουμε πολύ στην εκπαίδευση ακόμα και στελεχών με πολύ υψηλό επίπεδο γνώσης, γιατί η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και πρέπει να είμαστε πάντα κοντά στον παλμό της εποχής. Συμφωνώ μαζί σας ότι είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση όχι μόνο των στελεχών πληροφορικής, αλλά και όλων των υπαλλήλων και των στελεχών μιας εταιρείας.

Έτσι, έχουμε κατά το παρελθόν οργανώσει σεμινάρια, τα οποία απευθυνόντουσαν σε όλα τα στελέχη μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Αναφέρω ενδεικτικά, την ημερίδα που οργανώσαμε για τον κανονισμό GDPR στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με τεράστια επιτυχία και το παρακολούθησαν περισσότερα από 90 στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών από όλα τα τμήματα.
Όμως επειδή οι πόροι μας είναι περιορισμένοι, τα προγράμματα μας είναι κατά κύριο λόγο επικεντρωμένα σε επαγγελματίες πληροφορικής.

Έτσι έχουμε διοργανώσει σεμινάρια σε κυβερνοασφάλεια, ethical hacking, σε ITSM/ITIL, κ.ά. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε μια σειρά εισαγωγικών σεμιναρίων σε Project Management συγκεκριμένα στην μεθοδολογία Agile. Τα σεμινάρια θα γίνουν διαδικτυακά, θα είναι δωρεάν για τα μέλη μας και θα γίνουν σε γκρουπ των 8-10 ατόμων. Β λέπετε προσπαθούμε να έχουμε μία ποικιλία στην θεματολογία μας, καθώς ο ρόλος των στελεχών πληροφορικής είναι πολυδιάστατος. Τέλος, όπως κάθε φορά, ήδη ετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στα φετινά Ποσειδώνια με δικό μας περίπτερο.

Ποια ήταν (και ίσως είναι ακόμα) η επίδραση της COVID-19 στο Ship IT; Υπήρξαν διδάγματα από την ανατροπή διαδικασιών που επέφεραν τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσής της;

Η κυρία επίδραση της COVID-19 ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών ψηφιοποίησης στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Είδαμε μία έκρηξη της τηλεργασίας, των τηλεδιασκέψεων και της απομακρυσμένης υποστήριξης και διαχείρισης. Στον κλάδο μας, η εικόνα που έχουμε είναι ότι οι συνάδελφοι μας αντιμετώπισαν με επιτυχία και άμεσα τις προκλήσεις αυτές.

Έχουμε κάνει μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι μία ανώνυμη έρευνα ανάμεσα στα μέλη μας, η οποία έδειξε ότι υπήρξε μεγάλη ετοιμότητα και ελάχιστα προβλήματα σ’ αυτή την κρίση.
Από προσωπική εμπειρία στην εταιρεία που εργάζομαι, το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε είναι υποστήριξη των πλοίων μας, γιατί οι επιτόπου επισκέψεις είναι πολύ δύσκολες και πολλές φορές αδύνατες. Για παράδειγμα, είναι πρακτικά αδύνατο να επισκεφτεί κανείς πλοίο στην Κίνα, καθώς απαιτείται καραντίνα 21 ημερών. Αυτό πραγματικά έχει δυσκολέψει την υλοποίηση καινούριων έργων και την αναβάθμιση εξοπλισμού και αυτό είναι κάτι που θα το βρούμε μπροστά μας.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η αξιόπιστη και γρήγορη δορυφορική σύνδεση των πλοίων είναι απαραίτητη. Εταιρείες που είχαν επενδύσει σε νέες τεχνολογίες V-SAT και έχουν υψηλή ταχύτητα σύνδεσης με το στόλο τους μπόρεσαν να έχουν καλύτερη υποστήριξη στα πλοία. Αντίστοιχα και στη στεριά οι επενδύσεις στην τεχνολογία απέδωσαν πολλαπλάσια στον καιρό της πανδημίας. Υψηλής ταχύτητας συνδέσεις στο Internet, Cloud τεχνολογίες, συσκευές ασφαλείας (next-generation firewals, VPN, κτλ) και συστήματα τηλεδιάσκεψης πραγματικά έσωσαν την ημέρα. Κλείνοντας, αξίζει να αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί στην οικονομία, αν η πανδημία μας είχε κτυπήσει πριν 10-20 χρόνια. NW

Ο Θεμιστοκλής Σάρδης είναι Διευθυντής Πληροφορικής της Costamare Shipping και Πρόεδρος της AMMITEC. Έχει σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ και είναι κάτοχος MSc in Data Communications από το UCL και MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο για περισσότερα από 23 χρόνια.


O Δρ. Ματθαίος Μαχαίρας, αντιπρόεδρος της AMMITEC, έκανε την εξής δήλωση στο netweek:

Είμαι μέλος της AMMITEC τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2018 εξελέγην για πρώτη φορά στο ΔΣ του Συλλόγου, ενώ το 2021, μετά την επανεκλογή μου στο ΔΣ, ανέλαβα τη θέση του Αντιπροέδρου.
Η AMMITEC είναι ο απόλυτος σύμμαχος για τα μέλη της, τους IT Managers των ναυτιλιακών, σε έναν κλάδο όπου η Ελλάδα έχει κατά παράδοση ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφουγκραζόμαστε τις διεθνείς τεχνολογικές τάσεις στη ναυτιλία, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των μελών της, καθώς και των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο ρόλος της Πληροφορικής στη Ναυτιλία έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και έντονο ελληνικό χρώμα, τόσο σε επίπεδο εταιρειών που παρέχουν λύσεις, όσο και σε επίπεδο στελεχών σε διεθνείς τεχνολογικούς οίκους, οργανισμούς πιστοποίησης και νηογνώμονες. Όσοι καταφέρνουν να διακριθούν σε οποιονδήποτε τομέα της ελληνικής ναυτιλίας, που είναι σταθερά πρώτη στον κόσμο, αυτόματα μπαίνουν και στον παγκόσμιο χάρτη των επαγγελματιών του κλάδου τους.

Η ΑΜΜΙΤEC επιδιώκει να λειτουργεί ως καταλύτης για τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Ναυτιλία, με στόχο τη διασφάλιση της απαιτούμενης αποδοτικότητας μέσα σε ένα πολύπλοκο και αυστηρό πλαίσιο κανονισμών που επικαιροποιείται συνεχώς (IMO Guidelines, TMSA, SIRE, RIGHTSHIP, US Coast Guard κτλ.).
Στο πλαίσιο αυτό οι προτεραιότητες της θητείας του νέου ΔΣ της AMMIΤEC καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις και περιλαμβάνουν ενδεικτικά το Cyber Security με έμφαση στο Supply Chain, Telepresence και Remote Surveys, IoT και Performance Management, Green Shipping, Τεχνολογίες Δεδομένων και ΑΙ.

Ο Δρ. Ματθαίος Μαχαίρας είναι CIO της Metrostar Management Corp. Από το 2015. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Επιχειρησιακής Έρευνας από το ΕΜΠ και MBA από το Imperial College του Λονδίνου. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση καινοτόμων έργων πληροφορικής στη ναυτιλία, που συνήθως περιλαμβάνουν τεχνολογίες ΑΙ, Cloud και IoT, με έμφαση στην Κυβερνοασφάλεια και στο Απόρρητο Δεδομένων.