Η ιστορία των SD-WAN ξεκίνησε πριν από 7-8 χρόνια ως μία ιστορία ταχυτήτων και τροφοδοτήσεων, bit και byte. Από τότε η τεχνολογία SD-WAN ωρίμασε. Και μαζί της εμφανίστηκαν και πραγματικά use cases. Στην πραγματικότητα, η συνδεσιμότητα στο cloud είναι αυτό που κάνει το SD-WAN μία από τις πιο «hot» τεχνολογίες σήμερα. Το public cloud δεν αποτελεί πλέον ενδιαφέρουσα ή αναδυόμενη τεχνολογία. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν κάποιο «αποτύπωμα» στο public cloud σήμερα. Και ακόμα και εκείνες που δεν έχουν επενδύσει σημαντικά στη μεταφορά των workloads τους από τα δικά τους data center, το πιθανότερο είναι να χρησιμοποιούν κάποια Software-as-a-Service πλατφόρμα. Κατά κάποιο τρόπο αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι multi-cloud. Ένας μικρός οργανισμός που βασίζεται στο Office 365 για το ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, στο Dropbox για το μοίρασμα αρχείων και στο AWS ως τοποθεσία για server backups, χρησιμοποιεί τρεις εντελώς διαφορετικούς παρόχους δημόσιου cloud. Kαι αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε CIO θα μας πει ότι αυτές οι SaaS πλατφόρμες και υπηρεσίες είναι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις τους. Και αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα. Όσο η χρήση του cloud και του SaaS αυξάνεται εκθετικά -όπως εύστοχα αναλύεται στο ειδικό αφιέρωμα του τεύχους, στην σελ. 22-, τόσο αυξάνονται και οι απαιτήσεις από τα δίκτυα για συνδέσεις υψηλής ποιότητας, προηγμένο τεχνικό σχεδιασμό και συχνά ακριβές απευθείας συνδέσεις. Και τα τμήματα ΙΤ καλούνται να διαχειριστούν όλα αυτά, γιατί πραγματικά καμία εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τα οφέλη που προσφέρουν το cloud και το SaaS.
Είναι η λύση σε αυτή την πρόκληση τα SD-WAN; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνατότητες αυτού του σημειώματος και της γράφουσας… Στο σχετικό αφιέρωμα του τεύχους, ωστόσο, μπορείτε να διαβάσετε τις απόψεις και τις εμπειρίες εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις και υλοποιήσεις (σελ. 34).
Με ευχές για καλό καλοκαίρι

ΥΓ. Η πλατφόρμα για την ανάδειξη των πιο επιδραστικών in-house IT στελεχών δεν θα πάει διακοπές. Μπείτε στο http://pro.evalato.com/4617
και υποβάλλετε τις δικές σας προτάσεις!